Битва за Україну. День двадцятий. Випуск 1

Битва за Україну. День двадцятий. Випуск 1

Укрінформ
Вночі проти 15 березня у Києві знову оголосили повітряну тривогу, у різних районах столиці лунали вибухи

Снаряд влучив в житловий дев'ятиповерховий будинок у Подільському районі та у приватний будинок на Осокорках. Вибуховою хвилею пошкоджено фасад станції метро «Лук’янівська». Але ворог зупинився і ЗСУ нищить його точними ударами. Ми переможемо! Слава Україні!

Ми зібрали для вас інформацію про ситуацію в Україні й Києві на 9 годину 15 березня по рубриках.

СИТУАЦІЯ НА ФРОНТАХ І ВТРАТИ ВОРОГА

За минулу добу ЗСУ: знищили командний пункт російських військових та велику кількість техніки,  5 російських Т-80, 4 російських вертольоти та 1 ворожий літак,  винищувачем збито крилату ракету ворога, артилерія і авіація нанесли вогневе ураження по скупченню військової техніки та колонах ворога на маршрутах, знищено 12 одиниць автомобільної техніки.

07:19 У Києві знову оголошена повітряна тривога.

23:07 Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський закликав громадян, що фіксують обстріли, не оприлюднювати цю інформацію в інтернет, бо ворог може відстежувати ці повідомлення та коригувати вогонь за їх допомогою.

22:26 Протиповітряна оборона Сухопутних військ ЗСУ від початку війни знищила 45 повітряних цілей противника - Валерій Залужний, головнокомандувач ЗСУ.

21:15 У Макарові та Бородянці йдуть активні бойові дії – Нацполіція.

02:28 Президент Зеленський від імені українського народу запропонував дати шанс вижити російським солдатам: Якщо ви здаєтеся нашим силам, ми будемо поводитися з вами так, як і належить поводитися з людьми.

ВОЄННІ ЗЛОЧИНИ ВОРОГА ТА ЕВАКУАЦІЯ

14 березня діяло 10 коридорів, із яких спрацювали лише 7. За вчорашню добу вдалося евакуювати близько 4 тисяч громадян:

у Київській області врятовано 2028 людей (з Гостомеля, Немішаєвого, Ворзеля, Дмитрівки, Перемоги) та 1780 осіб з Луганщини (з Сєвєродонецька, Попасної, Гірського, Рубіжного, Кремінної та Лисичанська).

08:33 У Києві вибуховою хвилею пошкоджено фасад будівлі станції метро «Лук’янівська» та службові приміщення. Поїзда не зупинятимуться на станції -

- «Київський метрополітен».

08:19 На Харківщині за добу з-під завалів будівель, зруйнованих ворожими обстрілами, врятували три людини і вилучили тіла сімох загиблих - ГУ ДСНС України в Харківській області.

08:03 У Києві внаслідок потрапляння боєприпасу у приватний двоповерховий житловий будинок у районі Осокорків сталася пожежа – ДСНС.

07:39 Російський снаряд влучив у житловий будинок в Подільському районі Києва -

ДСНС.

07:02 На Сумщині сьогодні, 15 березня, з 9:00 до 21:00 діятимуть гуманітарні коридори із Сум, Тростянця, Шостки, Конотопа і Лебедина - Дмитро Живицький, голова Сумської ОВА.

04: 13 березня, російські окупанти розстріляли фізика-експериментатора, замдиректора Інституту фізики напівпровідників ім. В. Є. Лашкарьова НАН України Василя Кладька - Національна академія наук України.

04:18 Міністерство соціальної політики на 14 березня забезпечило евакуацію 2274 дітей з вразливих категорій.

03:15 У Шостці росіяни бомбардували підприємства. Їхню роботу відновити буде неможливо - Дмитро Живицький, голова Сумської ОВА.

03:04 Російські військові в Тростянці заганяють місцевих мешканців у фейкові «зелені коридори», відбирають у людей мобільні телефони, намагаються створити «живі» щити - Дмитро Живицький, голова Сумської ОВА.

02:23 Російські загарбники обстріляли з артилерії Велику Писарівку на Сумщині - Дмитро Живицький, голова Сумської ОВА.

02:12 Російські загарбники 14 березня вбили п’ятьох жителів Донеччини - Павло Кириленко, голова Донецької ОВА.

02:06 В Маріуполі станом на вечір 14 березня 2022 року кількість загиблих становить 2 357 людей - Маріупольська міська рада.

