Фінляндія нагадала Москві: якщо ситуація погіршиться - залишається дорога в НАТО

Фінляндія нагадала Москві: якщо ситуація погіршиться - залишається дорога в НАТО

Укрінформ
Президент Фінляндії Саулі Ніїністе заявив, що Фінляндія може подати заявку в НАТО, якщо ситуація з безпекою істотно погіршиться.

Про це повідомляє Yle. http://yle.fi/uutiset/prezident dlya dagens nyheter finlyandiya mozhet podat zayavku v nato yesli situatsiya s bezopasnostyu sushchestvenno ukhudshitsya/8965058

"Ми не можемо відмовитися від такої опції. Це було б серйозною помилкою, оскільки йдеться про стратегічний інструмент. У Росії знають, що у нас такий інструмент є", - заявив Ніїністе.

За його словами, у Фінляндії зараз немає потреби вступати в НАТО. Фінляндія зосереджена на розвитку партнерства з військовим Альянсом.

"Якщо ми вирішимо, що ситуація з безпекою і наше власне становище різко погіршилися, тоді ми зможемо подати заявку в НАТО", - додав глава Фінляндії.

Так, проведення референдуму про членство в НАТО Ніїністе вважає "само собою зрозумілим фактом" у разі позитивного рішення про вступ до військового Альянсу. При цьому він зазначає, що сам військовий Альянс потребує від своїх кандидатів підтримки з боку більшості громадян.

Як повідомляв Укрінформ, тема можливого приєднання до НАТО виникає в Швеції і Фінляндії останнім часом дедалі частіше. Ці країни активно співпрацюють з Альянсом і беруть участь у програмі "Партнерство заради миру". На думку ряду шведських і фінських експертів, інтеграція з НАТО дасть змогу Стокгольму і Хельсінкі значно заощадити бюджетні кошти і підвищити свою обороноздатність.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-