Джеймс Безан, тіньовий міністр оборони Канади
Ізоляція та санкції - найсильніші сигнали, які ми можемо надіслати Путіну
21.04.2017 09:00

- Прийшов час змінити це. Росія посилює свої позиції на Донбасі, переміщуючи туди артилерію та зброю. Мінські домовленості провалилися, бойовики та російські військові продовжують їх ігнорувати. Через це я виступаю за включення України до цього списку і відкриття їй доступу до канадського ринку зброї. Більш того, ще до укладення контактів я закликаю уряд Канади почати поставки необхідної оборонної зброї в Україну: снайперських гвинтівок, антиартилерійських та протитанкових систем – аби Україна могла краще захищати свою суверенну територію та народ.

Проблема полягає у бажанні уряду Трюдо нормалізувати відносини із Росією

- Іншим питанням є супутникові знімки RADARSAT, надавати які Україні Канада припинила більше року тому. Чи буде це рішення змінено?

- Проблема полягає у бажанні уряду Трюдо нормалізувати відносини із Росією. Саме через це вони не хочуть постачати летальну оборонну зброю і скасували передачу Україні супутникових зображень. Утім, у тексті Домовленостей є частина про обмін розвідданими, чим RADARSAT якраз і є. Ці знімки були дуже важливими для українського війська.

У ПРОСЛУХОВУВАННІ ТЕЛЕФОНІВ У КАНАДІ ПІДОЗРЮЮТЬ РФ ТА КИТАЙ

- Ваш колега по парламенту Тоні Клемент скаржиться, що Росія прослуховує його телефон. Чи маєте ви подібні острахи?

- Так. Коли я раніше приїздив до України (не останні рази, а перед цим), то мій телефон був зламаний. Не знаю, хто стояв за цим: посіпаки Януковича чи росіяни. Нині ж кілька випадків прослуховування трапилося і в Канаді, а у подібному зазвичай підозрюють Росію або Китай. Аби уберегтися, змінив правила поводження із особистими пристроями, здійснюючи важливі дзвінки винятково по наземних телефонних лініях. З домашнього комп'ютера пишу лише особисті електронні листи друзями та родичам, а для усього іншого використовуючи захищені мережі.

- США та Великобританія заявили про втручання РФ у їх всенародне голосування. Чи впевнені ви, що подібного не відбулося у Канаді?

Спецслужби та влада Канади занепокоєні через дії Росії - стосовно пропаганди та намагань втрутитися у демократичні процеси країни

- Мені не відомо про які-небудь докази їхнього втручання у наші останні вибори. Утім, нам треба бути дуже пильними. Спецслужби та влада Канади досить занепокоєні через дії Росії, при чому не лише стосовно пропаганди, але й щодо їх намагань втрутитися у наші демократичні процеси. Подивіться на фіаско у США - Канаді не потрібно такого! Нам не треба, аби люди сумнівалися у нашій демократії і думали, чи не впливала на неї якась держава з іншого кінця світу.

- Тож Канада уразлива до подібних кібератак?

- Усі вразливі, особливо зважаючи на дезінформаційні кампанії та силу соціальних медіа. Кібервійна – це більше, ніж злам систем. Це також і альтернативні факти, що правдоподібно заперечують певні події, які мали місце за кордоном або в нашій власній країні. Інтернет-технології (соціальні медіа та інші засоби) дають змогу впливати на виборців, шкодити інформаційним системам та викрадати особисті дані для використання проти нас. Події у США це яскраво демонструють. Варто звернути увагу на зв'язки Wikileaks із Росією та іншими державами. Джерела Wikileaks мають неймовірні можливості зламу та викрадення особистих даних й електронної пошти. 

ПРОПАГАНДА З РОСІЇ ВИМАГАЄ ПРОТИДІЇ

- То чи становить російська пропаганда загрозу для канадців?

- Так. Доки вона вкидає альтернативні факти – ми усі в небезпеці. Канаді та союзникам треба грати більшу роль у розвінчанні пропагандистських кампаній, які проводять «RT», «Sputnik» та інші контрольовані російською державою ЗМІ. Вони намагаються зробити свої матеріали подібними на справжні новини, хоча багато їхніх повідомлень є урядовою пропагандою, яка підтримує Путіна і його режим.