23:07 Викрадений російськими загарбниками міський голова Мелітополя Іван Федоров, за наявною інформацією, перебуває в окупованому Луганську – Запорізька ОВА.

22:57 До Запоріжжя прибули біженці з Маріуполя, які змогли доїхати до міста за допомогою власного автомобіля - Ірина Верещук, віцепрем’єр-міністр – міністр МінТОТ.

22:29 Наразі триває ліквідація наслідків обстрілу столичного торговельного центру «Lavina Mall» - Денис Монастирський, міністр внутрішніх справ України.

22:22 Колона з гуманітарним вантажем для жителів Маріуполя залишається у Бердянську, російські загарбники без причин блокують його доставку разом з евакуаційними автобусами - Ірина Верещук, віцепрем’єр-міністр – міністр МінТОТ.

22:20 Унаслідок ворожого обстрілу в Чернігові загинули щонайменше 10 осіб - Офіс генерального прокурора.

22:14 Ворог обстріляв із важкої артилерії житлові будинки у Нових Петрівцях на Київщині - поліція Київської області.

22:01 Загарбники обстріляли мирних жителів під час евакуації з Гостомеля, загинула жінка - поліція Київської області.

21:02 Телеканал Fox News повідомив про поранення свого журналіста під Києвом.

21:00 На Донеччині загарбники обстріляли ремонтників і не дали відновити газопостачання.

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ

06:48 Послуги фінансово-технологічної компанії Revolut з 14 березня стають доступними для українців, які перебувають на території Європейського Союзу - Михайло Федоров, міністр цифрової трансформації України.

06:35 Митрополит Епіфаній благословив наш народ на боротьбу з ворогом.

04:50 Голова СБУ Іван Баканов попередив колаборантів, що за співпрацю з ворогом передбачена кримінальна відповідальність, аж до довічного позбавлення волі.

04:23 В Офісі омбудсмена поінформували, що під час воєнного стану алгоритм усиновлення дитини не змінюється і не спрощується.

03:55 Українська «кіберармія» вже нараховує 400 тисяч активістів - Держспецзв’язку.

00:05 Уряд розширив можливості для отримання довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи. Згодом заяву можна буде подати через портал «Дія» - Мінсоцполітики.

23:45 84% респондентів у Франції, Німеччині, Італії та Польщі хорошої думки про Україну, 71% підтримують вступ України до Європейського Союзу - дані опитування Ifop для Ялтинської європейської стратегії та Фонда Жан-Жореса.

23:30 У Державному бюро розслідувань заявили, що інформація про переслідування колишнього народного депутата Сергія Пашинського за, нібито, передачу ПЗРК «Стугна» Збройним силам України, не відповідає дійсності.

23:25 Президент Зеленський вніс до Ради законопроєкт щодо продовження воєнного стану на 30 днів.

22:50 З 15 березня у більшості регіонів України знову запрацюють територіальні органи Державної міграційної служби, які зупинили раніше свою роботу через напад росії - Денис Монастирський, міністр внутрішніх справ.

22:44 МВС вже видало громадянам десятки тисяч автоматів – Денис Монастирський, міністр внутрішніх справ України.

22:37 Укрзалізниця оприлюднила розклад додаткових евакуаційних рейсів на 15 березня. Графік за посиланням https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3429779-ukrzaliznica-opriludnila-rozklad-dodatkovih-evakuacijnih-rejsiv-na-15-berezna.html

22:11 Метінвест з початку бойових дій виготовив понад 35 тисяч сталевих протитанкових їжаків по всій Україні.

21:38 Трьом високопосадовцям рф – двом генералам і «дипломату» Марії Захаровій -  заочно повідомили про підозру у вчиненні злочинів проти України - Офіс Генерального прокурора.

ЯК СПРАВЛЯЄТЬСЯ ЕКОНОМІКА УКРАЇНИ

В Україні не працюють 42% малих підприємств. 31% призупинили роботу. У повному обсязі й далі працюють тільки 13% малих та середніх підприємств - Європейська Бізнес Асоціація.

НБУ зібрав понад 11,8 млрд гривень на допомогу українській армії (станом на 14 березня).

На ЧАЕС відновили електропостачання – МАГАТЕ.

Президент України Володимир Зеленський пообіцяв максимальну дерегуляцію бізнесу і закликав відновлювати підприємницьку діяльність там, де немає бойових дій.

