Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Ділюся досвідом виживання під час окупації

Ділюся досвідом виживання під час окупації

Укрінформ
Ми протрималися тиждень. Якщо би ворог не зайшов в наше місто, навіть в умовах відсутності світла та води протрималися б ще довше!!!

Доброї ночі! Ми із Бучі!))

Перше, що робить ворог, коли входить в твоє місто - знищує інженерну інфраструктуру. Окупант таким чином намагається повністю деморалізувати населення, щоб останнє тиснуло на владу, щоб та починала співпрацювати з окупантом. І тут вкрай складний вибір - допомога окупанту, співпраця з ним або порятунок населення, яке залишилося у місті. В Бучі в першу чергу знищили водопровід та водонапірну башню. Потім електромережі та вивели з ладу електропідстанції. Обстрілами були пошкоджені газопроводи на будинках, бо вони не захищені і облаштовані ззовні на будинках.

Друге, на що націлився ворог це кабельні мережі та вишки мобільного зв'язку.

Так, Буча фактично за 2-3 дні залишилася без світла, води, газу та зв'язку.

Коли немає зв'язку, а в результаті обстрілу житлових будинків стається пожежа, а гірше одночасно у декількох будинках, то зателефонувати на 101 просто неможливо, а якщо пощастило їм повідомити, вони просто фізично не встигають виїхати на усі пожежі, обираючи найбільш тяжкі випадки. Ви маєте бути готовими до гасіння пожеж самостійно. Ми так собі врятували будинок, погасивши пожежу самостійно. Нам знадобилася довга драбина, вогнегасники, распіратори та вологі маски, цупкий одяг, рукавички, молоток, кувалда, лом.

Аналогічна ситуація з викликом швидкої допомоги. За відсутності мобільного зв'язку та під постійними обстрілами швидку можна не дочекатися. Потрібно мати аптечки і зробити перелік медичних працівників чи людей, які вміють надавати першу медичну допомогу. Онлайн теж завчасно можна пройти курси надання першої медичної допомоги.

Психологічний тиск. Окупант не дозволяє забирати та ховати тіла загиблих на вулицях та у під'їздах. Поховальні бригади під обстрілами теж не завжди можуть дістатися до тіл. Поховання лише через морг, ніхто безпосередньо на кладовище не повезе. Потрібно встановити причину смерті та скласти документи. Морги мають бути готові до великої кількості загиблих. Готуйте великі чорні пакети та резервні місця для зберігання тіл.

Сміття. Під час активних бойових дій перестають їздити сміттєзбиральні машини, накопичується сміття у дворах та поруч. Крім того, за відсутності працюючої каналізації, люди починають справляти свої потреби на вулиці. В сукупності з купами неприбраного сміття, виникає ризик епідемій. Місто має бути до цього готовим. Допомагайте місту, сортуйте сміття, частину зможете спалити на вогнищах.

Транспорт. Під час обстрілів транспорт фактично зупиняється. Тому люди з віддалених районів, щоб дістатися до магазинів, аптек, волонтерських центрів, місцевої адміністрації, змушені пересуватися пішки, наражаючи себе на небезпеку. Треба підготувати завчасно центри координації, евакуації, про які люди будуть знати завчасно, навіть за умови відсутності мобільного зв'язку.

Забезпечення продуктами. Магазини, які вирішили, що вони просто зачинили свої двері, залишивши товар всередині, мають розуміти, ніхто не буде шкодувати ваші вітрини. У вас є декілька варіантів. Потихеньку працювати, намагаючись забезпечити людей-українців найнеобхіднішим, або до вашого магазину зайдуть окупанти та мородери і усе візьмуть безкоштовно, ще і пошкодивши ваше обладнання, майно тощо. А люди мають зробити запаси консерв, чаю, круп швидкого приготування, сонячного масла, овочів, сірників, свічок, теплого одягу, керематів, ліків.

Люди, які думають, що саме їх це не торкнеться, помиляються. Це може торкнутися кожного! Бо йде війна!!! І наш ворог - підступний!!!

Уявіть, що у вас зникло світло, вода, газ, тепло і зв'язок! Одночасно! Уявили? Що найперше? Ви починаєте думати, як харчуватися самому та вашій родині. Так, деякий час можна протягнути на сухпаях, консервах, але коли вам холодно, то вам елементарно потрібен кип'яток, щоб хоча б попити чаю. Тому думаємо, що будете робити в таких умовах. Примус є? Чудово! Розрахуйте обсяг газу. Немає? Можливо є спиртовка. Теж чудово! Закупіть сухий спирт. Але ж розумійте, що на спиртовці максимум чай, але ні каші, ні супу не зварите. Залишається старе добре багаття! У вас же є звичайний металевий чайник? Ні, лише електричний? Ну ви зрозуміли .. не підходить. Потрібен звичайний металевий, та каструлі, які не шкода поставити на вогонь. Тепер вогонь!!! Сірники, запальнички!!! Дрова! Якщо в Бучі з дровами ще якось вирішили, зламавши пару старих огорож та перебравши старі піддони з підвалів, то киянам з цим важче. Бажано запастися древесним вугіллям. Він гарно тримає жар. На чому готуємо? Дістаємо завчасно мангали, барбікюшниці, фольгу, посуд з фольги.

