Верховний суд Венесуели передумав позбавляти повноважень парламент

Верховний суд Венесуели передумав позбавляти повноважень парламент

Укрінформ
Верховний суд Венесуели скасував своє рішення позбавити законодавчих повноважень Національну асамблею, в якій домінує опозиція.

Про це повідомляє BBC.

Раніше президент країни Ніколас Мадуро і віце-президент Тарек Ель-Айссамі закликали суд переглянути своє рішення про позбавлення Національної асамблеї законодавчих повноважень.

У п'ятницю рішення суду також засудила генеральний прокурор Венесуели Луїса Ортега. Вона назвала рішення Верховного суду підривом конституційного порядку.

Постанова Верховного суду, видана минулої середи, фактично означало розпуск парламенту. Законодавчі повноваження, згідно з цим рішенням, переходили до Верховного суду, що по суті дозволили б суддям самостійно ухвалювати закони.

Обґрунтовуючи своє рішення, судді заявили, що депутати парламенту "втратили повагу до себе" після звинувачень трьох депутатів від опозиції у порушеннях на виборах в 2015 році.

У четвер, після того як Верховний суд перебрав на себе законодавчі повноваження однопалатного парламенту, Венесуелу охопили акції протесту. У ряді районів Каракаса сталися зіткнення студентів з поліцією. Спікер Національної асамблеї Венесуели Хуліо Борхес через ЗМІ закликав армію, яка досі підтримувала Мадуро, виступити проти президента.

Опоненти уряду попереджали, що такий розвиток подій - позбавлення повноважень парламенту - наближає країну до авторитарної влади президента Ніколаса Мадуро.

Організація американських держав (ОАД) назвала цей крок останнім ударом по демократії в країні, а генеральний секретар ОАД Луїс Альмагро - державним переворотом, сконструйованим урядом Мадуро.

Загострення внутрішньополітичної ситуації у Венесуелі відбувається на тлі серйозної економічної кризи. У країні найвища у світі інфляція - за прогнозами Міжнародного валютного фонду, в 2018 року її рівень може сягнути 1660%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-