Новий генсек ООН розповів, на чому зосередить свої зусилля

Новий генсек ООН розповів, на чому зосередить свої зусилля

Укрінформ
Затверджений у четвер Генасамблеєю ООН новий генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш розповів у своєму виступі після призначення про те, на чому зосереджуватиме свої зусилля на новому посту.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Я повністю усвідомлюю, з якими викликами доводиться стикатися ООН і як багато обмежень має Генеральний секретар", - зазначив новообраний глава Організації.

Він наголосив, що зробить все можливе "щоб служити справі миру" та закликав усі країни, насамперед, які є протилежними сторонами конфліктів, об'єднатися для сприяння миру.

При цьому окрему увагу Гутерріш звернув на конфлікт у Сирії. Він сказав, що на посаді Верховного комісара бачив величезні страждання людей, в першу чергу, під час відвідування зон конфліктів і таборів для біженців. Новий глава ООН пообіцяв докласти "всіх можливих зусиль", щоб принести мир людям у Сирії.

Гутерріш також підкреслив, що сприятиме новій "дипломатії за мир" та домагатиметься діалогу для врегулювання суперечок. "Ми повинні переконатися, що можемо розірвати цей зв'язок між усіма терористичними угрупованнями та войовничими екстремістами з одного боку, а також популізмом і ксенофобією з іншого боку. Ці два компоненти підсилюють один одного, і ми повинні бути в змозі боротися з ними", - заявив новообраний глава ООН.

Він висловив надію, що "ООН і міжнародне співтовариство зможуть відповісти на виклики, які постали сьогодні, і зможуть прийняти своєчасні рішення, необхідні для миру й припинення конфліктів".

Крім того, Гутерріш висловив свою позицію по інших питаннях. Зокрема, він пообіцяв домагатися гендерної рівності в системі ООН.

Антоніу Гутерріш з червня 2005 по грудень 2015 року обіймав посаду Верховного комісара ООН у справах біженців. Він провів інституційні реформи Управління, якому довелося мати справу з небаченими з часів Другої світової війни потоками біженців у світі.

Як відомо з його біографії, Антоніу Гутерріш народився 30 квітня 1949 року в Лісабоні. Він вивчав інженерну справу і фізику у Вищому технічному інституті, а також працював викладачем у ВНЗ. У 1974 році він став членом Соціалістичної партії. У 1995 році, через три роки після обрання на пост генерального секретаря соціалістів, він став прем'єр-міністром Португалії.

Повноваження нинішнього генерального секретаря ООН Пан Гі Муна завершуються 31 грудня 2016 року. Антоніу Гутерріш перебуватиме на цій посаді з 1 січня 2017 року по 31 грудня 2021 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-