Глобальне потепління може перетворити південь Іспанії на пустелю

Глобальне потепління може перетворити південь Іспанії на пустелю

Укрінформ
Деякі частини Південної Європи, включаючи південь Іспанії і Португалії, можуть перетворитися на пустелю, якщо глобальне потепління продовжиться з тією ж швидкістю, що й нині.

Такого висновку прийшли вчені з Університету Екс-Марсель, повідомляє BBC. Їх дослідження опубліковане в журналі Science.

Середземноморський регіон виявиться серед найбільш постраждалих в світі від глобального потепління, вважають вчені.

У своєму дослідженні експерти використовували історичні дані і комп'ютерні моделі, щоб передбачити можливий ефект від зміни клімату. Вони розробили кілька сценаріїв залежно від концентрації парникових газів в атмосфері і зростання температур.

Єдиний сценарій, при якому екосистема басейну Середземного моря залишиться без особливих змін, передбачає зростання середньої світової температури на 1 градус Цельсія порівняно з доіндустріальним періодом. Фактично це зростання вже сталося.

Якщо ж середньосвітова температура зросте на 2 градуси, то південь Іспанії і Португалії, а також деякі регіони Марокко, Алжиру, Тунісу, південь Туреччини і деякі частини Сирії перетворяться на пустелю до кінця цього століття.

Середземноморський регіон через глобальне потепління потерпатиме від засух, а також високих температур. Це загрожує рослинам, які ростуть тут, зокрема дубам і оливковим деревам.

Середня температура в Середземноморському регіоні вже піднялася на 1,3 градуса Цельсія в порівнянні з кінцем XIX століття. Вчені закликають уряди скоротити обсяг викидів шкідливих газів в атмосферу і уповільнити зміну клімату, щоб зберегти екосистему Середземноморського регіону.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-