Керрі: Анкара має надати докази причетності Гюлена до перевороту

Керрі: Анкара має надати докази причетності Гюлена до перевороту

Укрінформ
Вашингтон розгляне запит про видачу Анкарі священнослужителя Фетхуллаха Гюлена, якщо уряд Ердогана представить докази, що свідчать проти Гюлена.

Про це заявив Держсекретар США Джон Керрі, повідомляє Радіо Свобода.

"Держсекретар США Джон Керрі заявив, що Вашингтон розгляне запит про видачу Анкарі священнослужителя Фетхуллаха Гюлена. Водночас очільник зовнішньополітичного відомства США наголосив, що уряд президента Реджепа Таїпа Ердогана має представити варті на довіру докази провини Гюлена", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що колишній союзник Ердогана Гюлен нині є його політичним супротивником і живе у вигнанні в американському штаті Пенсильванія.

75-річний клірик засудив переворот і рішуче заперечив свою причетність до нього.

Прем’єр-міністр Туреччини Біналі Йилдирим заявив 16 липня, що країни, які підтримують Гюлена, вважатимуться ворогами Туреччини.

У Люксембурзі 16 липня Керрі вказав, що Туреччина ще не просила про видачу Гюлена. Але, додав держсекретар США, він очікує від Анкари такого запиту.

Про загострення ситуації в Туреччині та бойові дії стало відомо пізно ввечері 15 липня. Державне телебачення повідомило незабаром від імені групи військових, що оголошено воєнний стан і комендантську годину.

Одним із перших кроків з боку військових стало перекриття обох мостів, що з’єднують через Босфор європейський континент з Азією. Пізніше були закриті всі вхідні і вихідні рейси із зайнятого змовниками міжнародного аеропорту Стамбула. Там розмістили танки.

Повідомлялося, що в Анкарі будівлю парламенту кілька разів бомбили, було помічено збиття кількох літаків. Приватне інформаційне агентство «Доган» повідомляло, що біля будівлі парламенту були розгорнуті танки. Поодинокі вибухи було чутно в місті під час бойових дій. Десятки танків рухалися в бік палацу, де розташований уряд.

Проте 16 липня Ердоган прибув до Стамбула й заявив, що «не йде з посади». Він також назвав повстання «актом зради».

Ердоган пообіцяв домагатися «найсуворіших» покарань для прихильників перевороту.

Раніше повідомлялося про 90 загиблих і близько 1100 поранених внаслідок спроби військового перевороту. Проте, за останніми даними, які озвучив прем’єр Туреччини, загинула 161 людина і 1440 поранені, також 2839 військовослужбовців заарештували.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-