Битва за Україну. День двадцять перший. Випуск 1

Битва за Україну. День двадцять перший. Випуск 1

Укрінформ
Світ підтримує Україну і вірить у її перемогу над рашистами

Премʼєр-міністри Польщі, Чехії, Словенії, яки прибули до Києва ввечері 15 березня, заявили, що надаватимуть усебічну допомогу Україні, не лише за себе, а й за всю Європу. 

Ми зібрали для вас інформацію про ситуацію в Україні й Києві на 9 годину 16 березня по рубриках.

СИТУАЦІЯ НА ФРОНТАХ І ВТРАТИ ВОРОГА

08:19 Система NASA Fire Information for Resource Management System (FIRMS), яка відстежує великі пожежі по всьому світу, зробила світлини знищеної російської техніки в Міжнародному аеропорту «Херсон» в селищі Чорнобаївка поблизу Херсона.

07:07 Генштаб: Розпочалася двадцять перша доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню. Збройним Силам України вдалось завдати нищівних ударів по угрупованнях військ окупантів на тимчасово зайнятих територіях України та, на окремих напрямках, перейти у контрнаступ. За підсумками попередньої доби, за рахунок дій протиповітряної оборони Повітряних Сил Збройних Сил України, було знищено три літаки (два з них Су-34). Крім того - збито один вертоліт, три БПЛА оперативно-тактичного рівня та дві крилаті ракети. Додаткова інформація зараз уточнюється. Авіація Повітряних Сил продовжувала завдавати ракетно-бомбових ударів по наземних цілях. Було здійснено дев’ять авіанальотів на колони техніки та скупчення військ окупантів.

07:02 Укртрансгаз передав Збройним силам України та загонам тероборони майже 70 автомобілів.

01:52 Від початку війни в Україні знищили 9 російських військових з вищого командування — ЦПД

01:04 На завершення двадцятої доби війни війська рф не виконали свої завдання щодо розгрому угруповань ЗС України і втратили до 40% підрозділів, залучених до т.зв. «спецоперації» на території України - Генштаб

00:59 На Луганщині десантно-штурмові підрозділи ЗСУ знищили позиції загарбників - Міноборони

00:36 Десантні кораблі ВМС росії наближаються до узбережжя біля Одеси - Генштаб

00:31 На Харківщині ліквідували командира 252 мотострілецького полку Ігоря Ніколаєва.

21:58 Російські війська зараз будуть намагатися закріпитися на тих рубежах, де вони вже тимчасово зайняли територію - Ганна Маляр, заступниця міністра оборони.

21:06 Оборонне відомство США підтвердило, що спостерігає спроби російської сторони перекинути в зону бойових дій в Україні невеликі групи бойовиків із Сирії.

20:53 Силам територіальної оборони Срібнянської громади Чернігівської області здалися в полон шестеро окупантів на чолі з майором російської армії.

20:50 Тривають бої за звільнення околиць Маріуполя – Генштаб ЗСУ

22:30 Київ постійно під загрозою, бо ворог хоче закріпитися свої позиції саме у столиці – Ганна Маляр, заступниця міністра оборони.

ВОЄННІ ЗЛОЧИНИ ВОРОГА ТА ЕВАКУАЦІЯ

07:51 Внаслідок ворожого обстрілу і потрапляння уламків снаряду стався обвал у 12-поверховому житловому будинку в Шевченківському районі столиці, за попередніми даними, двоє людей постраждали. Також частково пошкоджено сусідній 9-поверховий будинок.

05:35 У Мелітополі помер 18-річний спортсмен Віктор Катанчик, поранений у результаті ракетного обстрілу - ФК “Скала”.

03:00 За минулу добу з районів бойових дій у Сумській, Харківській та Донецькій областях евакуювали 28 893 осіб - Зеленський.

01:59 Гуманітарним коридором із Сумщини 15 березня виїхало 8,5 тисячі людей - Дмитро Живицький голова Сумської ОВА.

