Битва за Україну. День двадцятий. Випуск 3

Битва за Україну. День двадцятий. Випуск 3

Укрінформ
Верховна Рада на засіданні ухвалила 21 закон для регламентування життя України в умовах воєнного стану, зокрема армія додатково отримає майже 70 млрд на озброєння

З Донеччини вдалося евакуювати 307 людей, з них 87 дітей, із Запорізького дитбудинку евакуювали 100 дітей.

Ми переможемо! Слава Україні!

Ми зібрали для вас інформацію про ситуацію в Україні й Києві на 21 годину 15 березня по рубриках.

СИТУАЦІЯ НА ФРОНТАХ І ВТРАТИ ВОРОГА

Шість окупантів на чолі з майором здалися в полон на Чернігівщині.

На Луганщині ЗСУ знищили п’ять російських «Градів» та три танки окупантів – Генштаб. 

Українські захисники завдали удару по окупантах, які були зосереджені на території військового аеродрому під Херсоном у селі Чорнобаївка. Російські військові тікають - Віталій Кім, голова Миколаївської ОДА.

На Донеччині колона ворожої бронетехніки не змогла пройти через позицію прикордонників. Втративши танк та бронемобіль «Тигр», рашисти здійснили один зі своїх улюблених маневрів – розвернулися і чкурнули за курсом «російського військового карабля».

У другій половині дня російські окупанти спробували штурмувати Харків із П'ятихаток, але зазнали значних втрат і були змушені відступити, залишивши попередні позиції – Олег Синєгубов, голова Харківської ОВА.

 Українські військові збили поблизу Харкова черговий ворожий літак.

Артилерія військової частини оперативного командування «Північ» знищила п'ять ворожих БМ-21 «Град» і транспортно-заряджаючих машин.

17:00 Президент Зеленський призначив командувачем ООС генерал-майора Едуарда Москальова.

14:15 На Луганщині українські військові знищили три танки, БМП та особовий склад ворога - Сухопутні війська ЗСУ.

ВОЄННІ ЗЛОЧИНИ ВОРОГА ТА ЕВАКУАЦІЯ

Російські окупанти завдали ракетного удару по Одеській області, поранені двоє людей – Максим Марченко, голова ОВА.

Через обстріли Росії майже мільйон українців залишається без світла. Без газопостачання залишається майже 260 тисяч споживачів – «Енергоатом».

На Луганщині автобус із евакуйованими мешканцями міста Рубіжне потрапив під обстріл російських загарбників - Сергій Гайдай, голова Луганської ОВА.

Із Запоріжжя евакуювали 100 найменших вихованців обласного дитячого будинку «Сонечко» - Анатолій Куртєв, виконуючий обов’язки міського голови Запоріжжя.

На Херсонщині російський агресор продовжує нищити школи, дитсадки та інші навчальні заклади. Розпочато 23 кримінальних провадження – Херсонська прокуратура.

У Харкові внаслідок обстрілів російських загарбників зруйновані 48 шкіл та понад 600 багатоквартирних будинків - Ігор Терехов, міський голова Харкова.

18:33 Оператор американського каналу Fox News П’єр Закжевський, який мав багаторічний досвід роботи в гарячих точках по всьому світу, загинув під обстрілом в  селі Горенка. Разом з ним загинула українська журналістка.  Ще один журналіст госпіталізований з пораненнями.

18:09 На Донеччині з міст Авдіївка, Вугледар та Курахове сьогодні, 15 березня, вдалося евакуювати 307 людей, з них 87 дітей - Вадим Філашкін, заступник голови Донецької ОВА.

17:24 У Маріуполі російські загарбники взяли у заручники медиків та пацієнтів Обласної лікарні інтенсивного лікування - Павло Кириленко, голова Донецької ОВА.

17:17 Колона з гуманітарним вантажем для Маріуполя залишається заблокованою росіянами вже декілька днів поспіль –  Президент Зеленський.

17:12 До 20 загиблих зросла кількість жертв атаки російського агресора на рівненську телевежу – облдержадміністрація.

