У сирійській опозиції вважають, що провал перемир’я неминучий

У сирійській опозиції вважають, що провал перемир’я неминучий

Укрінформ
В сирійській опозиції заявили, що провал перемир’я неминучий і звинуватили США у тому, що дозволили Росії «забрати усі козирі».

Про це заявила член Високого переговорного комітету, який представляє сирійську опозицію, Басма Кодмані в інтерв’ю французькому виданню Journal du Dimanche.

«За останні десять днів ми стали свідками серйозного погіршення ситуації, режим припинення вогню ось-ось провалиться. Ми вже бачили на цьому тижні в Дерії (Deraya), де під приціл потрапили лікарні та школи і було вбито 40 мирних жителів. Відновилося використання бочкових бомб», - заявила вона.

На її думку, спостережна місія США і Росії за припиненням вогню безсила, вона є «барометром спроможності цих двох великих держав співпрацювати».

«Щодо останніх доповідей про гуманітарну ситуацію і забезпечення продовольством міст, що знаходяться в облозі, то їхній зміст дуже песимістичний, вони засвідчують відсутність співпраці режиму», - підкреслила Кодмані.

Представниця Вищого комітету з переговорів розцінює заяву Москви щодо виведення більшої частини військових сил з території Сирії як сигнал «тим, хто підтримує Башара Асада, що допомога більше не буде ні безмежною, ні безумовною».

«Оточення Асада (алавітська спільнота, ділові кола та органи безпеки) мають почути цей сигнал як бажання Москви повернутися за стіл, у т.ч. грати більш інтенсивну роль в переговорному процесі в Женеві», - сказала Кодмані.

На її думку, головне питання полягає в тому, чи буде спроможною Росія диктувати умови Дамаску. Повернення контролю режиму Асада над Пальмірою вона вважає психологічно сильним ходом, але стратегічно він не є вирішальним фактором. «Сирійські війська не можуть рухатися вперед і відновити контроль над іншими територіями», - додала представник опозиції.

Як повідомляв Укрінформ,  26 лютого Рада Безпеки ООН одноголосно підтримала резолюцію про перемир'я в Сирії. Пізніше РФ і США запропонували сторонам конфлікту в Сирії припинити бойові дії з 27 лютого. Сирійська опозиція повідомила, що готова піти назустріч, але за умови дотримання ряду гуманітарних вимог. Президент Асад, у свою чергу, призначив парламентські вибори в Сирії на 13 квітня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-