В ОБСЄ вимагають покарати винних в обстрілі патруля СММ на Донбасі

В ОБСЄ вимагають покарати винних в обстрілі патруля СММ на Донбасі

Укрінформ
Міністр закордонних справ ФРН Франк-Вальтер Штайнмайєр, який виконує обов'язки голови ОБСЄ цього року, і глава моніторингової місії Організації на сході Україні Ертугрул Апакан назвали неприйнятним обстріл СММ.

Про це йдеться в заявах глави німецького МЗС і посла Апакана, які є в розпорядженні Укрінформу.

"Подібні напади, спрямовані проти цивільної, неозброєної моніторингової місії ОБСЄ в Україні абсолютно неприйнятні. Вони вписуються в один ряд з серйозними обмеженнями роботи місії, серед яких відключення двох камер спостереження в аеропорту Донецька", - заявив Штайнмайєр, коментуючи обстріл вдень у п'ятницю з легкої стрілецької зброї патрульної спостережної місії полизу Авдіївки та Ясинуватої, а також збиття дрона СММ біля Горлівки.

За його словами, такі дії підривають спільні зусилля зі встановлення стійкого  перемир'я, яке є справою невідкладною, необхідною для забезпечення прогресу в імплементації Мінських угод. Міністр вимагає "від усіх сторін  дотримуватися досягнутих домовленостей, які передбачають, що безпеку спостерігачів та їх вільний і безперешкодний доступ у всі зони конфлікту мають бути забезпечені в повному обсязі". "Винні у нападі на місію повинні бути притягнуті до відповідальності", - підкреслив Штайнмайєр.

Глава місії Апакан зі свого боку різко засудив обидва "насильницькі інциденти", які поставили життя членів СММ під загрозу і перешкоджають їх роботі. "Свобода пересування СММ гарантована її мандатом і підтверджена мінським пакетом домовленостей, а втручання в її роботу є серйозним порушенням і того, й іншого", - заявив він. Посол також вимагає притягнути до відповідальності винних у "неприпустимих інцидентах", заявивши, що "безкарність людей, які погрожують, жорстоко катують або нападають на СММ, або тих, хто порушує її свободу пересування, повинна закінчитися".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-