16:07 З початку вторгнення рф постраждали 28 релігійних споруд у шести областях - МКІП

15:57 На Харківщині з Оскільського психоневрологічного інтернату, який обстріляли російські війська, евакуювали 300 людей - Олег Синєгубов, голова Харківської ОВА.

15:57 Під час активних бойових дій загинули 17 рятувальників, один досі перебуває в полоні російських загарбників - Геннадій Герасимчук, полковник служби ДСНС.

16:40 У Маріуполі російські загарбники розбомбили управління Донецької єпархії Православної церкви України.

16:32 У Пологах, що в Запорізькій області, від обстрілів російських загарбників загинуло 20 цивільних осіб та 12 українських захисників - новинний портал ПІК.

16:19 В Україні зруйновано, повністю чи частково, 3500 об'єктів інфраструктури - Денис Монастирський, міністр внутрішніх справ України.

16:09 На Житомирщині внаслідок російського авіаудару загинула людина, ще одна травмована - ДСНС України у Житомирській області.

16:06 Під час евакуації з міста Ізюм Харківської області російські загарбники обстріляли автобус із людьми - Максим Стрельник, начальник управління молоді, спорту та іміджевих проєктів Ізюмської міської ради.

15:17 З Маріуполя вже виїхали 2 тисячі легкових автівок – стільки ж стоять на виїзді з міста - Маріупольська міська рада.

15:04 На Миколаївщині рятувальники завершили розбирати завали школи у селищі Зелений гай – деблоковано троє поранених та сім тіл загиблих - ГУ ДСНС України у Миколаївській області.

14:47 Від рук російських військових уже постраждали щонайменше 35 журналістів, 3 з них були вбиті - Людмила Денісова, Уповноважений ВР з прав людини.

14:40 Кількість загиблих внаслідок обстрілу будинку в Святошинському районі Києва зросла до чотирьох - Віталій Кличко, Київський міський голова.

14:26 З 24 лютого з країни виїхали майже 3 мільйони українців, кордон з Польщею перетнули майже 2 мільйонів громадян - Управління Верховного комісара ООН у справах біженців.

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ

20:11 Верховна Рада ухвалила проєкт закону щодо зупинки виконавчої дії, стягувачами за якими є російська федерація або особи, пов’язані з державою-агресором.

20:10 Верховна Рада прийняла закон, який дозволяє РНБО визнавати захоплені російськими військами території тимчасово окупованими.

20:02 Очільник ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін закликав керівників Всесвітньої асоціації операторів атомних електростанцій (ВАО АЕС) посприяти в зупиненні ядерного тероризму, до якого вдаються військові рф.

19:36 Низка народних депутатів вийшли зі складу фракції «Опозиційна платформа – За життя» у Верховній Раді - Руслан Стефанчук, Голова ВР.

19:09 Рада встановила для військових «бойовий імунітет» під час війни.

18:46 У Запоріжжі отримали першу партію Starlink від Ілона Маска.

18:46 Робочий тиждень під час війни не може перевищувати 60 годин - новий закон.

18:17 Верховна Рада збільшила доходи й видатки державного бюджету на 67,6 млрд грн, які будуть спрямовані на закупівлю, модернізацію і ремонт озброєння та військової техніки.

18:03 Верховна Рада проголосувала за визнання добровольців Сил територіальної оборони ЗСУ ветеранами війни.

18:07 Рада дозволила під час війни розміщувати державні реєстри за межами України.

17:54 Верховна Рада ухвалила закон, що передбачає спрощений варіант звільнення від військової служби осіб з інвалідністю та осіб, які доглядають за особами з інвалідністю і хворими дітьми.

17:51 Міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський заявив, що кількість блокпостів по шляхах України скорочена до 1,5 тисячі.

17:39 Державний комітет телебачення і радіомовлення України започатковує акцію із забезпечення дітей українськими книгами.

17:35 Верховною Радою ухвалено Закон, яким передбачається можливість скасування запобіжного заходу підозрюваним та обвинуваченим особам у випадку військової мобілізації - Ярослав Железняк, народний депутат із парламентської фракції «Голос».

