Битва за Україну. День двадцять перший. Випуск 3

Битва за Україну. День двадцять перший. Випуск 3

Укрінформ
Україна здобула повну перемогу у справі проти російської федерації в Міжнародному суді ООН

А Українська енергетична система синхронізувалася з енергомережею континентальної Європи ENTSO-E. Країну-агресора виключила з Ради Європи! Під вечір стало відомо, що мера Мелітополя звільнено з рашистського полону. Весь світ підтримує Україну у ці важкі часи і вірить в нашу перемогу і вона буде за нами!

Ми зібрали для вас інформацію про ситуацію в Україні й Києві з 15 до 21 години 16 березня по рубриках.

СИТУАЦІЯ НА ФРОНТАХ І ВТРАТИ ВОРОГА

Генштаб: Станом на 18.00 16 березня російські загарбники отримують жорсткий супротив з боку підрозділів Сил оборони Держави. Окупанти зазнають суттєвих втрат у живій силі та техніці. Зокрема, з початку доби знищено два літаки Су-30СМ, вертоліт Ка-52 та літак Су-34.

На Миколаївщині наші захисники пересунули лінію фронту в бік Херсона – у найближчому майбутньому Миколаїв буде тиловим містом – Віталій Кім, голова Миколаївської ОВА.

Поблизу Миколаєва українські захисники знищили російський гелікоптер Ка-52 - Сухопутні війська ЗСУ.

У полоні знаходяться близько тисячі російських загарбників – Зеленський

На Луганщині противник зазнав втрат, його авіація уразила позиції своїх військ поблизу населеного пункту Смолянинове - Сергій Гайдай, голова Луганської ОВА

Керівника ОП України Кирило Тимошенко: … успішно завершилась спецоперація зі звільнення з полону мера Мелітополя Івана Федорова. Ваня в безпеці. Президент Зеленський поговорив зі звільненим мером Мелітополя – Федоров пообіцяв швидко відновитись.

Військовий навчальний центр у Бердичеві на Житомирщині обстріляли з російських ракет, внаслідок чого є втрати - Бердичівська РВА.

ВОЄННІ ЗЛОЧИНИ ВОРОГА ТА ЕВАКУАЦІЯ

Російська армія продовжує бити по об’єктах критичної інфраструктури – сьогодні вони влучили в адмінбудівлю підприємства зв’язку, людей врятовано – Сергій Гайдай, голова Луганської ОВА.

Російські військові використовують бердянський торговий порт та вивозять українське зерно – ЗМІ

Голова Донецької ОВА Павло Кириленко: Перелік злочинів російських терористів в Маріуполі доповнився авіаударом по спорткомплексу "Нептун", де перебували вагітні і мами з маленькими дітьми. Це – чистий тероризм

Під завалами зруйнованого російськими військами гуртожитка в Чернігові виявили тіла 5 загиблих, з яких 3 дітей – ДСНС.

Увечері ворог знову обстрілював Київ. Снаряди потрапили в кілька приватних будинків у Подільському районі – Віталій Кличко, мер Києва.

Рашистські війська цілеспрямовано та цинічно знищили Драматичний театр у самому серці Маріуполя. Літак скинув бомбу на будівлю, де ховалися сотні мирних маріупольців. Оцінити масштаб цього жахливого та нелюдського вчинку поки що неможливо, бо в місті тривають обстріли житлових кварталів – міська рада

Більше 200 людей було евакуйовано з Донеччини в безпечні місця, з них 52 дитини - Нацполіція.

У Рубіжному на Луганщині російський агресор влучив снарядами у п‘ять будинків та господарські споруди, у результаті чого двоє людей загинули та одного поранено - Сергій Гайдай, голова Луганської ОВА.

У Донецькій області запустили Google-форму для пошуку жителів Маріуполя, які не виходять на зв’язок - Павло Кириленко, голова Донецької ОВА.

У Харкові під час обстрілу ринку російськими військами загинули двоє людей, ще п’ятеро – поранені.

