Вибори в Молдові: на багатьох закордонних дільницях утворилися черги

Вибори в Молдові: на багатьох закордонних дільницях утворилися черги

Укрінформ
На багатьох виборчих дільницях за межами Республіки Молдова, де на виборах президента голосують представники діаспори, утворилися черги.

Інформацію про це оприлюднив інтернет-ресурс rise.md

«Біля Посольства Молдови в Бухаресті, де працює виборча дільниця з виборів президента, утворилася черга. Загалом на цій дільниці зареєстровано чотири тисячі громадян з правом голосу. На всій території Румунії зареєстровано близько 10 тисяч молдавських громадян, а для організації голосування в різних містах країни відкрито 11 виборчих дільниць», - пише видання.

Аналогічна ситуація склалася і на окремих виборчих дільницях в Італії та Росії.

Активно голосують і жителі села Варниця на адміністративному кордоні з невизнаним Придністров'ям: на цій дільниці голосують і громадяни Молдови, які живуть на території невизнаного регіону.

Журналісти повідомляють і про курйозний випадок, який нещодавно трапився на одній з виборчих дільниць у Румунії. Громадянка Молдови Катерина Неніца, яка постійно проживає з чоловіком з 1990 року в Румунії, прийшла на голосування з радянським паспортом. Невідомо поки, чи дозволять подружжю голосувати, адже згідно з молдавським законодавством, радянські паспорти скасовані, а голосування дозволяється лише за наявності посвідчення особи або простроченого паспорта.

Як повідомляв Укрінформ, у неділю, 30 жовтня, в Республіці Молдова проходять всенародні вибори президента.

Для організації процесу голосування відкрито 2081 виборчу дільницю, у тому числі 100 виборчих дільниць за межами країни. Громадяни Молдови, які проживають на території невизнаної республіки Придністров'я (лівобережжя Дністра), зможуть голосувати на 30 виборчих дільницях, спеціально відкритих на правому березі Дністра.

Голосування завершиться о 21.00. Попередні підсумки щодо явки на виборах будуть представлені о 22.00 годині, а перші попередні результати голосування ЦВК оприлюднить в понеділок вранці, 31 жовтня.

За ходом голосування стежать 3754 спостерігачі, в тому числі 562 іноземні. Висвітлюють вибори 160 іноземних журналістів.

Для визнання виборів такими, що відбулися, явка повинна становити не менш як  третина виборців, включених до Державного реєстру виборців.

На пост президента Молдови претендують 9 кандидатів - 6 представників політичних партій і 3 незалежні кандидати.

Якщо в першому турі жодному з кандидатів не вдасться набрати понад  50% голосів, через два тижні, 13 листопада, відбудеться другий тур виборів.

Це перші після 1996 року всенародні вибори президента. З 2001 року, після зміни Конституції, главу держави обирав парламент, однак навесні 2016 року Конституційний суд Молдови виніс вердикт про повернення до процедури всенародного голосування.

Фото: AllMoldova

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-