01:55 Під російськими обстрілами у заблокованому Маріуполі перебувають десятки журналістів, які працюють на різні ЗМІ - ЄФЖ

01:36 Під Києвом російські загарбники вбили цивільного, який стояв з піднятими руками. Німецькі журналісти оприлюднили доказ злочину загарбників проти мирного населення.

00:03 Віцепрем’єр-мфнфстр-міністр МінТОТ Ірина Верещук звернулася до світової спільноти: Побачте й почуйте, що відбувається у Маріуполі. російські військові продовжують утримувати у заручниках близько 400 людей у маріупольській Обласній лікарні інтенсивного лікування.

23:54 На Донеччині сьогодні від рук російських загарбників загинуло четверо людей, троє були поранені – глава ОВА

23:25 Російські загарбники розстріляли трьох юнаків на Чернігівщині – Офіс генерального прокурора.

23:03 Із Краматорського будинку дитини "Антошка" у Чернівецьку область евакуювали 75 діток із особливими потребами – Чернівецька ОВА.

22:53 У зв’язку із введенням комендантської години у столиці евакуація на Київщині 16 березня проводитися не буде - Ірина Верещук, віцепрем’єр-міністр-міністр МінТОТ.

22:31 На Полтавщину прибули 99 автобусів з евакуйованими із Сумської області - Кирило Тимошенко, заступник голови ОП.

22:15 У Мелітополі та Бердянську, які тимчасово окуповані ворожими військовими, сьогодні викрали 4 активістів. У Запорізькій ОВА створили спеціальний центр, який веде облік таких випадків.

 20:45 Ворожі кораблі 15 березня відкривали з моря ракетно-артилерійський вогонь по двох населених пунктах Одеської області. Випущено ракети і 90 снарядів, двоє жителів зазнали поранень.

21:26 З Маріуполя «зеленим коридором» на автомобілях виїхали вже близько 20 тисяч людей

21:03 Пошкоджена вибухом станція метро «Лук’янівська» продовжить працювати як укриття

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ

07:43 Відомі діячі української кіноіндустрії долучилися до численних закликів до бойкоту російської культури.

07:32 У Києві оголосили повітряну тривогу

07:27 Укрзалізниця оприлюднила графік додаткових поїздів на 16 березня

07:06 З України через війну майже щосекунди виїжджає одна дитина - ЮНІСЕФ

06:34 В Україні ДСНС розгортає систему пошуку місцезнаходження людини, яка телефонує на номери екстрених служб.

06:23 Від початку війни в Україні зареєстровано 10 683 шлюбів і 10 767 народжень немовлят – Міністерство юстиції.

06:13 Територіальні органи й територіальні підрозділи Державної міграційної служби України, розташовані у безпечних районах, де не ведуться активні бойові дії, поновлюють роботу.

05:24 Глава МВС Денис Монастирський: Коли закінчиться війна з рф, Україна матиме кілька років лише розмінування, оскільки без цього неможливе відновлення будь-якого об’єкта.

04:03 Верховна Рада ухвалила зміни до законів України "Про Національну поліцію" та "Про Дисциплінарний статут Національної поліції України" з метою оптимізації діяльності поліції, зокрема під час дії режиму воєнного стану .

03:43 Прем’єр-міністр Денис Шмигаль: Українська влада закликає весь світ допомогти Україні завершити цю війну та наповнити фонди для відновлення держави.

03:13 Президент відзначив нагородами 139 військовослужбовців

01:59 У Києві оголошено повітряну тривогу.

00:47 До рф негативно ставляться 88% українців - результати опитування Gradus Research

00:42 У Борисполі Київської області попрощалися з Народним героєм України полковником Валерієм Гудзем, який загинув 12 березня у Луганській області. Вічна пам’ять і Слава Герою!

00:32 В Україну прибула ще одна партія Starlink - Михайло Федоров, віцепрем'єр-міністр - міністр цифрової трансформації

00:00 У 88% українців «докорінно» або «сильно» змінилося життя через вторгнення рф

23:16 Керівник Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький звернувся до польських партнерів щодо можливості відкриття пунктів пропуску у Варяжі та Нижанковичах.

