Екс-прем'єр-міністр Болгарії може втретє очолити уряд

Екс-прем'єр-міністр Болгарії може втретє очолити уряд

Укрінформ
Колишній прем'єр-міністр Болгарії, лідер партії «Громадяни за європейський розвиток Болгарії» (ГЄРБ) Бойко Борисов має всі шанси втретє очолити уряд країни.

Про це свідчать перші попередні результати голосування на парламентських виборах (32,8% голосів), повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

За болгарським законодавством, президент має доручити формування уряду керівнику партії, що має найбільшу кількість мандатів у парламенті.

Згідно з попередніми розрахунками соціологічних кампаній, керована Бойко Борисовим партія отримає від 88 до 98 (240) мандатів у новому болгарському парламенті.

Водночас, для формування і затвердження уряду партії ГЄРБ необхідно утворити коаліцію з іншими парламентськими силами, оскільки уряд затверджується, відповідно до законодавства, більшістю голосів (не менше 121 депутата з 240).

Бойко Борисов вже двічі очолював уряд Болгарії – з 2009-го по 2013-й і з 2014-го по 2016 роки. В 2016 році, після перемоги на президентських виборах Румена Радєва Борисов подав у відставку з посади прем'єра.

Відповідно до оприлюднених екзит-полів, крім партії ГЄРБ і Болгарської соціалістичної партії, в наступний парламент Болгарії проходять також партія «Об'єднані патріоти» (8,8%), Рух за права і свободи (7,8%), партія «Воля» з результатом 4,6%. Партія «Реформаторський блок» поки не подолала чотиривідсотковий бар'єр.

Як повідомляв Укрінформ, у неділю, 26 березня, в Болгарії пройшли позачергові парламентські вибори. На 240 місць у болгарському парламенті претендували представники 20-ти партій, рухів і коаліцій, а також 9 незалежних кандидатів (всього кандидатів – трохи менше 5 тисяч).

Голосування завершилося о 20.00 годині за місцевим часом. Перші офіційні попередні результати виборів стануть відомі в ніч з неділі на понеділок.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-