Американський подарунок українським снайперам

Американський подарунок українським снайперам

Укрінформ
Огляд параметрів нової зброї у порівнянні з розробками вітчизняних зброярів - також досить конкурентними

Мінські домовленості, періодичні локальні перемир'я хоча й не виконуються повністю противником, але все ж суттєво зменшили застосування важких озброєнь проти українських захисників на Донбасі. Втім, російсько-окупаційні сили активно застосовують снайперську компоненту: більшість наших втрат сьогодні – саме від ворожого снайперського вогню.

ОБІЦЯНКА ПОРТМАНА

Очевидно, що цю проблему і гостру необхідність її вирішення добре розуміє не лише військово-політичне керівництво України, а й наші іноземні союзники. Нещодавно на Донбасі побував американський сенатор Роберт Портман – відомий друг України, лобіст надання Києву оборонної зброї та співавтор антиросійських санкцій. Наголошуючи саме на проблемі ворожого снайперського вогню, конгресмен пообіцяв “снайперський пакет” для української армії – як зброю оборони від снайперів російсько-окупаційних військ.

Портман не деталізував свої висловлювання про снайперські комплекси. Але, вочевидь, мова йде про рішення грудня 2017 року: як повідомляло тоді видання The Washington Post, адміністрація президента США затвердила комерційну ліцензію на експорт до України снайперських комплексів Barrett M107A1, боєприпасів і супутнього майна на загальну суму 41,5 млн доларів.

З огляду на чутливість питання – вперше воюючій з Росією Україні надається летальна зброя, до того ж не зовсім оборонного характеру – високопосадовці адміністрації США вирішили тоді цю тему офіційно не коментувати. Таким чином, наразі достеменно не відомо скільки комплексів Barrett M107A1 буде поставлено в Збройні Сили, як і коли.

Відомо, що ці снайперські гвинтівки в руках українських воїнів уже є. Так, у вересні 2015 року глава МВС Арсен Аваков повідомляв, що в бойові підрозділи Нацгвардії, які протидіють  ворожим групам прориву оборонних рубежів і ДРГ, надійшли крупнокаліберні снайперські гвинтівки Barrett М107А1. Міністр не повідомляв про кількість гвинтівок, вказавши лише, що вони йшли в комплекті з прицілом Leupold MR4 4-5-14.

Волонтери спільноти InformNapalm зазначають, що дана гвинтівка виробництва компанії Barrett Firearms Manufacturing перебуває на озброєнні армії США і відноситься до класу “антиматеріальна”. Вона успішно застосовується проти піхоти і як ефективна антиснайперська зброя.

Калібр – 12,7х99 мм, патрон – 50 BMG, бронебійні модифікації патронів можуть пробити 30-мм бронелист. Довжина гвинтівки – 1450 мм, ствола – 737 мм. Прицільна дальність – 1800 метрів, максимальна – 2000 метрів. Маса без патронів – 14 кг. Ємність магазина – 10 патронів.

НЕ "БАРРЕТТОМ" ЄДИНИМ

Слід зазначити, що на момент початку війни на Донбасі в Україні вже була сформована власна школа розробників та налагоджене серійне виробництво снайперських гвинтівок для цивільних і військових споживачів.

Макет своєї "антиматеріальної" гвинтівки презентувала на виставці "Зброя та безпека 2017" у Києві харківська компанія XADO Chemical group. Гвинтівка SNIPEX 14,5 під патрон 14,5х114 мм є напівавтоматичною зброєю великого калібру, головне призначення якої – цільовий вогонь на дальні дистанції.

Конструкція розроблена з розрахунком максимальної простоти експлуатації та доступної системи техобслуговування, скомпонована за схемою "булл-пап" (затворна група розміщується позаду спускового гачка).

Загальна довжина – 1870 мм, довжина ствола – 1320 мм. Розрахункова ефективна дальність – до 5000 м, дальність стрільби – до 7000 м. Початкова швидкість кулі – 1000 м/с. Загальна маса становить близько 30 кг.

Раніше у 2017 році компанія XADO запустила виробництво гвинтівки калібру 50 BMG під брендом "SNIPEX". Гвинтівка SNIPEX 50 BMG Rhino Hunter є напівавтоматичною зброєю великого калібру, головне призначення якої – цільовий вогонь на дальні дистанції. Зброя має cтвол довжиною 750 мм при загальній довжині 1200 мм, вага – 16 кг. Розрахункова ефективна дальність – до 2500 м, дальність стрільби – до 3300 м.

Ще один продукт харківської компанії – 12,7-мм напівавтоматична гвинтівка SNIPEX М75 – призначена для цільового вогню на дальні дистанції (до 2500 метрів). Використовуються патрони 12,7х108 мм. Загальна довжина – 1220 мм, довжина ствола – 750 мм, початкова швидкість кулі – 800 м/c, розрахункова ефективна дальність – 2200 м, дальність стрільби – до 3000 м, вага – 16 кг.

