Теракт у Стокгольмі: спецслужби Узбекистану попереджали про нападника

Теракт у Стокгольмі: спецслужби Узбекистану попереджали про нападника

Укрінформ
Служби безпеки Узбекистану передавали інформацію щодо розслідування, яке проводилося стосовно громадянина країни Рахмата Акілова, якого підозрюють у наїзді вантажівкою на перехожих у центрі Стокгольма, та який уже зізнався у скоєному.

Про це повідомляє Voice of America з посиланням на міністра закордонних справ Узбекистану Абдулазіза Камілова.

«Раніше (до атаки), інформація про злочинні дії Акілова передавалася одному з наших західних партнерів, тож шведська сторона могла б бути інформованою», - сказав він без вказівки посередника країни або організації.

За словами міністра, Акілов був завербований бойовиками "Ісламської держави" після того, як він покинув Узбекистан в 2014 році і переїхав до Швеції.

"Згідно з інформацією, яку ми маємо, він активно переконував своїх співвітчизників поїхати до Сирії для того, щоб битися на боці "Ісламської держави", - сказав Камілов, додавши, що Акілов використовував онлайн-сервіси обміну повідомленнями для цього.

За інформацією узбецького джерела безпеки, Акілов намагався поїхати до Сирії в 2015 році, щоб приєднатися до лав бойовиків ІДІЛ, однак його затримали на кордоні Туреччини та Сирії і депортували назад до Швеції.

Як повідомлялося, 7 квітня у центрі Стокгольма вантажівка в'їхала у натовп людей, після чого врізалася у вітрину магазину і зайнялася. Внаслідок інциденту було поранено 15 перехожих. Поліція підтвердила також загибель чотирьох осіб, з них троє померли на місці злочину і один - згодом у лікарні.

Водій вантажівки, затриманий за підозрою у скоєнні теракту у Стокгольмі, зізнався у нападі. 

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-