Литва вимагає посилити контроль на будівництві Білоруської АЕС

Литва вимагає посилити контроль на будівництві Білоруської АЕС

Укрінформ
Міжнародними зусиллями можна змінити зневажливе ставлення до безпеки людей і довкілля на будівництві Білоруської АЕС (БАЕС) в Островці.

Про це заявила голова сейму Литви Лорета Граужинене на зустрічі з колегами з Балтійських і Північних країн, повідомляє Postimees.

"Литва активно діє, сподіваючись на те, що міжнародними зусиллями можна змінити зневажливе ставлення до благополуччя людей і довкілля під час розвитку проекту в галузі атомної енергетики", - сказала вона.

За словами Граужинене, важливо спільно з відповідальними за ядерну безпеку міжнародними структурами, партнерами по ЄС і ЄК вимагати, щоб Білорусь, яка прагне стати членом клубу ядерних держав, поводилася відповідно до суворих правил і принципів, що діють у цьому клубі.

Також голова сейму висунула вимоги Литви: організувати спеціалізовану повномасштабну місію МАГАТЕ для оцінки будівельного майданчика, провести на БАЕС стрес-тести, підтримати пропозицію Комітету з питань дотримання Конвенції ООН про оцінку впливу на довкілля в транскордонному контексті зі створення спеціальної міжнародної експертної комісії з тим, щоб була дана грунтовна оцінка реалізації проекту БАЕС.

Як відомо, реактор БАЕС, що будується в 50 км від Вільнюса, планується ввести в експлуатацію в 2018 році. Будівельником Білоруської АЕС є російська держкорпорація «Росатом».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-