Екс-глава ФБР підтвердив, що Трамп вимагав від нього відданості

Екс-глава ФБР підтвердив, що Трамп вимагав від нього відданості

Укрінформ
Президент США Дональд Трамп просив на той час директора ФБР Джеймса Комі присягнути йому особисто на вірність, владнати з розслідуванням по Росії, щоб воно йому не заважало "діяти в інтересах країни", а також припинити слідство відносно Майкла Флінна.

Про це йдеться в письмових свідченнях Комі, розміщених на сайті Комітету з питань розвідки Сенату США перед проведенням слухань, призначених на четвер.

"Зранку 30 березня президент подзвонив мені у ФБР. Він описав розслідування щодо Росії як "хмару", яка нависла над його можливостями діяти в інтересах країни. Він сказав, що не має жодного відношення до Росії, не мав ніяких стосунків з повіями в Росії і завжди припускав, що його записують, коли він перебував у Росії", - зазначається в тексті виступу Комі.

Він запитав, що можна зробити, щоб "прибрати цю хмару", продовжив екс-директор ФБР. "Я відповів, що ми розслідуємо цю справу так швидко, як ми можемо, і що було би великим полегшенням, якщо б ми не знайшли нічого", - зауважив Комі.

Крім того, цього, у своїй доповіді екс-керівник Бюро підтвердив, що Трамп просив його про особисту відданість, коли запросив Комі на вечерю. "Через кілька моментів президент сказав: "Мені потрібна відданість, я очікую відданості". Я не рухався, не говорив і не ніяк змінював виразу свого обличчя під час незручної тиші, яка послідувала за цим. Ми просто дивилися один на одного в тиші. Потім розмова перейшла в інше русло, але повернулася згодом до цієї теми наприкінці нашої вечері", - йдеться у свідченнях Комі.

Наприкінці зустрічі, як зазначається в документі, Трамп повторив, що йому "потрібна вірність". Комі відповів, що президент "завжди матиме чесність" з його боку. Після цього обидва зійшлися на формулюванні "чесна вірність", яку кожний зрозумів по-своєму. "Термін "чесна вірність" допоміг завершити дуже незручну розмову, і зі свого боку я йому дав зрозуміти, чого він має очікувати", - зауважив Комі.

Ще одна заява Комі, відзначена у письмовому виступі перед Сенатом, стосується прохання президента припинити розслідування відносно Майкла Флінна.

Це відбулося під час особистої зустрічі за зачиненими дверима, на наступний день після звільнення Флінна з посади. При цьому Комі чітко процитував слова Трампа: "Я сподіваюся, ви уявляєте собі, як можна спустити на гальмах це, щоб залишити Флінна в спокої. Він гарний хлопець". У відповідь на це, Комі зазначив, що Флінн – "гарний хлопець", маючи на увазі попередній досвід роботи, коли той був на посаді керівника розвідувального управління Пентагону.

Як повідомляв Укрінформ, 9 травня президент Трамп звільнив Джеймса Комі з посади директора ФБР – у той час, коли Комі звертався із запитом про збільшення фінансування на розслідування втручання Росії в президентські вибори в США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-