Польща оприлюднила розмову Туска з Путіним після Смоленської трагедії

Польща оприлюднила розмову Туска з Путіним після Смоленської трагедії

Відео
Укрінформ
Міністерство національної оборони Польщі в п’ятницю оприлюднило на своїй офіційній сторінці відео розмови тогочасних прем’єр-міністрів Польщі та Росії Дональда Туска та Володимира Путіна в день Смоленської катастрофи.

Як інформують в польському оборонному відомстві, Путін представив версію катастрофи, яка відрізнялася від офіційних висновків російської та польської комісій з розслідування причин катастрофи.

“Важливо, що на цій плівці зареєстровано розмову колишніх прем’єрів Польщі та Росії Дональда Туска та Володимира Путіна, а також  міністра з надзвичайних ситуацій Російської Федерації Сергія Шойгу. Під час розмови росіяни, які були членами державної комісії з розслідування Смоленської катастрофи, вже після вивчення місця катастрофи і запису з голосової скриньки, представляють перебіг катастрофи, який до цього часу не був відомий”, - йдеться у повідомленні МНО Польщі.

Зазначається, що Туск не передав цієї інформації ані прокуратурі, ані комісії з розслідування авіакатастроф, ані громадській думці, “хоча і знав, що вона суперечить висновки МАК (Міждержавний авіаційний комітет у Москві – ред.) і комісії Єжи Міллера (польська урядова комісії з розслідування катастрофи – ред.)”.

“Якщо журналіст чи чиновник знав про цей матеріал її не поінформував про це прокуратуру, то він діяв на шкоду розслідуванню причин Смоленської катастрофи”,- наголошують в польському оборонному відомстві.

Як відомо, на світанку 10 квітня 2010 року поблизу військового аеродрому "Північний" у Смоленську розбився літак Ту-154М, яким польська державна делегація направлялася на відзначення 70 річниці Катинського злочину. В результаті катастрофи загинули всі 96 осіб, які перебували на борту літака: президентське подружжя Леха та Марії Качинських, а також представники політичної, військової, релігійної еліти Польщі, громадські активісти.

МАК у Москві, а також польська урядова комісія тодішнього глави МВС РП Єжи Міллера, попри часткові розбіжності у відповідальності сторін, основними причинами катастрофи в 2011 році назвали помилки пілотів президентського літака. Правляча коаліція партії "Право і Справедливість" (PiS), яка вважає ці висновки обох комісій хибними, не виключає, що причиною авіакатастрофи могло стати спрацювання вибухового пристрою на борту літака. При цьому польська сторона натякає, що до авіакатастрофи могли бути причетними росіяни.

Фото: mon.gov.pl

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-