«Ініціатива» Путіна з миротворцями на Донбасі: знову хитрощі та брехня

«Ініціатива» Путіна з миротворцями на Донбасі: знову хитрощі та брехня

Аналітика
Укрінформ
До них вдаються ті, кому не вистачає прямої сили змінити хід подій

Заголовок у ранковій новині був, прямо скажемо, багатообіцяючий: «Путін вважає розміщення миротворців ООН на Донбасі цілком доцільним». Це він сказав на прес-конференції за підсумками зустрічі країн об’єднання БРІКС. Та невже!? Невже «щось у лісі здохло» і «крига скресла»!? Росія, яка раніше рішуче заперечувала таку місію ООН, раптом змінила позицію. Мабуть, таки добре допікають міжнародні санкції і відкрито ворогувати зі США страх бере? Тож хоч-не-хоч доводиться Кремлю поступатися. Ми таки дочекалися?

Усі ці надії, що миттєво виникли, так само миттєво щезають, щойно вчитаємося в слова Путіна.

По-перше, президент РФ одразу застеріг, що має на увазі не стільки миротворців, скільки «тих людей, які забезпечують місію ОБСЄ». По-друге, ці миротворці можуть знаходитися лише на лінії розмежування і «ні на жодних інших територіях». Тобто, до російсько-український кордону нікого не пустимо. По-третє, миротворці мають бути введені після прямих переговорів з Донецьком і Луганськом.

Очевидно, що про жодні поступки з боку Росії говорити не доводиться. Умови Росії залишаються незмінними: ДНР/ЛНР - не терористичні організації, а законні утворення народу Донбасу, які українська держава мусить визнати (легітимізувати) – хоч особливим статусом у Конституції, хоч укладенням прямих договорів з ними. А отже, про жодну агресію іншої країни (тобто, Росії) не може бути мови і санкції проти неї треба негайно скасовувати. Ось за прийняття цих умов Росія обіцяє більше не стріляти на Донбасі, гарантом чого й буде місія миротворців ООН у місцях, де ця стрілянина можлива. А якщо умови не приймаються, тоді стрілятимуть ще більше. Це Путін пообіцяв у непрямій формі, коли заговорив про можливість надання Україні американської летальної зброї. Мовляв, якщо американці дадуть Україні зброю, тоді самопроголошені республіки, «можливо, спрямують зброю, яка у них є, в інші зони конфлікту». Іншими словами, стрілянина не тільки не припиниться, а й розшириться на нові регіони України, бо «зоною конфлікту» і Путін, і вся російська пропаганда вперто називають весь південний схід України.

Отже, Росія не тільки не поступається, вона знову погрожує Україні і світу війною.

Міністерство закордонних справ України вже відповіло на «ініціативу» російського президента. Відповідь достатньо жорстка, у ній добре викладена суть згаданої «ініціативи», і пояснено, чому вона абсолютно неприйнятна для України.

Підсумуємо. Невідомо, скільки ще часу мине, поки Росія під тиском внутрішніх соціальних, економічних, політичних негараздів (породжених у тому числі міжнародними санкціями) змушена буде реально поступатися у своїй політиці щодо України, але сьогодні такий час ще не настав. Росія продовжує висувати хай приховані за формою, але відверті за суттю ультиматуми і Україні, і тим, хто її підтримує у світі. І основний аргумент цих ультиматумів залишається незмінним – погроза війною. Якщо й можемо ми вбачати якийсь позитив у «ініціативі» Путіна щодо миротворців, то це те, що Росія все-таки змушена хитрувати, змушена пробувати словесними пропагандистськими викрутасами на кшталт «доцільність миротворців» обдурити світ, бо події розвиваються не так, як їй хочеться, і підсумком цього розвитку невідворотно стане поразка Росії. До хитрощів та брехні у таких випадках вдається той, кому не вистачає прямої сили змінити хід подій – не лише економічної, а й військової теж. А це означає, що для перемоги над ним достатньо вчасно розпізнавати його хитрощі та брехню і твердо триматися обраної лінії на принципову відсіч агресії. Все інше зробить час.

Юрій Сандул, Київ

Карикатура Сергія Йолкіна

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-