У ЦВК Росії заявили, що Навальний не може йти у президенти

У ЦВК Росії заявили, що Навальний не може йти у президенти

Укрінформ
Російський опозиціонер Олексій Навальний не може претендувати на пост президента РФ, оскільки він засуджений на п'ять років позбавлення волі умовно і вирок набув чинності.

Про це йдеться в роз'ясненні Центрального виборчого комітету РФ, оприлюдненому на сайті ЦВК.

"За наявною інформацією, 8 лютого 2017 року Навальний О.А. засуджений (...) на 5 років позбавлення волі зі штрафом у розмірі 500 000 рублів, при цьому призначене покарання постановлено вважати умовним з випробувальним терміном 1 рік 5 місяців (вирок набув чинності). Отже, наразі О.А. Навальний не має пасивного виборчого права (тобто права бути обраним - ред.)", - йдеться в повідомленні.

У ЦВК послалися при цьому на рішення Конституційного суду РФ.

"Конституційний суд підкреслив, що обмеження пасивного виборчого права і відповідно заборона обіймати виборні публічні посади для осіб, які вчинили тяжкі і особливо тяжкі злочини, як захід, спрямований на запобігання підриву соціальної підтримки і легітимності органів публічної влади, має на меті конституційно значимі цілі підвищення конституційної відповідальності і дії правової демократичної держави, збереження і належне функціонування публічного правопорядку, попередження криміналізації влади", - пояснюється в повідомленні.

У той же час наголошується, що таке обмеження в правах не має бути безстроковим.

При цьому ЦВК вказує на те, що оскільки офіційна кампанії по виборах президента РФ наразі не проводиться і офіційне висунення кандидатів буде можливе тільки з грудня, то "дії з організації штабів для підтримки "кандидата" Навального знаходяться за рамками офіційної виборчої кампанії по виборах президента РФ і законодавства про вибори".

У Центрвиборчкомі нагадали, що чергові вибори президента РФ мають відбутися в березні 2018 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-