У серпні 2014 року Росія організувала пряме вторгнення на Донеччину – ГПУ

У серпні 2014 року Росія організувала пряме вторгнення на Донеччину – ГПУ

Оновлено
Укрінформ
У ГПУ заявляють, що керівництво Збройних сил РФ організувало пряме вторгнення своїх військ на територію Донецької області в серпні 2014 року, зважаючи на суттєві успіхи Збройних сил України на цьому напрямку.

Про це йдеться у повідомленні Генеральної прокуратури України щодо результатів розслідування Іловайської трагедії. 

"Зважаючи на суттєві успіхи наших військ, з метою уникнення поразки вказаних терористичних організацій, у третій декаді серпня 2014 року керівництвом ЗС РФ організовано пряме вторгнення регулярних російських підрозділів на територію Донецької області з одночасними артилерійськими обстрілами позицій ЗС України з Росії", - наголосили у прес-службі.

Зокрема, зібраними доказами та експертизами встановлено, що з травня по липень 2014 року силами АТО проведено ряд успішних операцій по визволенню населених пунктів Донецької і Луганської областей від терористичних організацій «ДНР» і «ЛНР». 

Крім того, згідно з повідомленням, 11 серпня 2014 року керівництвом АТО видано наказ, на виконання якого командуванням сектору «Б» розроблено замисел, одним із завдань якого було блокування силами ЗСУ та зачищення від незаконних збройних формувань міста Іловайськ. До бойової операції були залучені сили окремих добровольчих батальйонів. 

Відповідно до вказаних наказу та замислу, які, за повідомленням прес-служби, були цілком обгрунтовані, передбачалось взяття міста Іловайськ разом із контролем північних околиць міста Макіївка, що мало привести до встановлення контролю над шляхами постачання та надалі дозволяло оточити і звільнити місто Донецьк від терористів. 

"Наймасштабніше вторгнення відбулось у ніч із 23 на 24 серпня 2014 року. Сили вторгнення ЗС РФ складалися з дев’яти батальйонно–тактичних груп: 3500 осіб особового складу; до 60 танків; до 320 БМД (БМП); до 60 гармат; до 45 мінометів; 5 ПТРК", - зазначається в повідомленні. 

Читайте також: Іловайська трагедія: загинули 366 воїнів, 429 поранені, 300 — потрапили у полон

Як повідомлялося, Головна військова прокуратура продовжує здійснювати досудове розслідування за фактом ведення Російською Федерацією агресивної війни проти України, що спричинило загибель людей та інші тяжкі наслідки. В указаному провадженні, окрім іншого, досліджуються обставини Іловайської трагедії, що сталася у третій декаді 2014 року, а також причини та наслідки, за яких відбулися ці події.

Для повноти слідства та фахової оцінки питань застосування і взаємодії сил та засобів, залучених до проведення АТО у Донецькій і Луганській областях, обгрунтованості прийняття управлінських рішень при плануванні і проведенні бойових операцій, у тому числі у серпні 2014 року в районі Іловайська Донецької області, проведено дві комплексні комісійні судові військові експертизи, до яких залучено понад 30 досвідчених експертів та фахівців у військовій сфері. 

За результатами розслідування, під час військових дій під Іловайськом у серпні 2014 року було вбито 366 воїнів Збройних сил України, 429 - дістали поранення різного ступеня тяжкості, 300 - потрапили у полон.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-