З Півночі і Півдня: де і які сили, нібито для маневрів, збирає Росія

З Півночі і Півдня: де і які сили, нібито для маневрів, збирає Росія

Укрінформ
Огляд повідомлень про характер, учасників та місце проведення маневрів Росії в Білорусії, в Чорному, Азовському та Середземному морях

10 лютого на території Білорусі розпочалися російсько-білоруські військові навчання "Союзна рішучість-2022". Як повідомило Міноборони РФ, маневри проводяться «в рамках перевірки сил реагування союзної держави». Крім того, стало відомо про навчання країни агресора у Чорному та Азовському морі.

Отже, що відомо про навчання і кількість військової техніки на кордоні з Україною.

РОСІЙСЬКО-БІЛОРУСЬКІ ВІЙСЬКОВІ НАВЧАНННЯ "СОЮЗНА РІШУЧІСТЬ-2022"

Ключові факти

Військові РФ та Білорусі планують відпрацювати завдання щодо припинення та відсічі зовнішньої агресії в ході ведення оборонної операції, протидії тероризму та «захисту інтересів союзної держави».

У ході навчання виконуються заходи, зокрема, щодо посилення охорони держкордону Білорусі. Практичні дії військ відбуваються на полігонах Доманівський, Гозький, Обуз-Ліснивський, Брестський, Осиповичський та окремих ділянках території Білорусі. Також задіяні аеродроми Барановичі, Лунинець, Ліда та Мачулищі.

Міноборони РФ повідомило про перекидання для навчань до Білорусі частин із Сибіру та з Далекого Сходу. Зокрема, називалися винищувачі Су-35, штурмовики Су-25СМ, ЗРК С-400 та «Панцир-С».

Про точну кількість військових, які візьмуть участь у навчаннях, даних немає. Генсек НАТО Єнс Столтенберг оцінив їхню кількість у 30 000.

Уздовж кордонів України зараз перебувають 119 000 російських солдатів, а разом із повітряними та морськими силами – 140 000, заявляли у Міноборони України. Це 72 батальйонно-тактичні групи, 11 з яких нині перебувають у Білорусі. Можливість значної ескалації з боку Росії продовжує оцінюватись як низька, заявив міністр оборони Олексій Резніков.

(Forbes, 10.02.2022)

Начальник Генштабу Збройних сил Росії Валерій Герасимов прибув до Білорусі.

Джерело: ТАСС з посиланням на Міноборони РФ

Дослівно Міноборони РФ: "Начальник Генерального штабу Збройних сил РФ генерал армії Валерій Герасимов прибув до Республіки Білорусь для контролю готовності з'єднань та військових частин Збройних сил РФ до участі у спільних російсько-білоруських навчаннях "Союзна рішучість"".

У відомстві наголосили, що навчання є заключним етапом перевірки сил реагування Союзної держави.

Навчання відбуваються у два етапи. На першому етапі, що проходить до 9 лютого, виконали передислокацію та створили угруповання військ на території Білорусі, організували охорону та оборону важливих військових та держоб'єктів, охорону держкордону у повітряному просторі. Також провели перевірку готовності та здатності чергових з ППО сил та засобів виконати завдання щодо прикриття важливих об'єктів на території Білорусі.

На другому етапі перевірки з 10 по 20 лютого проведуть спільні навчання "Союзна рішучість – 2022", у рамках яких відпрацюють "питання запобігання та відбивання зовнішньої агресії, а також протидії тероризму та захисту інтересів Союзної держави".

(УП, 9.02.2022)

ВІЙСЬКОВІ РОСІЙСЬКІ МОРСЬКІ НАВЧАННЯ У ЧОРНОМУ ТА АЗОВСЬКОМУ МОРЯХ

Росія перекриває Україні Чорне та Азовські моря під видом навчань

Оголошені маневри, якими Росія перекриває Україні Чорне та Азовські моря, мають відбутися з 13 по 19 лютого.

Росія повністю перекриває на цей період половину території Азовського моря перекривши можливість відбуття з портів у Бердянську та Маріуполі суден до Чорного моря.

У Чорному морі один з районів лежить від мису Тарханкут в окупованому Кримському півострові і до 12 мильної зони біля Одещини.

Тут також перекривають міжнародні маршрути сполучення з українськими морськими портами.

На період заявлених російських маневрів у Чорному морі будуть присутні шість великих десантних кораблів з Балтійського та Північного флотів ВМФ Росії. Це «Петр Моргунов», «Георгий Победоносец», «Оленегорский горняк», «Королев», «Минск» та «Калининград», що вже прибули в регіон.

Лише декілька діб тому російський корабель-розвідник «Иван Хурс» проєкту 18280 підходив до узбережжя Одеси на відстань у 20 миль. За його пересуванням слідкував корабель Морської охорони Державної прикордонної служби України.