Потужним виробником на українському ринку зброї виступає казенне науково-виробниче об'єднання "ФОРТ" МВС України. Один із продуктів компанії – снайперська гвинтівка "Форт-301" калібру 7,62х51мм, яка є ліцензійною версією ізраїльської cнайперської гвинтівки Galil sniper (Galatz). Напівавтоматична зброя, призначена для ведення прицільного вогню на великих відстанях, характеризується простотою та надійністю конструкції, практичністю в експлуатації. Штатно укомплектована складним на сторону прикладом, 6-кратним оптичним прицілом та складними сошками.

Загальна довжина – 1115 мм, довжина ствола – 584 мм, вага з порожнім магазином – 6,9 кг, місткість магазина – 25 патронів, початкова швидкість польоту кулі – 800±20 м/с, прицільна дальність – 1000м.

Українські військові також активно опановують снайперські гвинтівки виробництва приватної компанії “Зброяр”, за основу яких взята гвинтівка Z-008 зброяра Костянтина Конєва. Із цією зброєю українські спортсмени завойовували медалі на стрілецьких чемпіонатах Європи, що стало найкращою рекламою нового українського виробника.

Зокрема, на базі Z-008 заводом “Маяк” (входить до складу ДК "Укроборонпром")  виготовлені снайперські гвинтівки VPR-308 та VPR-338. У 2017 році обидві надійшли на озброєння Збройних Сил України.

Гвинтівки різняться типом використовуваного патрона. У першій застосовується патрон натовського стандарту 7,62х51 мм, а в другій – 338 Lapua Magnum 8,6х70 мм. Вони призначені для ураження малорозмірних цілей, а також різних матеріальних об'єктів – радіостанцій середньої потужності, літаків і вертольотів на стоянці.

Модифікації VPR-308 та VPR-338 різняться між собою не тільки калібром, а й вагою (без патронів) – 7 і 9,8 кг, дальністю прицільної стрільби – 900 і 1300 м відповідно. Темп стрільби становить 15 пострілів за хвилину.

Гвинтівки мають високу точність, а за точністю бою перевершують навіть деякі західні аналоги. Дана гвинтівка вже надходила на озброєння Нацгвардії України.

На озброєння ЗСУ також була прийнята снайперська гвинтівка Z-10 (UR-10) компанії “Зброяр” – самозарядна напівавтоматична гвинтівка, яку можна вважати аналогом американської автоматичної гвинтівки AR-10. Цей високоточний стрілецький комплекс натовського зразка дозволяє вести інтенсивний вогонь на різних дистанціях, оптимально підходить для проведення спеціальних операцій.

Конструктивні особливості гвинтівки дають змогу розбирати її на дві складові частини, що забезпечує необхідну компактність при транспортуванні. Калібр – 7,62х51 мм (NATO), патрон 308 Winchester, прицільна дальність ураження – від 400 до 800 м, максимальна – до 2000 м, маса без патронів – від 4,4 до 5,5 кг. Ємність магазина – 10 патронів.

Власне, раніше Z-10 була в центрі уваги, коли у серпні 2017 року стало відомо, що Президент Порошенко закупив за власні кошти та передав спецпризначенцям 100 снайперських комплексів. Серед них були і 82 снайперські гвинтівки Z-10.

Нещодавно випробовував гвинтівки Z-10 та Z-008 і особисто начальник Генерального штабу – Головнокомандувач ЗС України Віктор Муженко. "Під час проведення конференції зі снайпінгу ознайомився і особисто переконався в точності сучасної снайперської системи вітчизняного виробника. Фахівці впізнають її. Завдяки сприянню іншої відомої української компанії ці снайперські комплекси вже перебувають на озброєнні в Збройних Силах України", – написав Муженко на своїй сторінці у Facebook, опублікувавши відповідне відео зі стрільбою.

 *  *  *

Таким чином, Україна, як за допомоги партнерів, так і самотужки надолужує втрачене у галузі снайперського озброєння – такого необхідного для ефективної протидії окупаційним силам на Сході країни. Виробництво власних снайперських комплексів (та вчасне оснащення ними бойових підрозділів) поруч із закупівлею потужних зразків у країн-партнерів може змінити тактику та структуру ведення бойових дій на Донбасі, примусивши росіян платити більшу ціну за агресію. Водночас, Україні потрібно ще терміново вирішувати важливе супутнє питання в цій галузі – розвиток власної патронної галузі, в тому числі таких необхідних і дорогих патронів для снайперських комплексів.

Василь Короткий, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-