Тім Арсенолт, командувач канадської військової тренувальної місії в Україні
Канадцям є чого повчитися в українців
06.05.2016 10:04

- Канадська армія багато у чому відрізняється від української. У той час, як ми можемо навчити прицільній стрільбі, навігації, наданню першої допомоги, покращити управління на рівні сержантського та молодшого офіцерського складу, - уроки, які виносять з боїв українські військові, також дуже корисні для нас. Канада не має досвіду проведення таких операцій, які нині здійснює українська армія, тож ми дуже цінуємо ці знання.

ПРОФЕСІОНАЛІЗМ ТА ПАТРІОТИЗМ УКРАЇНСЬКИХ ВІЙСЬКОВИХ ВРАЖАЄ

- Ви навчаєте українських військових вправніше використовувати власну зброю, але як вам вдається поєднувати канадську західну тактику та українське, переважно радянське, спорядження? 

- Спорядження не є визначальним фактором, коли йдеться про сумісність у роботі. Канада має багато союзників, які використовують різні типи обладнання, далеко не всіма з яких послуговуємося ми. Що дійсно важливо - це здатність обговорювати та разом планувати. Втім, ці важливі аспекти не пов'язані зі спорядженням. Тож відмінності у ньому не створюють жодних проблем.

- Ви вже сформували власну думку про українських військових?

- Одразу після прибуття в Україну я помітив, що ваша культура дуже подібна до нашої, ми поділяємо однакові цінності. Найбільше мене вразив потужний патріотизм та професіоналізм українських військових, з якими нам довелося працювати. Вони вже мають високий професійний рівень, але прагнуть стати ще кращими! Окрім цього, вони дуже пишаються службою і дійсно цінять наше навчання. За короткий час, що ми займалися, українці швидко досягли значного прогресу. 

- Які найсильніші сторони українських військовослужбовців?

- Передовсім - фізичний розвиток та високий моральний дух. Молодим українцям притаманні виразні лідерські риси та великий потенціал. Саме на основі цього й намагаємося будувати нашу роботу. 

СУМА КОНТРАКТІВ З ПІДРЯДНИКАМИ ДОСЯГЛА $4 МЛН

- Чи мали ви змогу поспілкуватися із місцевим населенням? Як реагують на присутність канадських військових?

- Маємо багато контактів із місцевим населенням. Нещодавно організували збір коштів для реабілітаційного центру «Джерело» у Львові: наші військові відвідали центр і пожертвували гроші дітям. Ми намагаємося показати громаді, що перебуваємо тут для допомоги Україні. Врешті-решт, саме це Канада хоче продемонструвати Україні. Окрім цього, більшість нашого постачання забезпечують місцеві підрядники, тож ми вкладаємо значні кошти у місцеву економіку. Станом на сьогодні, вже укладено контрактів на загальну суму близько 4 млн дол.

- Чи є у вашій команді люди українського походження? Чи відчувають вони щось особливе при виконанні своєї місії?

- Так, у нас є кілька нащадків українців. Їхні знання української мови дуже допомагають, радий, що ці люди у нашій команді. Вони також дають поради з культурних питань, наприклад, пояснюють різницю між святкуванням Різдва і Великодня в Україні та Канаді й інше.

- У Старичах та Кам'янці-Подільському перебувають більше 200 канадських військових. Чи достатньо такої кількості для виконання поставлених завдань?

- Достатньо, оскільки навіть малими силами можемо багато робити. Гарним прикладом є наше тренування у перший день, коли всього п'ятеро канадців проводило заняття із 250 українськими військовослужбовцями. У цілому, навіть з малою чисельністю особового складу ми здатні забезпечити ефективний процес навчання та тренування.

УКРАЇНСЬКІ ПІДРОЗДІЛИ ДЕМОНСТРУЮТЬ ПРОГРЕС ЩОДНЯ

- Ви лише навчаєте особовий склад чи також даєте поради щодо реформування ЗСУ?