23:05 Заступниця міністра оборони Ганна Маляр: Українські жінки, які перебувають на військовому обліку за відповідними військово-обліковими спеціальностями, можуть бути мобілізовані, але наразі такої потреби немає.

22:38 Верховна Рада проголосувала за визнання добровольців Сил територіальної оборони Збройних сил України ветеранами війни.

22:32 В Україні набув чинності Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо встановлення кримінальної відповідальності за колабораційну діяльність)" (№2108-ІХ).

22:06 Ліки для тиреоїдної терапії невдовзі будуть в аптеках — МОЗ

21:10 Зовнішнє незалежне оцінювання в Україні не скасовували і вступ до вишів відбуватиметься у звичному форматі - Сергій Шкарлет, міністр освіти і науки.

20:53 В умовах війни освітній процес у школах може проходити в різних варіантах, зокрема тривати і влітку - Сергій Шкарлет, міністр освіти і науки.

ЯК СПРАВЛЯЄТЬСЯ ЕКОНОМІКА УКРАЇНИ

Для України вже зарезервовано $300 млрд коштів Центробанку рф, що є на рахунках за межами росії - Олег Устенко, радник Президента.

З початку війни в Україні роботу припинили 42% малих підприємців, ще 31% призупинили, але хочуть відновлювати свою діяльність. У повному обсязі продовжують роботу тільки 13% представників МСБ, що в цілому відповідає тенденції в бізнес-середовищі загалом - Європейська Бізнес Асоціація.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль: Згідно з попередніми розрахунками, для відновлення України після війни з росією потрібні $565 мільярдів.

ДОПОМОГА СВІТУ УКРАЇНІ

Президент України Володимир Зеленський подякував Президенту США Джо Байдену за новий пакет фінансової підтримки для України у розмірі $13,6 мільярда.

Понад 100 тисяч британських громадян та організацій висловили готовність прийняти у себе українських біженців - Борис Джонсон, прем’єр-міністр Великої Британії.

Литва прийняла вже 14 тисяч біженців з України

Президент України Володимир Зеленський виступив перед урядом і парламентом Канади.

Україна вітає рішення Парламентської асамблеї Ради Європи про виключення рф зі свого складу – Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Зеленський: Сьогоднішній візит до Києва прем’єр-міністрів Польщі Матеуша Моравецького, Чехії Петра Фіали та Словенії Янеза Янші є мужнім кроком, який демонструє ставлення до України.

Сполучені Штати надають понад $186 мільйонів додаткової гуманітарної допомоги для підтримки внутрішньо переміщених осіб і понад 3 мільйони біженців, які постраждали внаслідок розв'язаної росією війни проти України.

Туреччина докладає зусиль для досягнення постійного припинення вогню в Україні та планує нові евакуаційні рейси, зокрема, аби вивезти громадян, які лишаються в Маріуполі - Мевлют Чавушоглу, міністр закордонних справ Туреччини.

До варшавського аеропорту імені Шопена у вівторок прилетіла національна паралімпійська збірна України.

САНКЦІЇ ПРОТИ АГРЕСОРА

Україна ініціювала запровадження санкцій щодо всіх публічних осіб РФ і членів їхніх сімей, які так або інакше долучалися до прийняття рішень стосовно агресії проти України - Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

ПАРЄ вважає, що Комітет міністрів РЄ має закликати росію негайно вийти з Ради Європи. Якщо росія не виконає цей запит, Асамблея пропонує Комітету міністрів якомога швидше встановити дату, з якої рф припинить членство у Раді Європи.

Держслужба фінансового моніторингу України закликає керівників Міжнародної групи з протидії відмиванню брудних грошей (FATF) визнати білорусь країною, що розповсюджує зброю масового знищення, і внести її до "чорного списку" FATF.

ПАРЄ проголосувала за виключення росії з Ради Європи

Міністри закордонних справ України Дмитро Кулеба та Німеччини Анналена Бербок скоординували кроки, щоб закрити всі лазівки для ухилення рф від санкцій.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба подякував країнам Європейського Союзу за четвертий пакет санкцій проти росії і закликав не зупинятися на цьому до припинення нею агресії проти України.

