ЄС взяв паузу, аби розглянути вимоги Туреччини щодо мігрантів - ЗМІ

ЄС взяв паузу, аби розглянути вимоги Туреччини щодо мігрантів - ЗМІ

Укрінформ
Керівники Європейського союзу заявили, що потребуватимуть часу, щоб розглянути нові вимоги, яких висунула Туреччина в обмін на обіцянку вжити додаткових заходів для стримування потоку мігрантів до Європи.

Про це, з посиланням на дипломатів у Брюсселі, повідомляє «Радіо Свобода».

Зазначається, що деяким країнам сподобалася пропозиція Туреччини, проте вони не готові приймати подібні рішення в настільки короткий термін. Переговори з цього приводу триватимуть. Не виключено, що вони займуть кілька днів.

Напередодні саміту очікувалось, що 28 країн-членів вимагатимуть від Туреччини прийняти назад тисячі мігрантів, які потрапили до країн Євросоюзу з її території, але не відповідають вимогам ЄС щодо надання притулку. Турецький прем’єр Ахмет Давутоглу, запрошений на позачерговий саміт ЄС, присвячений кризі з мігрантами, натомість запросив значну вищу ціну за таку співпрацю, ніж та, про яку сторони домовлялися раніше.

Зокрема, Туреччина хоче отримати від Євросоюзу вдвічі більше коштів на утримання в себе біженців із Сирії, ніж узгоджені ще восени 3 мільярди євро. Крім того, Анкара прагне прискорення переговорів про вступ Туреччини до Євросоюзу і швидкого – бажано вже цього літа – запровадження безвізового режиму короткотермінових подорожей турецьких громадян до країн ЄС.

«Через ці вимоги, що супроводжувалися гострими дебатами на саміті, зустріч затягнулася до пізнього вечора, але рішення наразі ще не ухвалювали», - повідомили дипломати.

Нагадаємо: в листопаді минулого року ЄС домовився з владою Туреччини, що Анкара вживе заходів для обмеження потоку мігрантів до Європи з турецької території в обмін на гроші. Але нині в Євросоюзі заявляють, що хоча Туреччина здійснила поступ у виконанні цієї домовленості, все ж із Туреччини до Греції, а потім далі до інших країн ЄС дістається надто багато мігрантів.

Так званим балканським шляхом - із Туреччини до Греції й далі - тільки впродовж 2015 року до Європи дісталися близько 880 тисяч мігрантів. А вже за перші два місяці нинішнього, 2016 року, його подолали майже 132 тисячі – майже стільки ж, як за все перше півріччя 2015-го.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-