Чи готовий «дружити» з Путіним новий президент Болгарії?

Чи готовий «дружити» з Путіним новий президент Болгарії?

Укрінформ
Перший закордонний візит Радев запланував до Брюсселя, де зустрінеться з Юнкером, Туском і Столтенбергом

Минулої неділі офіційно вступив на посаду новий президент Болгарії Румен Радев. Незважаючи на карколомну військову кар'єру (він пройшов шлях від курсанта військового училища до генерал-майора, головнокомандувача ВПС Болгарії), на болгарському політичному Олімпі Радев людина нова. Після його несподіваної (і для нього самого, у тому числі), але більш ніж переконливої перемоги на президентських виборах (за нього проголосувало близько 60% виборців) багато хто почав називати Румена Радева людиною-загадкою. Це й стало приводом для більшості болгарських політологів і експертів задатися логічним запитанням: чи вдасться йому, тепер вже верховному головнокомандувачу збройних сил країни, досягти таких самих запаморочливих успіхів на посаді керівника держави?

ПЕРШІ ПОЛІТИЧНІ "РИФИ"

Експерти активно аналізують та намагаються розібратися, як людина військової виправки розбереться в такому "різнобарвному, зміненому, часом до невпізнання, і наповненому всілякими кризами світі", і наскільки важким буде п'ятирічний мандат нового керівника Болгарії.

Після церемонії інавгурації в країні заговорили навіть про завершення епохи казок і початок мандата дій. Хоча, заради справедливості, варто було б зазначити, що мандат його попередника на цій посаді, Росена Плевнелієва, епохою казок ніяк не назвеш: дві дострокові виборчі кампанії, два службових уряди, не досить результативна боротьба з корупцією та організованою злочинністю. Не кажучи вже про те, що під завісу президентського мандата Плевнелієва країна відчула на собі всі наслідки важкої для всієї Європи кризи біженців.

Треба відзначити, що з першими політичними "рифами" новому болгарському президенту довелося зіткнутися вже на перших кроках його вступу на посаду. Під час церемонії прийняття присяги в парламенті частина депутатів від партії ГЄРБ (Громадяни за європейський розвиток Болгарії) залишили залу засідань прямо під час виступу Радева, висловивши таким чином своє негативне до нього ставлення. Обраного главу держави, щоправда, цей факт анітрохи не збентежив, він не залишив без уваги цей "випад", назвавши вчинок парламентаріїв "неповагою до болгарського народу".

До того ж, на порядку денному нового президента стоять більш складні завдання, ніж у його попередника. Перші технічні завдання практично вирішені.

Зокрема, Радев вже підписав указ про призначення керівника третього за останні чотири роки службового уряду. Службовим прем'єром став випускник Софійського університету, автор численних монографій з торгового права Огнян Герджиков. Іншим своїм указом новий глава Болгарії розпустив парламент і призначив дату дострокових виборів до Народних зборів. Вони призначені на 26 березня нинішнього року.

Як відомо, службовий уряд практично нічого не вирішує, він служить лише перехідним мостом до призначення повноправного уряду. А це станеться, у кращому випадку, у квітні або на початку травня. Тобто після того, коли стане відоме політичне "забарвлення" нового парламенту країни. А яким буде розклад політичних сил у новому парламенті, прогнозувати дуже складно, проте, від цього залежить багато чого: як призначення нового уряду, так і політична, і, отже, економічна стабільність в країні.

КОМУ ВИГІДНО НАЗИВАТИ РАДЕВА ПРОРОСІЙСЬКИМ

Не можна скидати з рахунку ще один важливий фактор. Відразу ж після перемоги на виборах більшість експертів, як вітчизняних, так і зарубіжних, поспішили створити такий собі проросійський "портрет" президента Радева. При цьому сам президент явно цьому здивувався, підкресливши, що він у Росії жодного разу і не був. Однак журналісти та політологи не оминули його твердження, що нібито "Крим де-факто є російським, а де-юре українським", а також заяви про необхідність зняття санкцій з Росії.

Однак, ще до свого офіційного вступу на посаду глави держави Румен Радев дещо "засмутив" проросійських "пророків", заявивши буквально наступне: "Це досить спрощене сприйняття - проросійським мене визначили ті політичні сили Болгарії, які сіють безпідставні страхи про те, що наша країна нібито збирається вийти з Євросоюзу та НАТО".

При цьому президент Радев підкреслив і те, що він - генерал НАТО і все своє життя працював на те, щоб Болгарія стала сильним та активним членом Північноатлантичного альянсу. До того ж, перший закордонний візит президента заплановано до Брюсселя, де вже наприкінці січня Радев зустрінеться з керівництвом Євросоюзу - головою Єврокомісії Жан-Клодом Юнкером, головою Європейської Ради Дональдом Туском і з Генеральним секретарем НАТО Йєнсом Столтенбергом.

"Холодним душем" для проросійських "пророків" послужили й вимовлені Радевим під час церемонії інавгурації слова про те, що Болгарія продовжить курс на прискорену європейську інтеграцію, а країна повинна стати частиною об'єднаної Європи.

Стосовно кримських заяв Радева, то багато з них, у пориві визначення "друзів Путіна" в Європі, злегка вирвали з контексту виступу болгарського президента, який підкреслив, що "Крим поки залишається під російським контролем, незважаючи на те, що це суперечить міжнародному праву". Він висловився також за збереження та дотримання Мінських угод, акцентуючи на необхідності пошуку дипломатичних шляхів врегулювання ситуації в Україні.

Євросоюз і НАТО, за словами Радева, повинні зберегти єдність, щоб не допустити повторення кримських сценаріїв у майбутньому. Разом з тим, болгарський президент не має наміру протиставляти членство Болгарії в ЄС і НАТО прагматичним економічним відносинам з Росією.

НА БОГА НАДІЙСЯ...

На церемонії інавгурації Румена Радева багатьом запам'яталися слова Патріарха Болгарського та Софійського Неофіта, який побажав новому президенту Болгарії чутливості та мудрості, і закликав його не забувати, що все на цій Землі вершить Бог, але кожен повинен уважно стежити за тим, що він на цій Землі створює.

Яку Болгарію буде створювати президент Румен Радев, сказати не береться ніхто, але те, що мандат обіцяє бути нелегким і неординарним, сумнівів ні у кого не викликає.

Зінаїда Гурська, Кишинів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-