За геноцид ІДІЛ чекає трибунал - Керрі

За геноцид ІДІЛ чекає трибунал - Керрі

Укрінформ
ІДІЛ відповідальний за вчинення геноциду проти окремих етнічних та релігійних груп.

Про це заявив Державний секретар США Джон Керрі на брифінгу у четвер.

"Моя мета сьогодні - заявити, що, за моїм судженням, ДАЕШ (ІДІЛ - ред.) відповідальні за вчинення геноциду проти окремих груп на тих територіях, які вони контролюють, серед яких єзиди, християни та мусульмани-шиїти", - сказав він.

Крім того, за словами Керрі, ІДІЛ відповідальний за вчинення злочинів проти людяності та етнічних чисток.

"Через обмежений доступ, ми не могли зробити повну оцінку, але протягом останніх місяців ми зробили огляд значної кількості інформації, зібраної Державним департаментом, розвідкою та різними групами і мої висновки базуються на цій інформації", - сказав Керрі.

За його словами, відомо про вбивство сотень єзидів в серпні 2014 року, ув'язнення та знищення місць їхнього проживання, страту християн у Мосулі та Каракаші.

"Один із елементів геноциду - це намір знищення етнічної чи релігійної групи повністю або частково. Ми знаємо, що ДАЕШ дає деяким своїм жертвам вибір - бути вбитим або відмовитися від їхньої віри, що для багатьох це вибір між одним видом смерті або іншим. Факт полягає у тому, що ДАЕШ знищує християн, тому що вони християни, єзидів, тому що вони єзиди, шиїтів, тому що вони шиїти", - зазначив держсекретар.

Ці факти, наголосив він, мають бути викриті незалежним розслідуванням та розглянуті компетентним судом або трибуналом. "США будуть активно підтримувати намагання зібрати, задокументувати, зберегти та проаналізувати докази звірств. І ми зробимо все від нас залежне, щоб винуватці були притягнуті до відповідальності", - відзначив він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-