Імунізація: австралійський досвід

Імунізація: австралійський досвід

Укрінформ
Хто не вакцинується - платить

11,5 тисячі доларів на рік – така нині «вартість» відмови від імунізації в Австралії. У результаті нововведення австралійського уряду в галузі охорони здоров’я було припинено виплати допомоги на дітей батькам, що проігнорували щеплення своїх малюків. Правило вже застосували на практиці – 140 тисяч сімей лишилися без «дитячих». І це в країні, де за статистикою, вакциновані 90% дітей.

Рух проти масової імунізації – не нове явище, ні в Україні, ні в світі. І якщо в Україні найгостріші питання про відсутність вакцин, їхню якість та організацію процесу вакцинації, то у Австралії, як і в інших розвинених країнах, противники щеплень знаходять скоріше відмовки, аніж причини (окрім випадків, коли імунізацію не дозволяють за станом здоров’я). Вакцинація тут безкоштовна, а препарати – найвищої якості.

Деякі держави, за посередництвом органів охорони здоров'я, впроваджують фактично примусову вакцинацію дітей, зобов'язуючи робити щеплення та вимагаючи підтверджень про їх здійснення при соціалізації дитини (садок, школа тощо). На противагу їм виникають цілі рухи противників застосування щеплень, які так чи інакше виступають за заборону обов'язкової вакцинації, об'єднуються для досягнення своєї мети у громадські організації та всіляко пропагують шкідливість щеплень. Вони наводять різні аргументи відмови від вакцинації – від цілком «приземлених», які опираються на критику складу вакцин, їхніх якостей тощо аж до відверто конспірологічних.

«НІ» ВАКЦИНАЦІЇ? ЕПІДЕМІЇ НЕ ЗАБАРИЛИСЯ

В Австралії вакцинацію дітей було запроваджено у 1932 році. Відтоді австралійське суспільство загалом підтримувало здійснення щеплень і загальний рівень вакцинації невпинно зростав аж до початку дев'яностих, коли громадська організація з промовистою назвою Australian Vaccination-Skeptics Network (австралійська мережа скептиків вакцинації – ред.) запустила антивакцинаційну кампанію. В результаті вже у 1999 році рівень вакцинації австралійських дітей у віці від 24 до 27 місяців сягнув свого мінімуму. Наслідки не забарилися - у 2012 році спалах коклюшу вразив тисячі дітей, також було зареєстровано 168 випадків захворювання на кір – хворобу, яку в Австралії вважали викоріненою.

У відповідь держава запровадила просвітницьку кампанію: безкоштовне розповсюдження, за посередництвом сімейних лікарів, друкованої інформаційної продукції про користь вакцинації, створення спеціальних інтернет-ресурсів тощо. Так, наприклад, на веб-сторінці федерального міністерства охорони здоров'я у розділі, присвяченому імунізації, можна знайти всі деталі: від найновішої інформації про урядову політику щодо імунізації, до найближчої амбулаторії, де цю вакцинацію можна здійснити. Детальну книжечку про імунізацію дітей в Австралії та можливі ускладнення роздають сімейні лікарі, також її можна безкоштовно замовити телефоном. Цей буклет навіть перекладено більшістю етнічних мов Австралії.

Станом на сьогодні рівень вакцинації в Австралії дуже високий і складає понад 90 відсотків дітей. Про це свідчать дані урядової статистики, які можна переглянути на урядовому порталі.

ХТО ПРОТИ – СИДИТЬ БЕЗ «ДИТЯЧИХ»

Завдяки щепленням діти в Австралії дуже рідко хворіють на коклюш, червінку, кір, менінгіт, тощо. Однак, попри це, для ширшого охоплення вакцинацією, окрім роз'яснювальної роботи, уряд застосовує і деякі інші непопулярні заходи на зразок правила «Немає щеплень - немає грошей» («No jab, no pay»). Останнє нововведення - ініціатива уряду, згідно з якою сім'ї, що відмовляються вакцинувати дітей без медичних підстав, позбавляються стандартної допомоги у зв'язку з доглядом за дитиною, яка складає до 15 тисяч австралійських доларів на рік (близько 11,5 тисячі доларів США за поточним курсом), і відповідних податкових пільг.

