Сенат Франції ухвалив скандальну трудову реформу

Сенат Франції ухвалив скандальну трудову реформу

Укрінформ
Верхня палата французького парламенту - Сенат - більшістю голосів ухвалила проект закону міністра праці Франції Міріам Ель Комрі про трудову реформу, пом’якшивши його окремі положення.

За ухвалення законопроекту проголосували 185 сенаторів, проти виступили 156 парламентаріїв, у т.ч. й представники правлячої Соціалістичної партії та їхні союзники комуністи та «зелені», повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Франції.

Голосування у Сенаті відбувалося у той час, як десятки тисяч противників оновлення трудового законодавства зібралися на площі Італії у Парижі.

Феноменом голосування у Сенаті став той факт, що «проти» ухвалення потрібної правлячій Соцпартії реформи ринку праці голосували їхні члени партії та політичні союзники, а «за» - представники правоцентристів у верхній палаті парламенту Франції. Частина соціалістів на чолі з Ніколь Брік засудила частину положень закону, назвавши її незбалансованою.

Після голосування сенаторів міністр праці Франції Міріам Ель Комрі запевнила, що вона як і раніше «наполегливо і рішуче доведе справу (трудову реформу, - ред.) до кінця».

Для того, щоб закон вступив у силу, потрібно, щоб за нього проголосували депутати Національних зборів та підписав президент Франції. Раніше проект закону вже був на розгляді нижньої палати і викликав великі розбіжності серед депутатів. В результаті уряд, скориставшись своїм конституційним правом, прийняв рішення провести законопроект через Національні збори без голосування. 5 липня документ має надійти на розгляд депутатів Національних зборів. Не виключено, що уряд знову скористається такою ж процедурою.

Нагадаємо: законопроект передбачає широку лібералізацію ринку зайнятості і, зокрема, розширення прав підприємств щодо звільнення персоналу в разі економічної скрути. Влада Франції наполягає на тому, що нововведення дозволять бізнесу краще протистояти ризикам, але профспілки, в свою чергу, категорично з цим не згодні і наполягають на перегляді реформи.

Влада також планує у середу та четвер провести зустрічі з лідерами профспілок, щоб пояснити їм переваги нового закону та утримати їх від подальших страйків, які тривають у Франції з березня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-