(Слово і діло, 9.02.2022)

Росія хоче зібрати у Середземному морі всі наявні у неї «вбивці авіаносців» – експерти

Найближчими днями очікується п’ять варіантів переміщення підводних човнів та ракетних крейсерів ВМС РФ у Середземному та Чорному морях.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомляє головний редактор BlackSeaNews Андрій Клименко.

«За даними Моніторингової групи BlackSeaNews та "Інституту Чорноморських стратегічних досліджень" найближчими днями очікуються (можливі) наступні переміщення кораблів ВМФ РФ:

  • 11.02.2022 – ракетний підводний човен (237*) Rostov na Donu Чорноморського флоту перейде з Тартуса, Сирія, до Чорного моря;
  • 15.02.2022 – до Чорного моря повернеться з Тартуса, Сирія, ракетний фрегат ЧФ (494) Admiral Grigorovich;
  • 15.02.2022 – до Чорного моря вперше увійде з Середземного моря ракетний фрегат Північного флоту РФ (431) Admiral Kasatonov. Це новий корабель, носій не тільки крилатих ракет "Калибр", але й новітніх гіперзвукових ракет "Циркон";
  • 15.02.2022 – до Чорного моря повернеться з Тартуса, Сирія, ще один ракетний підводний човен ЧФ – це буде або (261) Novorossiysk, або (265) Krasnodar;
  • 15.02.2022 – з Чорного моря перейде до Середземного флагман ЧФ ракетний крейсер (121) Moskva», – йдеться в повідомленні.

Таким чином, зазначає Клименко, в Середземному морі зберуться всі три наявні у ВМФ РФ ракетні крейсери проєкту 164 («Атлант», Slava class за класифікацією НАТО) – (121) Moskva (Чорноморський флот), (011) Varyag «флагман Тихоокеанського флоту ВМС РФ», (055) Marshal Ustinov (Північний флот).

На думку Клименка, перебування великого угруповання кораблів ВМФ РФ в Середземному морі має на меті розпорошення сил НАТО та відволікання уваги від Чорного моря.

(Укрінформ, 9 лютого 2022)

Три десантні кораблі Росії вночі увійшли до Чорного моря

Вночі 9 лютого 3 великі десантні кораблі 71 бригади Балтійського флоту Росії увійшли до Чорного моря. Ба більше, невдовзі у регіон мають зайти й інші судна.

Мовиться про кораблі "Калінінград", "Мінськ" та "Корольов" з проєкту "Ропуча". Припускають, що кораблі відправлять до окупованого Севастополя.

Крім того, окупанти направлять до Чорного моря ще три судна. Так, 9 лютого мають зайти:

  • "Петро Моргунов",
  • "Георгій переможець",
  • "Оленєгорський гірник".

Моніторингова група BlackSeaNews попереджала, що ці кораблі можуть взяти участь у російському вторгненні з берега Чорного й Азовського морів.

Раніше, 6 лютого, до Середземного моря увійшов військовий танкер Північного флоту Росії VYAZMA. Він був у загоні кораблів, що входять до ракетного крейсера "Маршал Устинов", фрегата "Адмирал флота Касатонов" і великого корабля "Вице-адмирал Кулаков".

"Маршал Устинов" перед тим прибув у регіон через Гібралтар.

(24 Канал, 9.02.2022)

Росія запланувала блокаду в Чорному та Азовському морях – ЗМІ

Експерти твердять, що Росія заблокувала судноплавство на великих ділянках уздовж українського узбережжя Чорного та Азовського морів.

Джерело: facebook-сторінка керівника організації "Інституту Чорноморських стратегічних досліджень" Андрія Клименка.

Пряма мова Клименка: "Не хочемо ніякої паніки, але це дуже схоже на підготовку до чогось на кшталт "морської блокади" українських портів. Чорне море в північно-західній частині перекривається до межі територіального моря України (12 миль – морський кордон), в Азовському – від узбережжя окупованого Криму до узбережжя Краснодарського краю".

Експерт додає, що російське військове командування заборонило судноплавство в цих районах

(УП, 9.02.2022)

Росія починає великі маневри поблизу українських кордонів

Російські військові готуються розпочати маневри на Середземному та у Чорному морях.

Навчання на півдні Росії відбуваються на 15 військових полігонах у восьми російських регіонах, а також у невизнаних республіках Абхазії та Південної Осетії.

У Росії війська залучають у Волгоградській області, Ставропольському краї, Адигеї, Чечні, Дагестані, Карачаєво-Черкесії, Північній Осетії, Інгушетії.

Крім того, навчання морської піхоти відбуваються в анексованому Росією Криму.

Державна російська агенція РІА "Новости" передає, що у Криму відпрацьовують оборону узбережжя від десанту.

