У Варшаві протестували проти “Польщі за моделлю Путіна”

У Варшаві протестували проти “Польщі за моделлю Путіна”

Укрінформ
У Варшаві в суботу відбулася маніфестація Комітету оборони демократії (KOD) проти методів правління у Польщі нинішньої владної партії “Право і Справедливість” (PiS) Ярослава Качинського.

Центральними вулицями міста з прапорами Польщі та Євросоюзу та гаслами і транспарантами проти партії влади пройшли щонайменше 12 тис. осіб, повідомляє  кореспондент Укрінформу в РП.

“Не хочемо Польщі за моделлю  Путіна, Ердогана чи Орбана. Ми хочемо незалежної, демократичної й справедливої Польщі, Польщі – батьківщини для всіх своїх громадян, Польщі в ЄС. Ми від цього не відмовимося і запевняю Ярослава Качинського, що ми дотримаємо свого слова”, - підкреслив головний редактора видання Gazeta Wyborcza Адам Міхнік.

Він наголосив, що KOD не хоче “скинути” уряд, а щоб він “дотримувався закону і конституції”.

Під час маніфестації голова профспілки вчителів виступав проти нинішньої реформи системи освіти в Польщі, яку проводить правляча партія. Мер Гданська, член опозиційної партії “Громадянська платформа” Павел Адамович наполягав на припиненні владою розповсюдження “Смоленської брехні” й інструментального використання трагедії у своїх цілях. Відома польська співачка Каyah наголосила, що підтримує так званий “чорний протест” проти спроб влади заборонити аборти.   

Маніфестанти скандували гасла: “Анджей Дуда - під суд”,  “Ярослав, не чіпай Польщу”, “Польща – це не PiS”, “Хочемо жити у Європейському, а не Вишеградському союзі”.

Маніфеcтацію присвячено 40-річчю створення Комітету оборони робітників (KOR) в 1976 році, що призвело згодом до створення профспілкового об’єднання “Солідарність”.  

Громадський рух KOD cтворено в листопаді минулого року з метою протидії діям влади, які на думку активістів загрожують демократії у країні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-