Росіяни виходять з СЦКК, щоб зруйнувати контроль перемир’я — Фріз

Росіяни виходять з СЦКК, щоб зруйнувати контроль перемир’я — Фріз

Укрінформ
Відкликання російських офіцерів із Спільного центру з контролю та координації свідчить про бажання росіян зруйнувати контроль припинення вогню.

Про це повідомила в коментарі кореспонденту Укрінформу член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Ірина Фріз, додавши, що механізм контролю над дотриманням режиму припинення вогню у т.ч. надав безпосередню допомогу спостерігачам ОБСЄ.

“СЦКК був створений для того, щоб здійснювати контроль над дотриманням режиму припинення вогню. І, відповідно, якщо росіяни виходять з цього центру, то розпадається і механізм, який здійснював контроль і надав безпосередню допомогу СММ ОБСЄ”,  - заявила Фріз.

На її переконання, росіяни хочуть дистанціюватися від активізації обстрілів на Донбасі, “демонструючи, що вони ніякого відношення до цього не мають”. При цьому, параліч роботи СЦКК може негативно впливати і на роботу місії ОБСЄ. 

Нардеп не виключила активізації збройних провокацій з боку російсько-окупаційних військ на Донбасі, чи “якихось інших експериментів від Кремля”.  Фріз нагадала, що ворожі обстріли та провокації, як правило, активізуються напередодні консультацій у “Нормандському форматі” та переговорів у “Мінському форматі” (чергове засідання Тристоронньої контактної групи заплановано 20 грудня у Мінську). 

Читайте також: Росія заявила про виведення своїх офіцерів із СЦКК

Раніше у звіті СММ ОБСЄ за 14 грудня повідомлялося, що представник Збройних сил України при СЦКК передав СММ лист від Російської Федерації, в якому РФ інформує Україну про намір відкликати з її території офіцерів своїх Збройних сил з  СЦКК.

За даними української розвідки, 19 грудня, через заяву Міноборони РФ про намір відкликати російських офіцерів із Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін, противник може вдатися до агресивних наступальних дій по всій лінії зіткнення району проведення антитерористичної операції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-