США розкритикували вибори в Білорусі

США розкритикували вибори в Білорусі

Укрінформ
Сполучені Штати привітали мирний перебіг парламентських виборів у Республіці Білорусь, втім зауважили, що влада в Мінську так і не виконала своїх зобов'язань щодо забезпечення демократичного виборчого процесу.

Про це йдеться в офіційній заяві Державного департаменту США, оприлюдненій у понеділок, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Сполучені Штати вітають мирне проведення 11 вересня парламентських виборів в Білорусі. Ми визнаємо деякі поліпшення у виборчому процесі, і відзначаємо, що вперше за 12 років у парламенті будуть представлені альтернативні голоси", - йдеться в документі.

Проте, продовжується далі, "вибори не виправдали міжнародних зобов'язань Білорусі щодо вільних і справедливих виборів, як зазначено в спільній заяві спостережних місій ОБСЄ/БДІПЛ, Парламентської асамблеї ОБСЄ і Ради Європи".

В Держдепі звернули увагу на продовження серйозних проблем, у тому числі, непрозорості підрахунку голосів, неплюралістичного складу виборчих комісій, медіа-середовища, яке не дозволяло виборцям приймати обгрунтовані рішення, а також на відсутність реформ у Білорусі, що регулюють виборчий процес.

"Ми продовжуємо закликати уряд Білорусі провести серйозну реформу свого виборчого законодавства та процесів відповідно до рекомендацій ОБСЄ/БДІПЛ і Венеціанської комісії Ради Європи", - підкреслили в Держдепартаменті США.

У цьому зв'язку в Вашингтоні підкреслюють, що зміцнення демократії в країні посилить білоруський суверенітет і незалежність, "які США однозначно й твердо підтримують", а також прокладе шлях до поліпшення двосторонніх зв'язків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-