Прем'єр Косова звинувачує Белград у спробі дестабілізації

Прем'єр Косова звинувачує Белград у спробі дестабілізації

Укрінформ
Прем'єр-міністр Косова обвинуватив Сербію в прагненні дестабілізувати його країну напередодні нового раунду переговорів з Євросоюзом і спроб Брюсселя зменшити розбіжності між балканськими державами.

Про це глава косовського уряду Іса Мустафа заявив у коментарі "Радіо Свобода", наголосивши, що останнім часом Сербія систематично намагається дестабілізувати обстановку у Косові.

Заява прем'єр-міністра Косова з'явилася у вівторок, за кілька годин до початку переговорів у Брюсселі за участю президентів Косова і Сербії.

Як відомо, напруженість підвищилася на початку січня після інциденту з поїздом, що було відправлено з Белграда на північ Косова, де живуть етнічні серби. На поїзді був напис "Косово – це Сербія". Поїзд не перетнув кордон Косова, але президент Хашим Тачі  звинуватив Белград у спробі встановити контроль над районами, населеними сербами, як він висловився, "за кримським зразком".

Глава зовнішньополітичного відомства ЄС Федеріка Могеріні закликала уряди обох країн проявляти більшу прихильність до цілей переговорів у Брюсселі.

Косово проголосило незалежність від Сербії у  2008 році, майже через десять років після збройного конфлікту 1998-1999 років між югославською армією і албанськими сепаратистами. США і більшість західних країн знаходяться в числі 114 держав, що визнали незалежність Косова, Росія і Сербія – у числі тих, хто не визнав. І Сербія і Косово активно домагаються членства в Європейському союзі. Переговори в Брюсселі, спрямовані на поліпшення відносин між Приштиною і Белградом, почалися в 2011 році.

Фото: RTKLive

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-