Майбутній президент Молдови не зможе денонсувати Угоду про асоціацію - спікер

Майбутній президент Молдови не зможе денонсувати Угоду про асоціацію - спікер

Укрінформ
Майбутній президент Молдови, незалежно від його геополітичних уподобань, не зможе змінити зовнішньополітичний вектор і денонсувати Угоду про асоціацію з Євросоюзом.

Так голова парламенту Андріан Канду прокоментував заяви окремих кандидатів на посаду очільника держави про те, що після приходу до влади вони мають намір відмовитися від європейського вектору розвитку, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Молдові.

"Гіпотетично можна уявити, що майбутній президент ініціює процедуру денонсації Угоди про асоціацію з ЄС. Це право президента - він може вийти з ініціативами, чинити політичний тиск, однак після будь-якої ініціативи президента послідує голосування в парламенті, якому й належить вирішальне слово у цьому питанні", - наголосив Канду.

Спікер нагадав, що очільник держави може виходити із законодавчими ініціативами, ініціювати референдуми, підписувати міжнародні угоди від імені Республіки Молдова, але Конституція не дає йому права денонсувати ці угоди без згоди законодавчого органу.

Як повідомляв Укрінформ, 30 жовтня цього року в Молдові пройдуть вибори президента. Частина кандидатів виступають за збереження європейського вектору розвитку, а окремі претенденти на посаду очільника держави, серед яких і лідер молдавських соціалістів Ігор Додон, наполягають на денонсації Угоди про асоціацію між Молдовою і ЄС та переорієнтації на стратегічне співробітництво з Росією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-