Це не перші навчання поблизу України у Південному військовому окрузі за останній час. Кілька тижнів тому там же пройшли навчання, в яких задіяли близько шести тисяч військових і бойову авіацію.

Крім того, з 20 січня відбувається серія великих навчань на всіх чотирьох флотах ВМФ Росії та на Каспійської флотилії. Міноборони Росії повідомило, що в них беруть участь 140 кораблів та суден, а також понад 10 тисяч військових.

Найближчими днями розпочнуться нові й найбільші за останній час навчання на Середземному та Чорному морях.

Достеменно відомо, що у Чорне море перекидають шість великих десантних кораблів із Північного та Балтійського флоту. У Середземному морі вже перебуває два важкі ракетні крейсери проєкту 1164 "Атлант" – "Варяг" та "Маршал Устинов" – і до них може приєднатися третій – "Москва". Кожен із них озброєний 16 протикорабельними ракетами "Вулкан".

Декілька телеграм-каналів, які відстежують активність російських збройних сил, повідомляють, що з військово-морської бази у Севастополі у море вийшов ракетний крейсер "Москва". Вони припускають, що він може приєднатися до навчань, хоча жодних офіційних підтверджень цьому немає.

(ВВС Україна, 8.02.2022)

Росія нарощує присутність своїх військових кораблів у Чорному морі

В акваторію Чорного моря прямує загін великих десантних кораблів Балтійського та Північного флотів. Як повідомляє моніторингова група BlackSeaNews, у води Чорного моря кораблі очікувано увійдуть 8 та 9 лютого.

Як пише Українська служба ВВС, Росія перекидає до Чорного моря великі десантні кораблі (ВДК) «Пётр Моргунов», «Георгий Победоносец», «Минск», «Оленегорский горняк», «Королёв» та «Калининград».

За даними аналітиків кількість російських десантних кораблів на ходу в Чорному морі зросте вдвічі – до 12.

У BlackSeaNews зазначають, що загалом на початок лютого російська флотилія біля берегів України зросте до 18 бойових кораблів проти восьми в грудні 2021 року.

Керівник Інституту Чорноморських стратегічних досліджень та головний редактор BlackSeaNews Андрій Клименко стверджує, що така кількість кораблів є безпрецедентною. Навіть у 2014 році під час операції з окупації Криму в Чорному морі було додатково максимум чотири десантні кораблі.

Відеопідтвердження перекидання російських кораблів, які відвідували Сирію, з Середземного до Чорного моря «для участі у навчаннях» сьогодні оприлюднило російське новинне агентство «РБК».

Найбільш ризиковані точки, за оцінками BlackSeaNews, де висадка десанту можлива, ділянки між Генічеськом, Бердянськом та Маріуполем, а також Кирилівська коса в Азовському морі.

Подібні умови на цьому театрі військових дій можна знайти на Чорноморському узбережжі. Тут у зоні ризику Тендрівська коса та Скадовськ – території від Перекопського перешийка, починаючи з узбережжя Херсонської області, й далі на захід.

(ZAXID.NET, 8.02.2022)

Декілька бойових кораблів РФ увійшли в Середземне море під наглядом НАТО

Група російських бойових кораблів зі складу Північного флоту увійшла до Середземного моря.

Про це повідомляє у Фейсбуці головний редактор BlackSeaNews Андрій Клименко.

Моніторингова група BlackSeaNews повідомляє:

  1. 06.02.2022 приблизно о 17:00 за київським часом до Середземного моря увійшов військовий танкер Північного флоту РФ VYAZMA (IMO: 8025927). Він знаходився в складі загону кораблів ПФ у складі ракетного крейсера "Маршал Устинов", фрегата "Адмирал флота Касатонов" і великого протичовнового корабля "Вице-адмирал Кулаков".
  2. 07.02.2022 приблизно о 04:00 за київським часом до Середземного моря через Гібралтар увійшов ракетний крейсер РФ "Маршал Устинов".
  3. 07.02.2022 разом з ним приблизно о 04:00 за київським часом до Середземного моря через Гібралтар увійшов ракетний есмінець США типу Arleigh Burke, що спостерігає за росйським крейсером (USS Roosevelt DDG80).
  4. Ще один ракетний есмінець США типу Arleigh Burke приблизно о 07:00 знаходився поблизу острова Хіос в Егейському морі курсом на північ в напрямку до протоки Дарданели.

Таким чином наразі в Середземному та Чорному морях сконцентровано всі 3 наявні в РФ ракетні крейсери проєкту 1164 «Атлант», що в радянські часи – років 35 тому – йменували "вбивцями авіаносців".

(Сторінка ФБ головного редактора BlackSeaNews Андрія Клименка, 07 лютого 2022)

Підготувала Мар’яна Рабченюк, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-