- Христя Фріланд довгий час виступала на підтримку України. Як і мені, Путін заборонив їй в'їзд до Росії. Сподіваюся, вона продовжуватиме йти тією ж стежкою. Останнім часом вона стала більш дипломатичною у своїх словах, але головне – відстоювати принципи і вживати заходів проти таких діячів, як Асад, Роухані, Путін. Необхідно діяти, аби припинити вторгнення і сприяти розв'язанню конфліктів, у чому нині до РФ зовсім немає довіри. Потрібно змінити роль Росії в Україні та Сирії, а також вплив Москви на Молдову та Грузію. Кремль заграє з іранським режимом та наражає на небезпеку стабільність усього Близького Сходу, адже вуха його та Тегерану стирчать у всіх конфліктах: сирійському, єменському, іракському. Переконаний, що міністр Фріланд діятиме правильно, зокрема підтримавши «акт Магнітського», що вже був схвалений Сенатом

КАНАДА НЕ БУДЕ БЕЗПЕЧНОЮ ГАВАННЮ ДЛЯ КОРУПЦІОНЕРІВ

- Яка ваша позиція стосовно цього законопроекту?

- Напередодні минулих федеральних парламентських виборів усі партії пообіцяли підтримати його. Пройшло вже півтора року, а закон досі не ухвалений. Він би надав уряду необхідні механізми для накладення санкцій на корумпованих чиновників-іноземців та порушників прав людини. Це необхідно зробити якомога швидше.

- Про що скаже світові ухвалення Канадою «акту Магнітського»?

- Закон дасть чіткий сигнал Росії, Саудівській Аравії, Китаю та іншим державам, у яких порушуються права людини: доки ви залишатиметеся корумпованими, позбавлятимете свободи та не поважатимете права своїх громадян - Канада вживатиме належних кроків. Наша держава не дозволить використовувати себе як безпечну гавань для приховування коштів і приєднається до вседовшого переліку держав, які протистоять диктаторам та деспотам, що зловживають владою.

САНКЦІЇ ПРОТИ РОСІЇ ТРЕБА ПОСИЛИТИ

- Зважаючи на трагічні події у Сирії, зокрема використання хімічної зброї, чи слід розширити санкції проти Росії?

Поведінка Кремля вказує на ширшу проблему – підрив Росією основ ООН

- Безперечно! Використання Росією права вето у Радбезі під час голосування за резолюцію по Сирії є ляпасом моралі. РФ не дозволила навіть провести розслідування цього інциденту в ООН. Це неймовірно! І свідчить про те, що Кремль покриває порушення прав та свобод людей і хоче позбавити народ Сирії справедливості. Це також вказує на ширшу проблему – підрив Росією основ ООН. 

- У такому разі, що ви думаєте про нещодавній удар США крилатими ракетами по авіабазі в Сирії?

- Цей крок президента Трампа був запізнілим. Я переконаний, якби Обама зробив щось подібне, окресливши свого часу червону лінію за використанням хімічної зброї у Сирії, ми б не мали наступу Росії у Криму та конфлікту на Донбасі, а РФ не підтримувала б нині режим Асада.

- Тим не менш крок за кроком Росія виходить із ізоляції: у травні до Москви приїде Ангела Меркель, цього тижня - Сіндзо Абе. Чи правильним є політика активізації діалогу із РФ?

- Кожного разу, коли ми намагаємося залучити Росію, вони думають, що розмови означають нашу неготовність вживати конкретні дії проти них. Ізоляція та санкції – найсильніші сигнали, які ми можемо надіслати Путіну та клептократам, що оточують його у Кремлі. Для задоволення власного его, Путін має бути помітною людиною на світовій арені. Однак, щойно світ почне ігнорувати його – він змінить тактику. Путін розцінює примирення як слабкість, і якщо ми займемо щодо нього більш рішучу позицію, то зможемо змусити поважати міжнародне право та світовий порядок.

Максим Наливайко, Оттава

Фото: Максим Наливайко 

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-