ВООЗ б'є на сполох щодо ситуації в Ідлібі після хіматаки Асада

ВООЗ б'є на сполох щодо ситуації в Ідлібі після хіматаки Асада

Заява
Укрінформ
Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) вкрай занепокоєна ситуацією, що склалася після застосування армією Асада хімічної зброї проти населення в сирійській провінції Ідліб.

Про це йдеться в заяві ВООЗ, оприлюдненій у середу на офіційному сайті Організації.

"ВООЗ стурбована доповідями, що викликають занепокоєння, про використання високотоксичних хімічних речовин під час нападу в населеному пункті Хан-Шейхун, у південній сільській провінції Ідліб, Сирії", - наголошується в заяві.

За даними партнерської організації ВООЗ, Health Cluster, яка надає медичну допомогу на місцях, щонайменше 70 людей загинули, сотні - постраждалих. Лікарі в Ідлібі повідомляють про госпіталізацію безліч пацієнтів з ураженням дихальних шляхів,  які страждають від задухи, багато з них – жінки та діти.

Пропускна здатність лікарень в околицях обмежена, особливо після руйнувань медичних об'єктів внаслідок конфлікту. Відділення інтенсивної терапії в Ідлібі перевантажені, там не вистачає ліків. Багато пацієнтів були направлені в лікарні на півдні Туреччини.

"Повідомлення, що надходять зараз з Ідлібу шокували мене, засмутили й обурили. Ці види зброї заборонені міжнародним правом, оскільки вони є нестерпним варварством", - заявив з цього приводу виконавчий директор медичної програми надзвичайних ситуацій ВООЗ доктор Пітер Салама.

Перші звіти про застосування хімічної зброї в Сирії мали місце в 2012 році, і з того часу вони продовжили з'являтися з тривожної частотою, підкреслили у ВООЗ. У тому числі, в Організації нагадали про неодноразове застосування хлору в Алеппо і навколо міста минулого року, особливо в період з вересня по грудень 2016 року. Нинішній інцидент є найбільш жахливим після випадку в сирійському місті Гута в серпні 2013 року.

У ВООЗ повідомили, що перебувають у постійному контакті з партнерами, що надають меддопомогу в провінції Ідліб, а також працюють з міжнародними партнерами для того, щоб урятувати людей.

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-