Трампа застерігають від одночасного звільнення

Трампа застерігають від одночасного звільнення "політичних" послів

Укрінформ
План Дональда Трампа звільнити одразу десятки "політичних" послів у день інавгурації створить суттєвий ризик тривалої невизначеності у найбільш чутливих частинах світу.

Про це йдеться в розгорнутому матеріалі на сайті центрального телеканалу США NBC News.

"Позиція обраного президента, що всі політично призначені посли повинні піти з посади в перший же день, ставить під ризик "пряму лінію" президента з керівництвом цих країн, у той час як Конгрес проводитиме тривалий процес затвердження їх наступників", - наголошується в публікації.

Йдеться, передусім, про посольства США в таких країнах, як Китай, Японія, Індія, Саудівська Аравія, у країнах Західної Європи. "У цілому, посади послів у приблизно 80 країнах, міжнародних агентствах, а також за окремими напрямами (наприклад, посол з особливих доручень у глобальних жіночих питаннях) стануть вакантними всі й відразу", - уточнює телеканал.

Зазначається, що це особливо небезпечно з огляду на схильність Трампа робити незважені заяви щодо зовнішньої політики. Гарний посол у змозі роз'яснити керівництву держави акредитації позицію США, щоб заспокоїти його.

Водночас, зазначається, що для США – це стандартна процедура для всіх політично призначених послів залишити свої пости в кінці останнього терміну президента. Але процес, як правило, відбувається поступово. Деякі дипломати отримують так званий "пільговий період" та припиняють повноваження за кілька тижнів або навіть місяців після інавгурації. Трамп же дав зрозуміти, що не допустить будь-якого пільгового періоду.

Звісно, Посольства не будуть некерованими протягом цього часу – в таких випадках обов'язки бере на себе тимчасовий повірений у справах. Ці люди, можливо, є більш досвідченими в зовнішній політиці, ніж їх політично призначені боси. Але якщо це відбувається в країні, де є розбіжності в позиціях зі США, із тимчасовою особою не буде розмовлятимуть так, як із послом. У таких випадках уряди країн хочуть мати "пряму лінію" з президентом США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-