У США - модернізована ядерна бомба. А Росія? Вона - обійдеться

У США - модернізована ядерна бомба. А Росія? Вона - обійдеться

Аналітика
Укрінформ
Росія аналог створювати не буде - нема таких грошей. Але на шпигунів і пропаганду - вистачить

Національний департамент США з ядерної безпеки (NNSA) офіційно оголосив, що країна починає виробництво модернізованої ядерної бомби В61-12. Перша з них буде готова до 2020 року, далі - масовий випуск.

Про яку бомбу йдеться?

Йдеться про основний американський ядерний заряд (боєзапас)- бомбу В61, якої в США близько однієї тисячі. Її модифікують, що, по-перше, збільшить строк її служби, по-друге - суттєво підвищить її керованість та точність влучання. Зокрема, замість парашута бомба буде доставлятися до цілі за допомогою оригінальної хвостової частини (розробка Boeing). Це дозволить скидати бомбу з літака не безпосередньо над ціллю, а ніби "збоку" - на певній віддалі (десятки кілометрів) від неї. Далі бомба сама долетить, як ракета, до цілі. Така модернізація означає меншу вразливість засобу доставки (літака) від засобів ППО, а також зменшення потужності бомби, оскільки точність влучення (радіус 30 метрів) завдяки згаданій новій хвостовій частині не потребуватиме потужного заряду.

Також завдяки модернізації бомбу В61-12 зможуть доставляти більше типів літаків, у тому числі винищувачі F-16, яких дуже багато і які є на озброєнні багатьох європейських країн - членів НАТО. І розміщені будуть нові бомби у тому числі і на військових базах США в Європі.

Як бачимо, В61-12 дає США суттєву перевагу над Росією. Звідси два логічних запитання:

1.Чи не наближує ця перевага перспективу ядерної війни, оскільки зниження потужності - це і зниження порогу застосування, тобто  американці матимуть спокусу її почати?

2.Чи означає це новий якісний виток гонки озброєнь, адже Росія обов'язково захоче нівелювати американську перевагу модернізацією своїх ядерних зарядів та способів їх доставки?

На обидва запитання слід, швидше, дати негативну відповідь.

Справа в тому, що ядерна зброя - особлива. Якщо, приміром, у вас є сто танків, а у супротивника десять, то у вас обов'язково з'явиться непереборне бажання раз і назавжди вирішити всі суперечки силою: ваші сто гарантовано переможуть десять ворожих. Але якщо у вас є сто ядерних зарядів проти десяти у противника, то результат війни вже не виглядає таким однозначним.

У США та Росії сьогодні разом приблизно три тисячі ядерних зарядів, у США трохи більше, ніж у Росії. В Інтернеті можна знайти не одну статтю, в якій аргументовано доводять, що російські ядерні заряди та російські ракети, що мають донести їх до території супротивника, знаходяться у жахливому технічному стані, що мало не половина їх може вибухнути вже в момент запуску ракет. Знаючи російську дійсність, в це досить легко повірити. Однак, повірити можна, а що далі? Підтвердити такі версії можна тільки практикою, тобто - ядерною війною, яку, звісно, задля цього ніхто починати не буде. А головне, немає жодного значення, скільки з тисячі російських зарядів досягне, приміром, США - 500, 300 чи тільки 100. Та навіть якщо тільки одна ядерна бомба з тисячі впаде на Нью-Йорк чи Вашингтон, то це вже достатня, принаймні - для американців, причина, щоб війну не починати.

Іншими словами, вирішального значення, чи є ваші ядерні бомби кращими, сучаснішими, влучнішими, тощо, просто не може мати. Приблизно 1 300 російських навіть дуже застарілих ядерних зарядів роблять ядерну війну неможливою. І так само, якби застарілими були американські заряди, це теж нічого принципово не змінює. Ядерна зброя вже давно є зброєю не світової війни, а її недопущення. Тому нагальної потреби у росіян також удосконалювати свою ядерну зброю, щоб обов'язково наздогнати американців, нема. Звісно, якби у Росії були зайві або просто гроші, то російський ВПК вимагав би у російського уряду кошти, щоб наздогнати і перегнати "супостата". Але грошей зараз явно нема, і невідомо, чи взагалі з'являться в достатній для модернізації ядерної зброї кількості.

Росія взагалі принципово поміняла свою військову політику порівняно з часами СРСР. Коли в 70-х роках минулого століття США розміщували в Європі свої ракети середньої дальності з ядерними зарядами, то вони аргументували (і справедливо) це тим, що СРСР, точніше - Варшавський договір, мав у Європі тотальну перевагу у звичайних озброєннях - танках, артилерії, кількості солдатів. Сьогодні Росія і такої переваги вже не має. Вона не здатна вести наступальну загальноєвропейську війну. СРСР міг, Росія - вже ні. Сьогодні сумніви викликає навіть здатність Росії завоювати війною всю Україну, а не те що всю Європу до Ла-Маншу і Гібралтару.

Тому путінська Росія обирає для протистояння із Заходом ті сфери, де вона може сподіватися на перемогу: корупція, шпигунство, підкуп західних політиків, підбурювання терористичних організацій, тотальна пропаганда, стимуляція розколу серед європейських еліт і суспільств, тощо. Саме тут Росія концентрує практично всі свої кошти і зусилля. А модернізація власних збройних сил провадиться лише в межах, потрібних для ведення переможних і коротких локальних війн зі слабкими суперниками, як-от Грузія, Україна, сирійська опозиція. Тут модернізована ядерна бомба росіянам не потрібна.

Юрій Сандул, Київ

Фото: defense.gov, U.S. D.O.D. (SSGT Phil Schmitten)

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-