Близько 15.30 російські війська обстріляли із РСЗО БМ-21 "Град" колону цивільних людей, які евакуйовувалися з Маріуполя до Запоріжжя - Генштаб.

Вся Луганщина наразі знаходиться під обстрілами російських загарбників, деякі населені пункти області зруйновані на 80% - Сергій Гайдай, голова Луганської ОВА

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ

Окупанти  відпустили мера Скадовська Олександра Яковлєва.

У приміщенні Львівської медичної академії імені Андрея Крупинського відкрили гуманітарний штаб для людей, які евакуювалися з міст та областей активних бойових дій.

Україна призначила місію експертів з огляду на запуск Московського механізму ОБСЄ з метою вивчення правозахисних та гуманітарних наслідків вторгнення російської федерації.

Радник керівника ОП Михайло Подоляк – про переговори: Financial Times опублікувала чернетку із запитом рф. Україна на даному етапі переговорів із російською федерацією підтверджує вимоги щодо припинення вогню, виведення російських військ з території Української держави та гарантії безпеки від низки країн.

З початку війни корпорація «АТБ» надала українцям допомоги продуктами харчування і товарами першої необхідності на загальну суму в понад 50 мільйонів гривень.

У Львові біля пам’ятника Тарасу Шевченку відбулася мистецька акція під назвою «Вільне небо/Free Sky», спрямована підтримати заклик українського народу до світу закрити небо над Україною.

Колишній головний тренер збірної України з футболу Андрій Шевченко вирішив зібрати благодійну допомогу для постраждалих від військового вторгнення росії в Україну.

Тенісист Долгополов повернувся до Києва і буде захищати столицю: «Це мій дім і ми будемо його захищати з тими, хто залишився і допомагатимемо, чим можемо»

Рівненські медики щодня формують майже 1000 аптечок для ЗСУ

Президент України Володимир Зеленський звернеться до депутатів німецького Бундестагу на початку засідання у четвер, 17 березня 2022 року.

Зеленський – у Конгресі США: Український народ зараз захищає не лише Україну, жертвуючи своїм життям, а увесь цивілізований світ та потребує підтримки сильних націй, таких як Сполучені Штати Америки.

Через бойові дії в Україні зупинено 38 газорозподільних станцій – ОГТСУ

На Прикарпатті у місті Калуш люди навколішки з лампадками та національною символікою проводжали в останню путь загиблих Героїв, бійців 10-ї гірсько-штурмової бригади Володимира Кушлика та Ігоря Чошка.

Вінниця отримала модем супутникового інтернет-зв’язку Starlink від Ілона Маска - Сергій Моргунов, Вінницький міський голова.

Центр протидії дезінформації при РНБО України попереджає про активізацію випадків інтернет-шахрайства під виглядом закликів про допомогу.

Понад 200 укриттів у Києві вже підключено до Wi-Fi, до проєкту долучилось 19 провайдерів.

Українці створили мобільний додаток Hearty app, який допомагає батькам контролювали психічний стан дітей під час війни. Його можна використовувати в укриттях, оскільки додаток працює без підключення до Інтернету.

На Закарпатті художники, які у довоєнний час працювали з металом, тепер створюють «їжаків» проти колісного транспорту для фронту і розробили технологію виготовлення портативних грубок.

В тимчасово захопленому Бердянську тисячі людей пройшли центральною вулицею міста, тримаючи в руках величезний прапор України.

Президент Володимир Зеленський відзначив державними нагородами 159 воїнів Національної гвардії, поліції, ДСНС і Держприкордонслужби, 27 із них – посмертно.

ОП опублікував роз’яснення про усиновлення та тимчасове влаштування дітей

Між Україною та МАГАТЕ готується угода про гарантії безпеки ядерних об'єктів – Петро Котін, т.в.о. президента НАЕК "Енергоатом"

ЯК СПРАВЛЯЄТЬСЯ ЕКОНОМІКА УКРАЇНИ

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль: Українська енергетична система синхронізувалася з енергомережею континентальної Європи ENTSO-E, що дозволить їй стати більш стабільною та стійкою до викликів.

