Brexit позначиться на європерспективах України - німецький експерт

Brexit позначиться на європерспективах України - німецький експерт

Укрінформ
 Brexit, з одного боку, змусить Європу на певний час думати про Україну менше, з іншого, може і полегшити країні інтеграцію.

Таку думку в ексклюзивному коментарі Укрінформу висловив берлінський політолог, співробітник німецького відділення Фонду Маршалла, експерт по Центральній і Східній Європі Йорг Форбріг.

"Brexit звичайно матиме вплив на європейську перспективу України", - заявив експерт.

Тепер, після рішення Великої Британії про вихід з ЄС, Євросоюз буде більше стурбований своїми внутрішніми проблемами і справами і менше уваги звертатиме в цілому на східноєвропейських сусідів. З іншого боку, і українці можуть дивитися на ЄС як на дедалі менш привабливий клуб, щоб в нього вступити, і сумніватися, а чи варта задумка стількох сил, чи варта шкурка вичинки.

Однак, Brexit також може привести в цілому до фундаментальної зміни того, як взагалі організований сам ЄС. Тобто в майбутньому він може стати "набагато більш диференційованим союзом з різними форматами і глибиною інтеграції, що, можливо, за іронією долі, спростить для України та інших майбутніх членів процес пошуку свого місця в ЄС, можливо, не в самому центрі, але все ж всередині союзу ", - говорить експерт.

Щодо можливого впливу Brexit на перспективи візової лібералізації для України, то Форбріг не бачить тут прямого ефекту. "Це відволіче увагу від України, оскільки Європа знову стане дуже інтровертною, це може уповільнити процес, проте прямого і істотного зв'язку між Brexit і Україною немає", - говорить він. Набагато більшу небезпеку, на думку співрозмовника агентства, представляє, наприклад, дискусія в Німеччині, особливо в контексті криміналітету в середовищі громадян Грузії, з якою Україна йде в одному "пакеті"; або "хитка міграційна угода з Туреччиною"; або посилення тиску на Київ щодо імплементації Мінського процесу.

Ці фактори можуть деяким чином ускладнити шлях до візової лібералізації для України, вважає Йорг Форбріг.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-