Київ не візьмеш: штурм столиці для рашистів стане початком кінця

Київ не візьмеш: штурм столиці для рашистів стане початком кінця

Укрінформ
У найближчі дні противник планує повторити спробу захоплення Києва. Ну-ну. Згадайте про «падіння за три дні». Тож ще раз: не дочекаєтесь!

Оборона Києва залишається однією з ключових у цій війні. Російські загарбники уже стягнули велику кількість військових у села й міста поблизу столиці. За інформацією Генерального штабу Збройних сил України, ворог готує наступ на Вишгород. А також здійснюється підготовка до відновлення наступу від н.п. Гостомель, Ірпінь, Стоянка.

«На основних напрямках відзначається зосередження в районі н.п. Гостомель до 2 БТГр; в районі н.п. Буча - до 3 БТГр, посилених танковими підрозділами; в районі н.п. Бородянка - до 2 БТГр; в районі н.п. Ситняки - до 2 БТГр. На Сіверському напрямку противник силами підрозділів зі складу двох загальновійськових армій та танкової дивізії, основні зусилля зосередив на напрямках: н.п. Бровари - до 2 БТГр; в районах н.п. Семенівка, Мена, Бобровиця - до 3 БТГр; н.п. Бориспіль - до 4 БТГр. Крім цього, російський загарбник намагається забезпечити тактичну перевагу в Броварському і Бориспільському районах», - повідомляє прес-служба Генштабу ЗСУ.

Про те, що РФ планує повторити спробу захоплення української столиці інформує радник міністра МВС Вадим Денисенко та заступниця міністра оборони України Ганна Маляр.

Денисенко: «На підходах до Києва концентрується достатньо велика кількість російської техніки та російських військ. Ми розуміємо, що битва за Київ це ключова битва наступних днів».

Маляр: «Інформація щодо Києва регулярно надходить. Саме на Київ будуть здійснюватися атаки. Це не несподіванка. Ми розуміємо, що ключова ціль — це Київ. (…) Ми однозначно вистоїмо в цій боротьбі. Ми не віддамо жодного сантиметра нашої землі».

А що про плани рашистів оточити і взяти Київ думають військові експерти?

«Розірвані колони забезпечення, техніки і військ, відсутність харчів… Це точно не сприяє успішній операції. Ворог демотиваний, а ми – навпаки»

«Слухайте, ну про яке взяття столиці може йти мова... Ворог на сьогодні перебуває у надскладних умовах. Я не кажу, що в нас усе гладко, але за нами стоїть весь світ, за нами те, що називається мобілізаційними можливостями, мотивацією, тощо», - коментує Укрінформу генерал-майор, колишній заступник голови СБУ Віктор Ягун.

Всі ці речі дають нам той плюс, якого не має і не матиме ворог.

«Одна справа, коли ворожі політруки «накачали» своїх вояків, запевнивши, що їх тут зустрічатимуть із квітами, хлібом та сіллю. Вони ж реально розраховували на те, що буде так, як у 2014 році в Криму, або ж приблизно так, як було тоді в Донецьку та Луганську. Але по факту… Вийшло все навпаки», - зауважив  експерт.

«Все це серйозно демотивує противника. Він такого точно не очікував. А ще його демотивують розірвані колони забезпечення, техніки і військ, відсутність харчів, тощо. Є, звичайно, окремі мотивовані частини, які тут працюють за гроші, - умовні кадировці чи вагнерівці, - каже пан Ягун. - Останні дійсно можуть іти вперед, але як показує досвід… Після перших же втрат, а вони будуть, причому серйозні, за відсутності реальних перемог і триколорів на фоні яких можна зробити селфі й відправити своїм коханкам, – усі ці ілюзії дуже швидко залишаться у минулому. Київ – величезне місто. Дійти з околиць до центру, рухаючись виключно по вулицях – це точно не реально».

Будь-яка операція по захопленню міста  потребує величезних жертв з боку тих, хто атакує.

«Відома цифра 1:3. Думаю, зараз вже більше – 1:5,5. Будь-яка техніка, будь-яка бронетехніка, яка заходить в міста одразу опиняється в замкненому просторі, а отже під обстрілом з добре пристріляних позицій. Я свідомий того, що якщо буде атака на Київ, то це буде супроводжуватися авіанальотами. Але що вони зможуть?», - наголошує генерал-майор.

ППО Києва, продовжує він, показало свої можливості. Лише 7 березня в небі над столицею було збито два ворожі літаки і одну ракету «Калібр»: «Що ж, зіб’ємо ще зо 20-30… Спробують висадити десант? Треба розуміти, що в нас вже є вигідні позиції зі Stinger. Київ готовий. Їх чекають. Тому все, що ці мерзотники можуть зробити – це захопити Бучу і Гостомель. Але їм треба врахувати, що як тільки вони почнуть рухатися – в тил до них зайдуть спеціальні групи, які в черговий раз обрізатимуть їхнє постачання». - переконує Віктор Ягун. 

«Чи достатньо ворог має сил для захоплення Києва? Для оточення – можливо. Але треба розуміти, що це не буде середньовічна облога фортеці»

«На північно-західному напрямку від Києва переформовується ударне угруповання. Там концентрується велика кількість російських частин, вже знекровлених в перших боях, а також прибувають нові з території Білорусі. Міноборони України повідомляє, що до штурму окупанти планують долучити елітні підрозділи «кадировців», 27-й загін СпП «Кузбасс», 604-й центр СпП «Вітязь», найманців-вагнерівців. Якщо ці орки спробують входити в місто – там і помруть», - розповідає капітан I рангу в запасі, керівник військових програм Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Павло Лакійчук.   

