У Польщі заявили про погіршення безпекової ситуації навколо країни

У Польщі заявили про погіршення безпекової ситуації навколо країни

Укрінформ
Безпекова ситуація навколо кордонів Польщі останнім часом не покращується, а погіршується.

Про це у Варшаві під час форуму в Національному центрі стратегічних досліджень заявив глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Міжнародні умови безпеки Польщі, на жаль, не покращуються, а навіть можна сказати, що останнім часом погіршуються. Йдеться про російсько-український конфлікт, нестабільність на південному фланзі НАТО і зростаючу загрозу з боку "Ісламської держави", - заявив Ващиковський.

За його словами, відповіддю на наявні загрози є єдність і здатність до колективної оборони країн НАТО.

У цьому контексті він зауважив, що збільшення присутності військ НАТО на східному фланзі Альянсу повинне розглядатися не в категоріях політичних привілеїв для Польщі та країн Балтії, а як "адекватна відповідь на наявні загрози, які символічно доповнюють процес розширення НАТО".

Ващиковський зазначив, що він оптимістично налаштований щодо рішень варшавського саміту НАТО і зміцнення безпеки Альянсу.

"Сподіваємося, як було заплановано, на військову присутність батальйонних груп (країн НАТО – ред.), а також на те, що свої зобов’язання упродовж найближчих місяців виконають американці, які обіцяли прислати на східний фланг НАТО бригаду", - наголосив глава польської дипломатії.

Він додав: якщо усі зобов’язання буде виконано, то за кілька місяців геополітична ситуація, а тим більше військова ситуація в Польщі "значно покращиться".

Ващиковський також повідомив, що в рамках саміту НАТО 8-9 липня порушуватиметься питання енергетичної безпеки і газопроводу Nord Stream-2.

"Ми вже багато місяців підкреслюємо, що ця концепція, яка суперечить європейській солідарності, є політичною, а не економічною і шкодить нашому регіону", - констатував польський дипломат.

Він також звернув увагу на зростання значення Євросоюзу як спільноти для протидії гібридним загрозам. Ващиковський наголосив на потребі більш тісної співпраці ЄС з НАТО у протидії таким загрозам, як "агресивна пропаганда чи атаки у кіберпросторі".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-