У Пакистані заарештували підозрюваного у серії терактів у Мумбаї

У Пакистані заарештували підозрюваного у серії терактів у Мумбаї

Укрінформ
Влада Пакистану затримала мусульманського проповідника Хафіза Саїда, якого підозрюють в організації терактів у Мумбаї в 2008 році, в результаті яких загинули 166 людей.

Про це повідомляє Російська служба ВВС.

Саїд зараз перебуває під домашнім арештом у Лахорі. Він неодноразово заявляв, що не має ніякого стосунку до терактів. Тим не менш влада у США та Індії вважає, що саме він організував напади і вибухи в Мумбаї.

Представник Саїда заявив, що пакистанська влада заарештувала священика під тиском США. Сам Хафіз Саїд заявляв у 2014 році, що США переслідують його, щоб заручитися підтримкою Індії в Афганістані.

Саїда помістили під домашній арешт відразу після теракту 2008 року, однак через півроку відпустили. Влада Пакистану заявляла, що для судового переслідування релігійного лідера бракує доказів.

Всі ці роки, незважаючи на призначену США нагороду в 10 млн доларів за його упіймання, Саїд вів відкритий спосіб життя. Він регулярно виступав із жорсткими антиіндійськими висловлюваннями.

Хафіз Саїд заснував організацію "Лашкар-Тайба", яка визнана терористичною і заборонена у низці країн, у тому числі США, Індії, Британії та інших державах ЄС.

Зараз він очолює організацію "Джамаат уд-Дава", яка позиціонує себе як благодійна. США та Індія вважають, що "Джамаат уд-Дава" діє як прикриття для "Лашкар-Тайби".

ООН вважає "Джамаат уд-Дава" терористичною організацією. У 2015 році жо списку потенційно терористичних організацій її включив і Пакистан.

26 листопада 2008 року в Мумбаї десять озброєних чоловіків влаштували серію терактів. В результаті безладної стрілянини і вибухів на вулицях, в двох готелях, на вокзалі та в єврейському центрі загинули 166 людей. Напади тривали упродовж трьох діб.

Фото: MirVkartinkah.Ru

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-