НАТО має відповідати Росії силою і стримуванням - Столтенберг

НАТО має відповідати Росії силою і стримуванням - Столтенберг

Укрінформ
Альянс має реагувати на дії Росії за допомогою переконливих стримуючих факторів. Це передбачає розширення військової присутності у Балтії.

Про це заявив генсек НАТО Йєнс Столтенберг в інтерв'ю німецькому виданню Die Welt і альянсу європейських газет LENA (Leading European Newspaper Alliance), повідомляє DW.

"Москва незаконно анексувала Крим, підтримує сепаратистів на сході України і порушує міжнародне право. Саме тому ми розширимо свою присутність на східних кордонах Альянсу", - сказав Столтенберг.

За його словами, зараз обговорюється варіант, згідно з яким у кожну з держав Балтії і у Польщу буде направлено міжнародний батальйон, ці сили знаходитимуться в режимі ротації. Остаточне рішення буде прийняте до початку саміту країн-членів НАТО у Варшаві у липні 2016 року.

Ці плани не порушують Основоположний акт НАТО-Росія, наголосив глава Альянсу, бо не включають в себе підкріплення істотних бойових сил. За визначенням Москви, "істотні бойові сили" - це постійне перебування не менш як тисячі солдатів в одній державі, що входить у НАТО. "До цього показника нам далеко", - заявив генсек НАТО.

За його оцінками, ніщо не вказує на те, що РФ у найближчому майбутньому нападе на будь-яку з країн, що входять у Альянс. "Однак ми повинні бути підготовлені, ми повинні забезпечити державам-членам НАТО цілковиту солідарність і одночасно здійснювати політику стримування", - зазначив Столтенберг, назвавши ці заходи "обгрунтованими, оборонними і такими, що відповідають міжнародному праву".

При цьому Столтенберг в черговий раз наголосив, що НАТО не шукає конфронтації з Росією і не прагне до холодної війни, а також що всі ці заходи є реакцією на анексію Криму і дестабілізацію на сході України.

Глава Альянсу також зазначив, що канали для політичного діалогу повинні бути відкриті, щоб продовжувати шукати способи зниження напруженості і ризику військових інцидентів. Столтенберг не виключив, що до саміту в Варшаві пройде ще одна зустріч в рамках ради НАТО-Росія.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-