17:23 Верховна Рада на засіданні у вівторок ухвалила 21 закон для регламентування життя України в умовах воєнного стану - Руслан Стефанчук, Голова ВР.

17:12 Понад 100 українських та міжнародних компаній стали резидентами Дія City, спеціального правового та податкового режиму для IT-індустрії - Михайло Федоров, віцепрем'єр-міністр.

15:47 Верховна Рада затвердила указ Президента про продовження строку дії воєнного стану в Україні з 5 години 30 хвилин 26 березня на 30 діб.

17:05 Президент України Володимир Зеленський призначив генерала Олександра Павлюка керівником Київської обласної військової адміністрації.

16:59 Президент Зеленський заявляє, що Україна дуже потребує зброї, і закликає міжнародних партнерів збільшити обсяг військової допомоги.

16:24 У Києві під час посиленої комендантської години із 20:00 15 березня до 7:00 17 березня станції метро працюватимуть лише у режимі укриття – КМДА.

16:13 Президент Зеленський: Україна розуміє, що не є членом НАТО, тому потребує надійних безпекових гарантій і сподівається на співпрацю з партнерами, які готові допомагати у протистоянні агресії з боку російської федерації.

16:10 Столична влада закликає киян бути пильними і не передавати особисті та контактні дані підозрілим особам чи організаціям, які нібито пропонують благодійну допомогу – КМДА.

15:12 Рада позбавила Іллю Киву депутатського мандата – Андрій Мотовиловець, голова парламентської фракції «Слуга народу», народний депутат.

14:39 Будь-який уламок боєприпасу чи ракети, який потрапить на ЗАЕС, може спричинити ядерну катастрофу чи витік радіації – Енергоатом.

ЯК СПРАВЛЯЄТЬСЯ ЕКОНОМІКА УКРАЇНИ

МВФ: війна в Україні стане ударом по світовій економіці.

«Укрзалізниця» пропонує бізнесу свої потужності та запрошує долучитися до будівництва терміналів на західних кордонах. Також перевізник планує допомогти аграріям з логістикою добрив і дизельного пального.

Міністерство фінансів України оголосило черговий аукціон з продажу військових облігацій України зі строком обігу 1 рік. Всі кошти отримані від облігацій підуть на підтримку Збройних сил України.

Рада ухвалила закон про особливості управління бюджетом в умовах воєнного стану.

Міністерство фінансів 15 березня розмістило військові облігації на 5,4 млрд грн.

Держава намагається підтримати бізнес та підприємства під час війни в Україні. Зокрема, Кабмін звільнив ФОПів від сплати Єдиного соціального внеску (ЄСВ) за своїх мобілізованих працівників.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль сказав: Нині Україна має сформувати потужний економічний тил, який дозволить забезпечувати армію і країну всім необхідним: від провізії та ліків до боєприпасів та сучасного озброєння.

ВР обнулила акциз на бензин, дизпаливо та скраплений газ, знизила ПДВ на ввезення до країни моторного палива до 7%.

На Prozorro оголосили тендер на підбиті російські танки - Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Аграрії Рівненщині вже підживили третину площ озимих культур – Рівненська ОДА.

«Укрзалізниця» за період 1-11 березня відвантажила 100,2 тис. т зерна, що на 87% менше, ніж за аналогічний період минулого року.

ВР дозволила компаніям з обігом до 10 млрд грн сплачувати єдиний податок 2%.

Верховна Рада спростила законодавство у сфері екології для ліквідації наслідків збройної агресії росії.

Кабінет міністрів України передбачив понад 25 млрд грн на забезпечення додаткової фінансової підтримки малих та середніх фермерів, які мають намір провести посівну кампанію - Денис Шмигаль, прем’єр-міністр України.

Аграрії Полтавської області готуються з першого квітня розпочати посівну кампанію. Засіяти цієї весни хочуть усі 1,4 млн га полів – Полтавська ОВА.

ДОПОМОГА СВІТУ УКРАЇНІ

Президент СШР ДжоБайден підписав закон, який передбачає $13,6 млрд для допомоги Україні.

США підтвердили, що можуть посилити Україну більш складними системами ППО ніж переносні зенітно-ракетні комплекси – посол Джуліанн Сміт, постійна представниця США при НАТО.

