Віце-президент ЄК їде до Польщі розв’язувати конституційну кризу

Віце-президент ЄК їде до Польщі розв’язувати конституційну кризу

Укрінформ
Віце-президент Єврокомісії Франс Тіммерманс у вівторок проведе переговори у Варшаві з главою польського уряду Беатою Шидло для пошуку шляхів виходу з кризи навколо ухвалення змін до закону про Конституційний суд Польщі.

Про свій приїзд він повідомив у Твіттері, і це підтвердили у прес-службі уряду Польщі.

"Уранці вирушаю до Польщі. В обід зустрічаюся з прем’єр-міністром", - написав Тіммерманс.

Заступник глави МЗС Польщі Конрад Шиманський заявив, що Польща і Єврокомісія наблизилася до опрацювання спільної позиції щодо виходу з кризи.

У понеділок Єврокомісія планувала надати оцінку стану верховенства права у Польщі, якщо польська влада не здійснить кроки стосовно усунення застережень щодо змін до закону про Конституційний суд. Утім, у Єврокомісії напередодні повідомили, що усе ще тривають конструктивні переговори з Варшавою щодо пошуку виходу із ситуації, що склалася.

Минулої п’ятниці глава польського уряду Шидло підкреслила, що Варшава не погодиться на мову ультиматумів з боку Брюсселя, і наголосила, що проблеми з репутацією і авторитетом має Єврокомісія, а не Польща.

Конституційна криза триває в Польщі з листопада минулого року. Влада й опозиція звинувачують одна одну в порушенні закону під час призначення суддів КС, що призвело у подальшому до поглиблення кризи й ускладнення роботи цього органу. У січні до суперечки втрутилася Єврокомісія, розпочавши процес попередньої оцінки стану верховенства права у Польщі. Це відбувається на підставі процедури рамкових засад із забезпечення верховенства права, ухвалених Єврокомісією у березні 2014 року. За порушення європейських цінностей зазначена стаття передбачає навіть позбавлення права голосу країни-члена.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-