РЕАКЦІЯ СВІТУ НА ВІЙНУ В УКРАЇНІ

Центр протидії дезінформації при РНБО назвав світові бренди, що попри загальне бойкотування рф продовжують вести економічну діяльність на території країни-агресора (список за посиланням https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3431013-miznarodni-kompanii-aki-j-dali-pracuut-u-rosii-onovleni-dani.html).

Засновник компанії SpaceX, генеральний директор Tesla Ілон Маск, який раніше викликав путіна на двобій за Україну, отримав натомість відповідь від Рамзана Кадирова, який вирішив захистити господаря Кремля. Маск дотепно віджартувався. (повна відповідь за посиланням https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3430983-mask-dotepno-vidpoviv-kadirovu-akij-obizvavsa-na-jogo-viklik-zamist-putina.html).

Компанія Michelin припиняє виробництво шин на території росії та експорт до країни своєї продукції.

Держсекретар США Ентоні Блінкен: Путіна не стане, а Україна залишиться

Київ зараз є форпостом захисту європейських цінностей, і Європа має допомогти Україні боротися за свою незалежність - Матеуш Моравецький, прем’єр-міністр Польщі.

Музей Сюрсок у столиці Лівану, Бейруті підсвітили у кольори українського прапора на знак підтримки України.

Польща, Чехія, Словенія надаватимуть усебічну допомогу Україні, яка зараз бореться не лише за себе, а й за всю Європу - премʼєр-міністри цих країн на брифінгу у Києві.

Сенат США одностайно підтримав резолюцію, яка засуджує президента росії володимира путіна як воєнного злочинця.

Швеція глибоко стурбована кампаніями дезінформації рф та поширенням неправдивих звинувачень про біологічну зброю в Україні.

Студія Paramount згортає роботу в Росії

Австрійський професор Міхаель Мозер: путін є одним з найогидніших злочинців століття.

Після 33 років роботи у росії країну-агресора залишає одна з найбільших юридичних компаній світу - американська Baker McKenzie.

Латвійська Національна рада з електронних засобів масової інформації (NEPLP) у зв'язку із загрозою державній безпеці заблокувала 71 пропагандистський інтернет-ресурс, що пов'язані з росією.

У росії та білорусії перестали працювати компанії, які видають сертифікати безпеки SSL та TLS для вебсайтів.

Федеральне відомство інформаційної безпеки ФРН бачить «значний ризик» ІТ-атак з російського боку для користувачів програмного забезпечення захисту від вірусів Kaspersky.

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу 17 березня відвідає Україну після візиту до Москви напередодні, 16 березня.

Адміністрація президента США офіційно підтвердила, що Джо Байден відвідає Європу наприкінці нинішнього місяця, де зосередиться насамперед на необхідності спільного реагуванні на агресію рф проти України.

Глави держав та урядів НАТО наступного тижня, 24 березня, проведуть у Брюсселі надзвичайну зустріч за ініціативою генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга.

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ

ЦПД: путін втрачає підтримку свого найближчого оточення олігархів, що створює передумови до заколоту та примусової зміни влади в країні.

Від російських матерів приховують, що їхніх синів-строковиків відправляють на війну в Україні

Абрамовича можуть позбавити португальського громадянства. Розслідування з приводу надання Роману Абрамовичу португальського громадянства призвело до відкриття дисциплінарного провадження щодо співробітників, які брали участь у цьому процесі -

The Guardian.

Запрошені пропагандистом Соловйовим "експерти" демонстрували мапу Європи зі стрілками гіпотетичного перекидання військ РФ, стверджуючи про нібито наміри Кремля окупувати балтійські країни і просунутися углиб Західної Європи.

Пропаганда рф поширює фейк, що вбитий журналіст Рено нібито був співробітником американської розвідки - ЦПД

Після початку вторгнення росії в Україну з російських пропагандистських телеканалів ВДТРК, НТВ, Першого каналу звільнилася низка відомих журналістів, а також продюсери, редактори, телережисери програм.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-