- Ми консультуємо, але лише на тактичному рівні. Зокрема тут, у Старичах, ми висловлювали думки з приводу покращення цього навчального центру. Наразі у нашій команді немає радників, які займаються інституційним розвитком на стратегічному або урядовому рівні. Всі наші поради ми передаємо офіцерам, з якими працюємо на щоденній основі.

- Чи помічаєте ви різницю у початковій підготовці українських військовослужбовців? Можливо, є курсанти із конкретного підрозділу, рівень підготовки яких помітно вищий, ніж у решти?

- Назвати один підрозділ, що краще підготовлений за інші, не можу. Втім, із упевненістю заявляю, що різниця у ефективності та загальному рівні між тими, хто лише починає нашу програму, і її випускниками - відчутна. Це дуже заохочує наших інструкторів.

- Які ваші думки з приводу української військової техніки?

- Мене зацікавила БМП-2, оскільки цю машину ми вивчали, але не сподівалися зустріти її в житті. Для канадців дуже цікаво займатися на наявній тут техніці. Та найбільше мене вразило те, як українці доглядають за своєю технікою. Вона вже побачила трохи у цьому житті, але досі ідеально працює, завдячуючи догляду військових. 

- Окрім канадців, в Україні з подібними завданнями зараз перебувають також військові зі США та Великої Британії. Як ви розподіляєте між собою обов'язки?

Ми разом стоїмо за Україну, і такий підхід є дуже важливим

- Всі працюємо під егідою Багатонаціональної об'єднаної комісії. Кожні кілька місяців проходять координаційні зустрічі, але ми контактуємо між собою практично щодня, аби ліпше виконувати свою роботу. Наша співпраця - на високому рівні. Ми разом стоїмо за Україну, і такий підхід є дуже важливим.

БАЗОВІ ВМІННЯ ІЗ НЕВІДКЛАДНОЇ ДОПОМОГИ ВИМАГАЮТЬ ПОКРАЩЕННЯ

- Окрім того, що ваша команда вже навчає українських воїнів, яких знань їм ще не вистачає?

- Найчастіше ми намагаємося донести до старшого керівного складу ЗСУ необхідність розвитку сержантського та молодшого офіцерського складу, його посилення та передачі повноважень, які нині знаходяться в українській армії на дуже високому рівні. Ми намагаємося показати українцям, що, якщо вони хочуть мати військо, сумісне із західними арміями, то мусять делегувати повноваження на нижчі рівні та довіряти молодшим офіцерам і сержантам. Це дуже важливо для просування уперед.

- В Україні нині діють волонтерські організації, які навчають військовослужбовців основам невідкладної медичної допомоги. Чи більшими знаннями у цій сфері володіють курсанти, які прибувають на полігон зараз, у порівнянні з попередніми випусками?

- Відверто кажучи, базові знання із невідкладної медичної допомоги дуже низькі. Втім, найбільше проблем викликає обладнання та засоби для евакуації поранених, які часто недоступні українським військовослужбовцям. Однак, наші заняття виробляють багато потрібних навичок. 

- Ви й надалі забезпечуєте кожного курсанта індивідуальним медичним набором?

- Так, кожен український військовослужбовець, який пройшов навчання із канадським медиком, отримує індивідуальну аптечку. Її вміст - ідентичний нашим особистим медичним наборам. 

- Чи берете ви до уваги вагомі відмінності у матеріально-технічному забезпеченні канадської та української армії? Те, що можливо в Канаді, не завжди може бути зроблено  в Україні.

- Так, це вірно, але канадська армія - невелика і часто має обходитися наявними ресурсами. Тому ми можемо запропонувати українським партнерам різні варіанти, залежно від наявного у них обладнання.

- Що відчувають військовослужбовці ЗС Канади з приводу своєї роботи в Україні?

- Канадські військові пишаються своєю роботою в Україні. Ми зовсім не почуваємося як не вдома, незважаючи на відстань. Українці - чудові, дуже привітні господарі. Беручи участь у цій місії, ми допомагаємо модернізувати та підвищити можливості ЗСУ і вже бачимо наочні результати своєї роботи. Загалом, це фантастична місія і неймовірний досвід для нас. 

Максим Наливайко, Оттава

Фото: forcesimages.ca

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-