Станом на 16 березня опрацьовано 160 заявок на релокацію підприємств, які знаходяться на території бойових дій, 90 – вже прийняли рішення про перенесення виробничих потужностей до Львівської області.

Міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко розповів, що старт весняних польових робіт очікується на кінець березня, а в деяких областях – у першій декаді квітня.

Авіакомпанія “Міжнародні Авіалінії України” з огляду на поточну воєнно-політичну ситуацію пролонгує призупинення регулярних та чартерних рейсів з/до України до 23:59 15 квітня 2022 року за київським часом.

Від початку війни Україна імпортувала з Польщі вже майже 20 тис. тонн вугілля – ДТЕК

Навіть в умовах війни «Укрпромінвест-Агро» не відхиляється від плану сільськогосподарських робіт, активно готується до посівної кампанії та сезону виробництва цукру.

28-30 березня на Вінниччині планують розпочати посівну. Першим традиційно садитимуть соняшник. Пальне закупили завчасно.

Голова Рівненської обласної військової адміністрації Віталій Коваль заявив, що в області відновлюється виробництво пива та його продаж.

ДОПОМОГА СВІТУ УКРАЇНІ

Сполучені Штати виділяють додаткові $800 мільйонів, які разом із попереднім траншем в розмірі $200 мільйонів підуть виключно на забезпечення України оборонними системами та зброєю - Джо Байден, президент США

Сполучені Штати створили з іншими країнами багатосторонню цільову групу для переслідування російських олігархів та посадовців - Міністерство фінансів США.

У Нідерландах організували безкоштовний онлайн-курс із надання першої домедичної допомоги; курс перекладено українською мовою.

Союзники по НАТО мають єдину позицію щодо необхідності підтримувати здатність України до самозахисту, але вони є настільки ж єдиними у прагненні уникнути прямого залучення Альянсу у війну, яку Росія розпочала проти України.

Перша леді України закликала громадян усього світу вимагати відповідальності від керівництва своїх країн за «мовчазне спостереження» за путінським режимом у росії, що дозволило йому зміцнюватися, та дії якого призводять до руйнувань та загибелі невинних жертв в Україні.

Міністри оборони країн НАТО, які провели у Брюсселі надзвичайну зустріч, погодилися продовжувати надавати Україні суттєву допомогу, включаючи постачання критично необхідного військового обладнання, а також фінансову та гуманітарну підтримку.

Польща представила проєкт миротворчої місії в Україні під час зустрічі міністрів оборони країн НАТО у штаб-квартирі організації у Брюсселі.

Президенти Туреччини та Польщі обговорили поточну ситуацію в Україні й домовилися докладати спільних зусиль для припинення війни росії проти України, а також встановлення миру дипломатичними методами.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба переконаний, що країни НАТО опиняться під ударом росії, коли путін відчує страх в Альянсі, а не тоді, коли якісь країни-члени передадуть Україні літаки.

Благодійний фонд «Крила надії» придбав за 2 мільйони гривень 45 тепловізорів для українських військових. Їх вже передали на передову.

Президент Зеленський виступаючи перед Конгресом США запропонував міжнародну ініціативу щодо створення об’єднання держав U-24, яке могло б впродовж 24 годин ефективно реагувати на виникнення збройних конфліктів, катастроф та зберігати людські життя.

Європейські футбольні асоціації передали медобладнання для військових шпиталей - УАФ

РЕАКЦІЯ СВІТУ НА ВІЙНУ В УКРАЇНІ

Україна здобула повну перемогу у справі проти російської федерації в Міжнародному суді ООН. Суд зобов’язав рф негайно припинити вторгнення в Україну.

Комітет міністрів Ради Європи на позачерговому засіданні 16 березня ухвалив рішення виключити російську федерацію з Ради Європи.

