Олександр Морозов, ветеран АТО, винахідник серветок для зброї
Ведемо переговори з Міноборони про закупівлю наших серветок для бійців на Донбас
31.10.2017 12:15

Київський міський центр зайнятості приділяє значну увагу соціальній адаптації демобілізованих учасників АТО. Зокрема, служба зайнятості проводить зустрічі з бійцями, на яких розповідає, як відкрити власну справу та надає одноразову матеріальну допомогу на її втілення. Так, за час проведення антитерористичної операції до столичної служби зайнятості звернулося 2775 військовослужбовців, 902 з них було працевлаштовано, 141 відкрили власну справу.

Укрінформ поспілкувався з одним із ветеранів АТО з 95-ї бригади, захисником Донецького аеропорту, якого війна не те що не зламала, а надихнула на відкриття власної справи. Це -Олександр Морозов, український підприємець та власник компанії "Clean shot" (Чистий постріл) котрий винайшов масляні серветки для чищення зброї.

- Олександре, сьогодні ваш винахід має неабияку популярність. Розкажіть, як виникла така ідея?

- Ідея зі розробкою серветок виникла під час служби на Донбасі, безпосередньо зимою 2015 року під час боїв поблизу Донецького аеропорту, на позиції «Зеніт». Там був досить тривалий бій - 12 годин, після якого моя зброя була виведена з ладу, адже через велику кількість боєприпасів і механічне забруднення її не можна було використовувати за прямим призначенням. Саме тоді я замислився над тим, що непогано було б мати одноразові серветки для очищення зброї, які б завжди були під рукою.

- Чим унікальні ваші серветки?

- Щоб очистити зброю, в першу чергу, необхідно знайти розчин, потім потрібно знайти матеріал у вигляді тканини, для того, щоб нанести цей розчин на тканину. Тобто це досить складний процес, який займає багато часу, а особливо це складно робити в бойових умовах. Унікальність цих серветок в тому, що не потрібно нічого шукати, все вже поєднано в достатніх пропорціях, зручний розмір і плюс - руки не забруднюються. Це як своєрідна «аптечка для зброї». Ці серветки подовжують життя зброї.  Життєвий ресурс зброї є обмеженим. Наприклад, ресурс снайперської гвинтівки Драгунова - приблизно 20 тисяч пострілів. При належному догляді за нею, правильному очищенні життєвий ресурс може збільшуватися в два рази.

- Як відреагували на ваш винахід військовослужбовці, які сьогодні воюють на сході країни?

- Військові відреагували досить позитивно. Державна прикордонна служба робить у нас закупівлі ще з 2016 року, Національна гвардія зробила перші закупівлі літом цього року, в Міністерстві оборони ми пройшли випробування, і зараз саме вирішуємо обсяги поставки, для того щоб вони визначилися в подальшій закупівлі і те, на яку кількість військовослужбовців і норму забезпечення вони можуть розраховувати.

- Після демобілізації ви звернулися до Центру зайнятості. Як саме там вам допомогли у відкритті власної справи?

- У кожного є можливість через Державну службу зайнятості відкрити власну справу і отримати матеріально-фінансову допомогу на її розвиток. Я звернувся до Дніпровського районного центру зайнятості м. Києва, вони пішли мені на зустріч. Потім я подав заявку на те, що хочу займатися власною справою. За рахунок того, що в мене вже були знання в даній сфері, я написав бізнес-план, перед комісією успішно його захистив і отримав фінансування.

Я не одразу звернувся безпосередньо в Центр зайнятості, спочатку мені допомогли волонтери з організації «Центр зайнятості вільних людей», де вони створили навчальні курси для воїнів АТО та переселенців. Це був бізнес-інкубатор BizClub, там я отримав основні знання, все що стосується бізнес діяльності.

- Чи достатньо у центрі зайнятості інформації про те, як відкрити власну справу?

- Інформації достатньо. Кожен учасник АТО може поставити запитання та отримати відповіді на те, як відкрити власну справу, а також поспілкуватися з людьми, які вже пройшли цей шлях.

- Де можна придбати вашу продукцію?

- Продукцію можна придбати через Інтернет. Поки що у нас тільки один магазин, який знаходиться навпроти Генерального штабу. Але, я думаю, до кінця цього року у нас з'являться ще п'ять магазинів, у яких буде представлена наша продукція. Поки ми плануємо відкривати магазини у Києві, але працюємо й над регіонами. До речі, у нас є замовлення навіть з однієї африканської країни та Азії.

- Чи є аналоги вашої продукції у світі?

- Є три-чотири компанії, які займаються фактично тим самим. На практиці ж у серветок, що випускаються в Німеччині, тканина не досить надійна, а ті що випускаються в Америці, швидко рвуться. Стосовно ціни: у нас мінімум в три рази дешевше, і ми не поступаємося в якості. Компанії, які цим займаються, засновані у 1890-х роках, тобто більшість коштів вони отримують за своє ім'я.

- Як в подальшому ви плануєте розвивати свій бізнес?

- Окрім серветок для очищення зброї місяць тому ми запустили лінію одноразових рушників, для того, щоб у будь-яких умовах можна було прийняти «душ». Поки що у нас два види таких виробів: в одній пачці два рушники, в іншій чотири.

- Які поради ви можете дати ветеранам АТО, які також мріють відкрити власну справу?

- Нічого не бояться. Бо більшість не вірять в свої сили і бояться, що в них нічого не вийде. Потрібно знаходити тих людей, котрі вже щось змогли, а починали так само. Якщо в тебе в самого немає навиків, знань і ти не можеш це подати, потрібно звертатися по допомогу. Можна і до мене - я з радістю допоможу.

Ольга Савченко, Київ.

.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-