В українському оборонному відомстві, відзначають ще свіжі частини ворога -іванівської 98-ї повітряно-десантної дивізії і 155-ї бригади морської піхоти ТОФ аж з Владивостока.

«Цією БТГр, до слова, командує зрадник України Ігор Татарченко, родом із Вишгороду. Але це останні резерви, які були сконцентровані в Білорусі, - каже пан Лакійчук. - Одночасно противник намагається оточити Київ з північного сходу з боку Чернігова і Сум. Ці частини знекровлені і деморалізовані багатоденним 300-кілометровим маршем під ударами. Чи достатньо ворог має сил для захоплення Києва? Для оточення – можливо. Але…»

Треба розуміти, каже військовий експерт, що це не буде середньовічна облога фортеці: «ЗСУ і сили оборони будуть щодня і щоночі наносити тактичні удари по оточуючим, «пускатимуть їм кров». Кожен день такої «облоги» буде грати проти загарбників. Ворог може спробувати й авантюру зі штурмом міста. Але ближній бій в місті – це страшна штука. До справжніх вуличних боїв ворог тактично не готовий, наші ж оборонці облаштовують місто в інженерному плані, готують точки опору».

Наважившись на штурм, ворог обов'язково програє.

«Але цей воєнний злочин призведе до великих страждань мирного населення. Може, на це розраховують путінські «полководці»? Воювати з мирним населенням вони вміють – Чечня, Грузія, Сирія тому свідчення... Ми вистоїмо! А їх - судитимуть. Тих, звісно, хто виживе», - переконаний Павло Лакійчук.

«Загроза Києву велика, але штурму столиці не буде, чисельність захисників столиці перевищує чисельність з'єднань ЗС РФ»

«Угруповання російських військ продовжує спроби оточити Києва та намагається перерізати комунікації столиці. Макаров залишається під контролем українських військ, там точаться важкі бої. Ворог веде бої в Ірпені, Бучі, Гостомелі, Ворзелі та околицях. Росіяни вийшли на Житомирську трасу, загрожують Фастову. Противник намагається розширити плацдарм», - каже головред Цензор.НЕТ, військовий експерт Юрій Бутусов.

Одночасно противник намагається пробитися зі східного напрямку до Броварів. Обстановка залишається напруженою, тривають жорстокі бої. Загроза Києву велика, але штурму столиці не буде.

«Чисельність захисників столиці перевищує чисельність з'єднань ЗС РФ. Українська армія поки що не може швидко перемолоти такі великі сили, але активно скорочує їхню чисельність», - стверджує пан Бутусов.

«Штурм Києва стане кінцем для російських окупаційних військ»

«Очевидним фактом уже є те, що російські окупанти явно недооцінили можливості ЗСУ і вкрай непрофесійно підійшли до реалізації плану вторгнення в Україну», - каже військово-політичний оглядач групи «Інформаційний спротив» Олександр Коваленко.

Роблячи ставку на бліцкриг, Москва розраховувала за допомогою мобільних бронегруп у найкоротші терміни зайти вглиб території України та окупувати ключові міста. Але…

«Тактика ця виявилася в корені невірною», - додав експерт.

За його словами, російські окупанти змушені були фактично на ходу змінювати стратегію, не зменшуючи інтенсивності бойових дій. Їм доводилось ламати одну концепцію, на її останках зводити іншу, продовжуючи при цьому рухати першу.

«Це ще більша нерозсудливість, ніж сама ідея нападу на Україну та її захоплення за 72 години. Це і є поясненням, чому російські окупанти не змогли за майже два тижні блокувати Київ», - підкреслює пан Коваленко.

Тим не менш, російським окупантам вдалося перегрупуватися.

«І вже в більш класичний спосіб, практично «за підручниками», готуватися до штурму Києва. Але незважаючи на те, що російська армія протягом останніх двох десятиліть пройшла низку модернізацій та оновлень, структурно вона залишається такою ж спадкоємицею радянської системи. Наприклад, китайські офіцери, що брали участь у навчаннях «Схід-2018» відзначали стратегію танкового бою російських підрозділів, що залишилася незмінною з часів «Захід-81». Захисникам столиці України чудово відомо, на що підуть російські окупанти, як намагатимуться до Києва заходити», - переконує військовий експерт.  

У свою чергу, як показали ці дні опору, окупанти далеко не завжди готові до того, що їх чекатиме попереду.

«Особливо у питаннях ведення вуличних боїв та масштабного опору не лише армії, а й населення. До подібних бойових дій російська армія не готова. Упевнений, що штурм Києва для групи російських окупаційних військ на півночі стане їхнім кінцем, а для ЗСУ створяться максимально сприятливі умови для контрнаступу», - підсумував Олександр Коваленко.

Мирослав Ліскович. Київ

P.S. Сьогодні вдень, 8 березня, рашисти здійснили спробу прорватися з Ірпеня далі за Житомирську трасу – на Ясногородку та Білогородку. Але марно. В Ясногородці наші накрили покидьків так, що кількість їхніх трупів, наразі, не піддається обліку. Орків відкинули знову за Житомирську трасу. Так само провалилася і спроба прориву на Київ через Пущу-Водицю. Перемога буде за нами – без варіантів! Слава Україні!

Фото: УНІАН

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-