Працівники, чиї роботодавці не змогли опрацювати листки тимчасової непрацездатності та подати за ними заяву-розрахунок у зв’язку із бойовими діями за місцем їх розташування, можуть самостійно звернутись до Фонду соціального страхування України для отримання лікарняних і декретних допомог - Фонд соціального страхування України.

ДОПОМОГА СВІТУ УКРАЇНІ

Велика Британія з початку війни оформила візи з дозволом на проживання у країні вже     4 000 українських біженців - міністерстві внутрішніх справ Великої Британії.

В Україну від початку війни надійшла гуманітарна допомога медичними товарами на загальну суму $50 мільйонів доларів - ДП «Медичні закупівлі».

У Брюсселі відкрили центр прийому біженців з України в одному із павільйонів брюссельського Експоцентру. Загалом з весь час по допомогу бельгійського уряду звернулися 6048 громадян України, з який понад 2059 заявили, що потребують місця для тимчасового проживання.

Президент Республіки Молдова Мая Санду побувала на пункті пропуску на українсько-молдовському кордоні, де обговорили стан пропускних операцій, черг, процедури оформлення гуманітарних вантажів – Держприкордонслужба.

«Метрополітен-опера» у Нью-Йорку представила у вівторок благодійний концерт на підтримку України, квитки за яку та пожертвування пішли на допомогу українцям. Концерт транслювався у всьому світі.

Австрія прийме в себе 2 000 вимушених переселенців з України, які наразі знаходяться на території Молдови - Карл Негаммер, федеральний канцлер Австрії.

З Ізраїлю в Україну прибули лікарі з мобільним шпиталем - Андрій Єрмак, керівник Офісу Президента.

Світовий банк додатково виділить Україні $200 мільйонів на тлі російської агресії.

САНКЦІЇ ПРОТИ АГРЕСОРА

Японія оголосила про замороження активів 17 фізичних осіб із росії: Під санкції потрапили 11 депутатів російської думи, п’ять членів родини банкіра Юрія Ковальчука, а також мільярдер Віктор Вексельберг. Таким чином, загалом у відповідь на війну росії проти України Японія запровадила санкції проти 61 росіянина.

Сполучені Штати запровадили санкції проти 11 осіб, які працюють у секторі оборони та пов'язаних із нею галузях економіки російської федерації.

Комітет постійних представників ЄС (COREPER II) прийняв рішення про ухвалення четвертого пакета санкцій, спрямованих проти російських фізичних і юридичних осіб та деяких секторів економіки рф, причетних до воєнної агресії проти України - французьке головування у Раді ЄС.

РЕАКЦІЯ СВІТУ НА ВІЙНУ В УКРАЇНІ

У Барселоні іспанська влада тимчасово конфіскувала яхту вартістю 140 мільйонів доларів, що належить одному з російських олігархів, союзнику президента рф путіна.

Korean Air до кінця квітня призупинить усі пасажирські та вантажні перевезення до Москви та Владивостока і назад.

Словаччина вирішила вислати трьох працівників російського посольства - словацьке МЗС.

Сполучені Штати обурені вбивством російськими військовими в Ірпені журналіста видання Time Брента Рено, який документував правду про військові злочини росіян в Україні, та закликали кремль негайно припинити агресію й вивести своїх військових з України.

Делегація США на чолі з радником президента з питань нацбезпеки Джеймсом Салліваном попередила Пекін про серйозні наслідки в разі, якщо КНР надасть підтримку росії на тлі її агресії проти України - Нед Прайс, речник Держдепартаменту США.

Міжнародний суд ООН винесе перше рішення у справі України проти росії 16 березня.

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ

Росія зупиняє експорт зерна та цукру до країн Євразійського договору.

Росія втратить понад 50 мільярдів рублів на рекламі через вторгнення в Україну - Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Росія вирішила призупинити роботу у Парламентській асамблеї Ради Європи. Вже оголошено, що делегація цієї країни не братиме участі у наступних засіданнях.

Росія посилила охорону українсько-білоруського кордону підрозділами збройних сил Білорусі – Генштаб ЗСУ.

Прямий ефір програми «Время» на Першому каналі російського телебачення 14 березня був перерваний антивоєнною акцією. У студію зайшла жінка, стала за спиною ведучої з плакатом із написом «Зупиніть війну. Не вірте пропаганді. Тут вам брешуть» і сказала: «Зупиніть війну!» і «Ні війні!».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-