В ООН побоюються різкого напливу біженців з Мосула

В ООН побоюються різкого напливу біженців з Мосула

Укрінформ
Місто Мосул, де армія Іраку при підтримці міжнародної коаліції воює з ІДІЛ, щодня залишають близько п'яти тисяч біженців.

У кварталах, де йдуть бойові дії, знаходяться приблизно 650 – 680 тис. мирних жителів, розповіла на брифінгу в Нью-Йорку по відеозв'язку з Іраку гуманітарний координатор ООН в цій країні Ліз Гранде.

"Потоки біженців - набагато більше, ніж ми припускали. Якщо вони будуть рости, то ми з таким напливом не впораємося. Наші можливості вже на межі", - попередила Ліз Гранде, пише DT.UA з посиланням на Центр новин ООН.

З жовтня минулого року, коли Мосул почали звільняти від ІДІЛ, з міста втекли 345 тисяч осіб. 275 тисяч з них знаходяться в статусі внутрішніх переселенців. 70 тисяч повернулися в рідні місця. Але в даний час вся увага прикута до західних кварталів Мосула, де триває військова операція, що почалася в середині лютого цього року.

Отримати достовірну інформацію про ситуацію в цій частині міста складно. Люди, яким вдається звідти вибратися, розповідають про гостру нестачу води і продуктів харчування. Останній раз гуманітарну допомогу в західні частини міста вдалося завезти в листопаді минулого року.

"У нас також немає інформації про точну кількість цивільних осіб, які все ще знаходяться в західній частині міста. В той момент, коли починалася операція, їх було приблизно 800 тисяч. 120 тисяч з них змогли вибратися з пекла. Виходячи з цього, ми припускаємо, що в західній частині залишилося 650-680 тисяч осіб. Передбачається, що 400 тисяч з них знаходяться в старій густонаселеній частині, де і відбуваються інтенсивні збройні сутички", - повідомила гуманітарний координатор ООН в Іраку.

Раніше повідомлялося, що іракським урядовим військам вдалося відбити у джихадистів залізничний і автобусний вокзали в західній частині Мосула.

Іракські військові також підтвердили інформацію про повне оточення західного Мосула. За оцінками представників антиісламістської коаліції, в західній частині міста досі знаходяться близько двох тисяч джихадистів, а також майже 700 тисяч цивільних, яких бойовики ІД використовують як живий щит.

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-