Посуд! В умовах відсутності води, на холоді посуд мити нестерпно холодною водою. Особливо коли їх мало. Тому одноразовий посуд є доречним в цій ситуації.

Лайфхак від сусіда. Ви декілька днів не молися, ваше обличчя чорне від постійного перебування біля вогню. Вранці вам холодно і єдине, що у вас є це обмаль холодної води. Варіанти. Вологі серветки. Тоніки для вмивання. Але якщо і це не влаштовує і просто хочеться вмитися теплою водою, то можна змайструвати дві опори, на які можна поставити каструлю десь на 2 літри води. Під каструлю дві середні свічки, бажано в склі і на усю ніч. На ранок будете мати 2 літри води 80°С. Зможете розбавити, цього вистачить на елементарні ранкові процедури.

Якби холодно не було, і не хотілося б взагалі роздягатися, обов'язково роздягніться на ніч, помийте ноги, навіть холодною водою, або вологими серветками, вдягніть чисті носки і лягайте. Вам стане набагато тепліше. Спати краще не одному, щоб зігрітися краще.

Якщо в приміщенні холодно і хоч якось хочеться зігрітися ще одна порада. Приготуйте глиняний горщик під квіти з отвором для води. Теж зробіть невеликі підпорки, поставте одну свічу, горщик переверніть отвором до гори, підпаліть свічку таким чином, щоб вогник був направлений на отвір у дні горщика. На отвір покладіть невеличкий шматочок фольги таким чином, щоб трішки повітря потрапляло. Горщик швидко нагрівається і починає віддавати тепло. Ще важливо, що об нього приємно зігріти руки.

Хліб. Коли він закінчується, його дуже хочеться! Прям дуже) Не полінуйтеся, покладіть в морозильну камеру декілька батонів, вони збережуться і вам знадобляться! Коли усе скінчиться, і буде газ чи електроенергія, хліб треба випікати. Дріжджі! Закупіть! У нас це була проблема.

Вода. Добре, якщо є десь поруч колонка з ручною підкачкою, насоси без електроенергії не працюють. Якщо поруч приватний сектор, одразу домовтесь з тим, у кого є колодязь. Це дуже врятує. Ще воду деякий час можна добути на мийках машин, вони можуть ще підкачувати воду, використовуючи генератор. Ще добути воду можна з загальнобудинкової системи. Її можна спустити. Для створення запасів води потрібні великі ємкості - 100-200 літрів. Закупіть завчасно. З початком окупації одразу набирайте повні ванні води, набирайте її в усі існуючі у вас ємності. Вона знадобиться вам для каналізації. Питну воду занотуйте одразу, з нею нічого не станеться.

Електроенергія та зв'язок. Нерозривно пов'язані речі. Якщо у вас є генератор чудово, але щоб зарядити від нього одразу декілька телефонів власників багатоквартирного будинку потрібен бензин та подовжувачі. Багато подовжувачів. Ще зарядити телефони та пауер-банки можна в машинах, які залишились. Злити бензин з сучасних машин фактично не можливо, якщо не плануєте пробивати баки, не розраховуйте на це. Ще організувати підзарядку можна через акумулятори та з використанням автомобільної зарядки. Це можна зробити і в бомбосховищах та підвалах. Тому пауер-банки, акумулятори - актуальні!!! Ще актуальне фонарики, світильники на акумуляторах. Зарядіть усе що ж, максимально!!!!

Годинники. Багато, хто відмовився від них, використовуючи мобільні телефони. Але, коли ви використовуєте на телефоні фонарик, намагаєтесь ловити інтернет, та ще коли телефон у холоді, він швидко сідає. І настає момент, коли ви не орієнтуєтесь котра година. Тому оновіть батарейки у звичайних годинниках, особливо наручних. Це дозволить вам орієнтуватися у часі.

Інформація. Немає зв'язку, світла, телебачення! Ви повністю дезорієнтовані, у розпачі, під окупацією, не можете зв'язатися з рідними. Переживаєте за них, а ще більше за те, що вони за вас переживають.

Вас врятує звичайне FM-радіо, приймач. Запасаємося батарейками!!!! Радіо нас рятувало!!! 6 батарейок на великий приймач вистачило на тиждень у холоді, на вулиці. Ми ставили його у дворі і врубали на повну. Не окупантів плювали, що почують гімн України та українські новини!!!

Якщо Інтернет поганий, шукайте точки, де ловить мобільний інтернет. Не витрачайте запас енергії батареї, напишіть один раз усім, коли ви будете виходити на зв'язок один раз на день і виходьте з рідними на зв'язок саме в цей час!!!!

Оборона міста!!!

ЗСУ, ТРО, Самооборони, охоронні приватні компанії мають координувати свої дії, діяти злагоджено, а не вести кожен свою війну в намаганні перетягнути на себе роль Героя. Героями будемо усі, коли переможемо ворога разом!!!

До усього цього має готуватися керівництво міста та самі люди!!! Бережіть себе!!!

Слава Україні!!!

Катерина Українцева

Fb

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-