Варто зауважити, що нововведення, яке зазнавало неабиякої критики, виявилося доволі результативним. Завдяки «No jab, no pay» всі необхідні вакцини отримали майже 200 тисяч нещеплених дітей у віці до п'яти років. Водночас батьків близько 143 тисяч австралійських дітей, котрі знехтували щепленнями своїх малюків, було позбавлено соціальних виплат і пільг.

Міністерство охорони здоров'я Австралії зауважує, що ініціатива спрямована на оздоровлення суспільства в цілому, але не скасовує права батьків на відмову від вакцинації. З одного боку, це справді так, оскільки в Австралії немає обов'язкових щеплень для дітей, всі вони є лише рекомендованими. Таким чином батьки й надалі зможуть вибирати робити чи не робити щеплення своєї дитини. З іншого – держава, хоч і опосередкованим чином, змушує зробити «правильний» вибір, адже ті, хто відмовляться змушені через це втратити соціальні виплати на дитину.

Рішення уряду, безперечно, викликало резонанс і активне обговорення. Але на утиски свобод чи прав не нарікали, бо основний аргумент за нововведення доволі простий: батьки піклуються про своїх дітей, а уряд про все населення.

ХТО ЗАМОЖНІШИЙ – МАЄ ВИБІР

Однак слід зазначити, що допомога у зв'язку із доглядом за дітьми в Австралії призначається не у всіх випадках, а лише незаможним громадянам. Якщо доходи родини є вищими від середнього рівня, то у такому випадку вона від держави нічого не отримує. До речі, як свідчить статистика, серед цієї категорії найбільше неприщеплених - ось вам і зв'язок між фінансовою свободою і свободою вибору.

Окрім того, відсутність щеплень не завадить малим австралійцям відвідувати садок чи школу – діти, які не отримали вакцинації з медичних причин, або чиї батьки є противниками імунізації, вчитимуться поруч з їх вакцинованими ровесниками, однак навчальний заклад чи заклад по догляду за дітьми має бути попереджений про це. Інформація про вакцинацію, часткову вакцинацію чи відмову від неї подається як форма довідки разом із документами на запис у дитячий навчальний заклад. Схитрувати, підробити довідку, тут не вдасться, оскільки подані документи звіряються із загальнонаціональним реєстром щеплень.

У випадку ж спалахів так званих «вакцинаційних» хвороб, у центрі з догляду за дитиною, представник служби охорони здоров'я може ізолювати нещеплених дітей, щоб захистити їх від інфекції.

ВАКЦИНИ БЕЗКОШТОВНІ, ЯКІСНІ І ЖОДНИХ ЧЕРГ

Ось і вихід. Припинити виплачувати «дитячі», і проблему імунізації вирішено. Так може хтось і в Україні подумати, але є багато «але». У Австралії вакцинація здійснюється державним коштом, зокрема йдеться про більшість дитячих щеплень, щеплення проти правцю та дифтерії (у будь-якому віці) та щеплення проти грипу у людей віком від 65 років та старших.

Тут ніколи немає затримок постачання вакцин, черг для отримання щеплень. А що стосується виробників та тестування вакцин, то це, як правило, великі компанії, такі як GSK і Sanofi, а країни походження - високорозвинуті держави такі як Бельгія, США, Нова Зеландія.

Звідси і довіра громадян. Австралійці дуже рідко просять якісь додаткові дані про вакцину у лікаря, і мало хто з сімейних лікарів, а саме вони роблять щеплення, може розповісти, які тестування пройшла вакцина і який її склад, покладаючись на вибір уряду.

Від часу запровадження вакцинації дітей на Зеленому континенті, кількість смертельних випадків від хвороб, яким можна запобігти за допомогою вакцин, знизилася на 99 відсотків, незважаючи на трикратне збільшення населення Австралії за цей період.

Іван Юсип'юк, Канберра

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-