"Панамські документи": журналісти зібрали офшорний компромат на цілий світ

Укрінформ
Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів задокументував велику мережу тіньових грошових переказів, які використовуються іменитими власниками з багатьох країн.

Інформація була оприлюднена 3 квітня в рамках масштабного нового дослідження під назвою «Панамські документи».

У доповіді, опублікованій одночасно цілою низкою новинних агенцій, використовуються документи панамської юридичної фірми Mossack Fonseca & Co, яка надає юридичні та трастові послуги, включаючи реєстрацію офшорних фірм.

Журналісти працювали над розслідуванням близько року. Всього в зборі інформації та підготовці доповіді брали участь 380 журналістів з майже 80 країн світу.

У розслідуванні журналісти посилаються на «безпрецедентну витік мільйонів документів» з бази даних Mossack Fonseka, четвертої по величині в світі офшорної юридичної фірми.

В матеріалах йдеться, зокрема, про компанії, контрольовані прем’єрами Ісландії і Пакистану, дітей президента Азербайджану, короля Саудівської Аравії і багато інших.

Зокрема, Центр по дослідженню корупції та організованої злочинності (OCCRP) наводить ту частину розслідування, де йдеться про офшори Президента України Порошенка. Зазначається, що в розслідуванні є матеріали щодо 20 осіб, пов'заних з Україною, з яких названі тільки двоє: екс-прем'єр Павло Лазаренко та бізнесмен Мохаммад Захур.

З президентом Росії Володимиром Путіним можуть бути пов'язані офшори, обіг по банківських рахунках яких перевищує 2 мільярди доларів.

Як зазначають розслідувачі, безпосередньо з офшорами тісно пов'язаний близький друг Володимира Путіна - Сергій Ролдугін, якого називають "власником тіньової офшорної імперії". 

"Завдяки витоку з компанії-реєстратора Mossack Fonseca (MF) вдалося дізнатися, що пов'язані з ним компанії оперують не просто мільйонами, а мільярдами доларів: ці офшори могли отримувати гроші від структур, близьких сім'ї Ротенбергов, Сулейману Керімову, Олексію Мордашову", - йдеться у розслідуванні.

У розслідуванні також фігурують речник Путіна Дмитро Пєсков, міністр економічного розвитку РФ Олексій Улюкаєв,  заступник міністра МВС Олександр Махонов, син російського олігарха та друга Путіна Ігор Ротенберг, депутати Держдуми, "єдинороси" Віктор Звагельський та Олександр Бабаков, а також племінник секретаря Ради безпеки РФ Миколи Патрушева - Олексій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-