Мужність українців та їхня рішучість у захисті своєї Батьківщини, у поєднанні із масованою військовою підтримкою Збройних сил України з боку союзників по НАТО, посилюють позицію України на її переговорах з росією щодо умов зупинення цієї війни - Єнс Столтенберг, генеральний секретар НАТО.

Поки путін продовжує з дедалі більшою жорстокістю бомбити мирні українські міста, Німеччина з партнерами робить насправді все, щоб натиснути на кремль - Анналена Бербок, міністр закордонних справ ФРН

Невиконання росією рішення Міжнародного суду ООН вплине на визначення суми компенсацій Україні – Дмитро Кулеба, міністр МЗС.

 «Міжнародний Суд ООН виніс знакове рішення, відповідно до якого росія зобов’язана негайно припинити військові дії в Україні. Сьогоднішнім рішенням Міжнародний суд додав свій авторитетний голос до вимоги міжнародної спільноти, а саме: росія має негайно припинити військову операцію» - МЗС України

Міжнародний суд ООН у Гаазі розгляне питання щодо репарацій від росії за заподіяні збитки Україні - Оксана Золотарьова, представник України на слуханнях у Міжнародному суді.

Рішення про те, чи претендувати на членство в Альянсі, є суверенним правом України, яке союзники по НАТО будуть поважати, але росія у цьому процесі не має жодного права голосу - Єнс Столтенберг, генеральний секретар НАТО.

У серці Української околиці міста Чикаго (США) відбулась акція проти російського вторгнення та війни в Україні.

США попередили про реакцію, якщо Росія застосує в Україні хімічну чи біологічну зброю.

Кровопролиття в Україні має бути негайно припинене, Туреччина готова прийняти у себе зустріч президентів України та рф, також підтримує варіант можливої зустрічі в білорусі; головне, аби ця зустріч відбулася - Мевлют Чавушоглу, міністр закордонних справ Туреччини

Берлінський кінофестиваль солідарний з Україною і виключає російські офіційні держустанови, делегації, а також суб’єктів, що підтримують режим, від участі в Berlinale.

Через агресію рф поти України аукціонні будинки Sotheby's, Christie's та Bonhams відмовилися від проведення аукціонів російського мистецтва, які були заплановані на червень цього року.

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ

Іспанська влада затримала мега-яхту під назвою Crescent, пришвартовану в порту Таррагона в Каталонії, що, як вважається, належить голові компанії «Роснефть» і другу путіна Ігорю Сєчіну.

Італійська влада заарештувала будівельний комплекс на середземноморському острові Сардинія, третина якого належить російському бізнесмену Петру Авену.

За підсумками зустрічі глав МЗС Росії Сергія Лаврова та Туреччини Мевлюта Чавушоглу заявлено, що Москва готова продовжити спілкування у тристоронньому форматі глав МЗС РФ, України та Туреччини.

У росії бюджетників зганяють на мітинги на підтримку путіна та війни

Слідчий комітет росії порушив кримінальну справу проти Вероніки Білоцерківської за публікацію в Інстаграмі посту, що стосується війни з Україною. Подібні кримінальні справи порушено стосовно двох мешканців Томської області.

23-річний син віце-губернатора Ненецького автономного округу рф Георгій Дудоров загинув на війні в Україні.

"АвтоВАЗ" переніс корпоративну відпустку більшості співробітників з літа на період з 4 по 24 квітня, а також з 16 березня вдруге за останні дні підвищив ціни на автомобілі Lada.

Російський державний регулятор "Роскомнагляд" обмежив доступ до сайту видання BBC News. Доступ до інформаційного ресурсу обмежили на вимогу Генеральної прокуратури РФ від 24 лютого.

У Росії другий тиждень поспіль тижнева інфляція за офіційними даними становить 2% (такими темпами за рік ціни можуть злетіти на 104%). Деякі товари при цьому вже подорожчали майже на 92%, хоча офіційну статистику це зростання не потрапило.

На світових ринках ціна російської Urals впала до $70

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-