Союзники по НАТО будуть продовжувати надавати Україні політичну, матеріальну, фінансову допомогу та критично важливе обладнання, які є необхідними для реалізації права на самозахист - Єнс Столтенберг, генеральний секретар НАТО.

У Нідерландах система освіти готується до прибуття близько 15 - 25 тисяч українських дітей.

До Польщі з України прибуло вже понад 1,8 мільйона біженців - прикордонна служба Польщі.

Волонтери Литви готові допомогти з перевезенням вантажів в обстріляні міста України –

Габріелюс Ландсбергіс, міністр закордонних справ Литовської Республіки.

Головний тренер жіночої збірної України з футболу Луїс Кортес разом із своєю сім'єю організував збір гуманітарної допомоги для українського народу.

Розташований у канадському Едмонтоні університет Альберти не братиме плату за навчання з українських студентів, які постраждали від війни - Біла Фленегана, президента університету.

Ізраїль зможе прийняти лише 5000 українців: Для в’їзду в країну потрібно подати заявку та отримати дозвіл від МВС Ізраїлю, який надається лише визначеним категоріям громадян. Громадяни України не можуть в'їхати до Ізраїлю як туристи, аби перечекати завершення війни - Посольство України в Ізраїлі.

САНКЦІЇ ПРОТИ АГРЕСОРА

Євросоюз вирішив ввести обмежувальні заходи щодо ще 15 фізичних та 9 юридичних осіб у зв’язку з російською військовою агресією проти України.

Президент Зеленський: Санкційна політика має бути такою, щоб про війну ніхто не міг і думати. Це питання безпеки майбутнього.

Міністерство фінансів США й Державний департамент у вівторок оголосили про запровадження санкцій проти щонайменше 15 фізичних та однієї юридичної особи, причетних до грубих порушень прав людини в росії й білорусі.

Міністр закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс у вівторок оголосила «історичний пакет санкцій» проти 370 громадян росії та білорусі, 51 з яких є олігархами та членами їхніх родин.

Канада запровадила санкції проти ще 15 російських посадовців через їх роль у війні з Україною - Мелані Жолі, міністр закордонних справ Канади.

Міжнародний виробник товарів масового попиту для краси та здоров’я Amway припиняє роботу в Росії через її військову агресію проти України.

РЕАКЦІЯ СВІТУ НА ВІЙНУ В УКРАЇНІ

Прем’єр-міністри Польщі, Чехії та Словенії прибули в Київ.

Активісти ініціювали збір підписів під петицією до швейцарської влади із закликом депортувати коханку російського президента путіна Аліну Кабаєву.

Президент Європейської ради Шарль Мішель в ході телефонної розмови з утіним закликав припинити «братовбивчу війну проти України».

Одна з найбільших торговельно-інформаційних платформ Refinitiv (раніше – Reuters) призупинити доступ клієнтів з росії до всіх своїх продуктів та послуг – НБУ.

У Литві заморожують рахунки і майно компаній, які пов'язані з російськими олігархами.

Росія припинила членство в ПАРЄ - лавров.

Іспанська влада у вівторок затримала яхту 2Lady Anastasia», що належить російському олігарху Олександру Міхєєву, який перебуває під санкціями Євросоюзу.

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ

У Москві поліція затримала дівчину, яка протестувала проти війни, використовуючи одну шосту заповідь: : «Не убий».

Російські тенісисти не зможуть взяти участь у Вімблдонському, турнірі, якщо не виступлять з публічним засудженням війни в Україні.

Лукашенко заявив, що по білорусі вдарили ракетою «Точка-У», але вступати у війну він не буде.

У росії заблокували 20 VPN-сервісів - Олександр Хінштейн, глава комітету держдуми з інформаційної політики.

Росія запровадила санкції проти Трюдо і 312 «пробандерівських елементів» Канади.

Міжнародний союз ковзанярів (ISU) відмовив і російським журналістам в акредитації на чемпіонат світу з фігурного катання.

Росія запровадила санкції проти американських політиків: серед них Байден та Блінкен.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-