Переговори про вільну торгівлю між Канадою та ЄС зайшли в глухий кут – Фріланд

Переговори про вільну торгівлю між Канадою та ЄС зайшли в глухий кут – Фріланд

Укрінформ
Перемовини із урядом бельгійського франкомовного регіону Валлонія про створення зони вільної торгівлю між Канадою та ЄС зайшли у глухий кут.

Про це заявила міністр міжнародного розвитку та торгівлі Канади Христя Фріланд, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Канада і я особисто тяжко працювали, але, думаю, це неможливо. Ми вирішили повернутися додому. Я дуже засмучена. Це дуже емоційний момент для мене", - сказала Фріланд.

На її переконання, провал перемовин із Канадою свідчить про неспроможність ЄС укладати міжнародні угоди. "Для мене та Канади стало очевидним, що ЄС наразі не здатний мати міжнародну угоду навіть із такою країною, що поділяє багато європейських цінностей, як Канада. Навіть із такою хорошою та терплячою країною, як Канада", - зазначила міністр.

За її словами, відсутність консенсусу та непідписання, як планувалося, угоди про вільну торгівлю наступного тижня на саміті Канада – ЄС, стане "втраченою можливістю". "Єдина хороша новина, що вже наступного ранку я буду вдома із трьома моїми дітьми", - підсумувала Фріланд.

Як повідомлялося, перемовини стосовно угоди про вільну торгівлю між Канадою та ЄС, а також юридична вичитка тексту завершилися на початку цього року. З того часу текст перекладається на усі офіційні мови ЄС. Оттава та Брюссель планували підписати угоду цього року і ратифікувати – у 2017. Однак парламент бельгійської Валлонії відмовився уповноважувати федеральний уряд на підписання угоди із Канадою, остерігаючись можливої шкоди місцевому агросектору через дешевший канадський імпорт. Міністр міжнародної торгівлі Канади Христя Фріланд разом із єврокомісаром з торгівлі Сесілією Мальмстрьом терміново прибула до Бельгії, аби переконати керівництво Валлонії змінити своє рішення. Однак перемовини завершилися безрезультатно. Таким чином на угоду, яка мала торкнутися інтересів понад 500 млн осіб на обох берегах Атлантичного океану, було накладено вето представниками 3.5 млн валлонів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-