Прем'єр Фінляндії хоче обговорити вступ до НАТО на референдумі

Прем'єр Фінляндії хоче обговорити вступ до НАТО на референдумі

Укрінформ
Фінляндія не може подавати заяву на членство в НАТО без проведення референдуму.

Про це заявив прем'єр-міністр країни Юха Сіпіля, інформує Yle.

"Якщо точка зору уряду в цьому питанні зміниться, то необхідно влаштувати референдум", - сказав фінський прем'єр.

Так, за словами Сіпіля, партія Центр, яку представляє прем'єр, поділяє однакову думку з президентом Саулі Нііністьйо про необхідність проведення народного голосування щодо цього питання.

Наразі уряд Фінляндії офіційно вважає, що країні не варто змінювати свою політику безпеки. Говорячи про зміну точки зору, Сіпіля має на увазі ситуацію, в якій уряд раптом вирішив би подати заявку на вступ до Альянсу.

У суботу кандидати в голови Коаліційної партії Александер Стубб, Петтері Орпо і Еліна Лепомякі заявили, що, на їхню думку, референдум з приводу НАТО необов'язковий.

"У цьому питанні я дотримуюся іншої думки", - заявив Сіпіля.

Президент країни Саулі Нііністьйо, у свою чергу, неодноразово заявляв, що до подачі заяви необхідно провести референдум.

Представники опозиційних партій - Зелених, Союзу лівих сил і СДП - також вимагають народного голосування.

Як повідомляв Укрінформ, тема можливого приєднання до НАТО виникає у Швеції і Фінляндії останнім часом дедалі частіше. Ці країни активно співпрацюють з Альянсом і беруть участь у  програмі "Партнерство заради миру". На думку ряду шведських і фінських експертів, інтеграція з НАТО дозволить Стокгольму і Гельсінкі значно заощадити бюджетні кошти і підвищити свою обороноздатність.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-