Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Потрібно не з’ясовування політичних стосунків, а змістовна дискусія

Потрібно не з’ясовування політичних стосунків, а змістовна дискусія

Укрінформ
Щодо Указу Президента Зеленського про розвиток Збройних Сил України

В соціальних мережах вже розпочалася дискусія щодо Указу Президента Зеленського про розвиток Збройних Сил України.

Хтось каже, що цей указ є реагуванням на критику опонентів. Але, думаю, є дві інші причини: 1) зростання ризиків російської агресії проти України; 2) ініціативи нового керівництва Міністерства оборони України. Безумовно, політичні дискусії щодо грошового забезпечення військовослужбовців також вплинули на це рішення, але, скоріше, як додатковий чинник.

Безперечно, рішення про збільшення зарплатні нашим військовослужбовцям, їх житлового забезпечення, вирішення інших соціальних питань є правильним і своєчасним. І саме на нього звертають найбільшу увагу. Проте, на мій погляд, стратегічно більш важливим є рішення про поетапний перехід до професійної армії. Про це дискусія йде вже 15 років. Колись це обіцяла зробити ще Юлія Тимошенко. Але з різних причин це так і не зробила.

В нинішній ситуації актуальність такого рішення тільки зростає. Проте це не означає, що воювати з ворогом мусять тільки професійні військові. Нагадаю про створення територіальної оборони. Також не скасовується і система масової мобілізації у разі виникнення війни.

Імплементація Указу Президента Зеленського про розвиток Збройних Сил України потребує і відповідних законодавчих рішень, і нормативних актів Кабміну. Тому зараз навколо цього Указу потрібно не з’ясовування політичних стосунків, а змістовна дискусія щодо того, що ще треба зробити для ефективного розвитку Збройних Сил України.

Володимир Фесенко

Fb

Перше фото: Офіс Президента

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-